Μαρία
Διοΐλη - Διαμαντοπούλου

Γεννήθηκε το 1965 στην Τρίπολη Αρκαδίας και από το  1992 ζει και εργάζεται μόνιμα στο Παρίσι.
Είναι εκπαιδευτικός, καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας, ειδικευμένη στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης - ξένης γλώσσας. Υπηρέτησε ως Διευθύνουσα του Γραφείου Συμβούλου Εκπαίδευσης στην Ελληνική Πρεσβεία   συμμετέχοντας σε πάμπολλες δράσεις προώθησης της ελληνικής γλώσσας  (salon d’expolangues, centres culturels parisiens κ.λπ.). Διετέλεσε Διευθύντρια του ελληνικού σχολείου της Μητρόπολης Γαλλίας και συνεργάστηκε με τη Μητρόπολη σε προγράμματα προώθησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού. Οργάνωσε το εξεταστικό κέντρο ελληνομάθειας- δεύτερο σε μέγεθος στην Ευρώπη ( Greek language certification)- σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας στη Θεσσαλονίκη και ήταν υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των  εξετάσεων για μια δεκαετία.
Από το 2007 αρθρογραφεί στον ελληνικό Τύπο και σε έντυπα της διασποράς  παρουσιάζοντας πορτρέτα μέσα από συνεντεύξεις Ελλήνων του εξωτερικού ή φιλελλήνων που διαπρέπουν σε διαφορετικούς τομείς της τέχνης, του πολιτισμού και των επιστημών. Τέλος είναι δραστήριο μέλος της ελληνικής παροικίας στο Παρίσι και ενεργό μέλος φιλανθρωπικών και πολιτιστικών συλλόγων. Είναι παντρεμένη και μητέρα δυο ενήλικων τέκνων.

Η Μαρία Διαμαντοπούλου είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας από το 1992 και είχε ενεργή δράση ως γραμματέας του συλλόγου Ελλήνων εκπαιδευτικών αποσπασμένων στη Γαλλία για τέσσερα χρόνια. Επίσης, είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Κατά την προεκλογική περίοδο  του 2019 ίδρυσε την Τ.Ο. Νέα Δημοκρατία Παρισιού. Η οργάνωση μέσα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της επέδειξε σημαντική δραστηριότητα σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο με σκοπό την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας απέστειλε υλικό σε ελληνικά νοσοκομεία και ανέπτυξε φιλανθρωπική δράση στη Γαλλία και στην Ελλάδα.  

Η κυρία Διαμαντοπούλου έχει ως βασική προτεραιότητα της την ενασχόληση με τους Έλληνες της διασποράς, δίνοντας έμφαση στην προώθηση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό.