Θέλω να οδηγήσω μια υπεύθυνη Επιτροπή κατά τη διάρκεια των επόμενων 5 χρόνων

Jean- Claude Juncker: Από τότε που ξεκίνησα την εκστρατεία για να γίνω ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχω ταξιδέψει στην ήπειρο. Μέσα σε 6 εβδομάδες έχω επισκεφθεί 35 πόλεις σε 18 διαφορετικές χώρες. Έχω δώσει 27 συνεντεύξεις Τύπου πάνω από 350 συνεντεύξεις και συμμετείχα σε 8 ζωντανές συζητήσεις στην τηλεόραση σε 3 διαφορετικές γλώσσες. Έχω πάει Νότια, Ανατολικά, εμπρός και πίσω σε βαθμό που μερικές φορές δεν ήμουν σίγουρος σε ποια χώρα ξύπνησα. Έχω περάσει πολλές άγρυπνες νύχτες, αλλά σίγουρα έχω δώσει όλη την καρδιά μου σ΄ αυτή την εκστρατεία. Ήταν συναρπαστική και εξαντλητική συχνά στον ίδιο βαθμό. Και ήταν μια μοναδική εμπειρία. Πολλοί φίλοι μου με ρωτούσαν γιατί το κάνω αυτό, ποιο είναι το κίνητρο να θέλω να γίνω Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Θα σας πω τι τους είπα. Επειδή πιστεύω ότι μπορεί να είναι μέσα στις υποχρεώσεις μου. Σε μεγάλο βαθμό με λυπεί το γεγονός ότι η κρίση έχει διχάσει την Ευρώπη, η Βόρεια ενάντια της Νότιας . Η Ανατολική εναντίον της Δυτικής. Η Ευρώπη έχει χάσει την αίσθηση της υπερηφάνειας. Οι Ευρωπαίοι έχουν χάσει την πίστη τους ο ένας για τον άλλον.

Θέλω να επανενώσω την Ευρώπη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλω να είμαι Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλω να αποκαταστήσω την εμπιστοσύνη των πολιτών σ’ αυτό που ένωσε ολόκληρη την ήπειρο σε ειρήνη. Και θέλω να εργαστούμε για να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη των πολιτών που να μπορούν να είναι περήφανοι και πάλι. Σε περισσότερες από 30 ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας σε ολόκληρη την Ευρώπη έχω μάθει πολλά. Δεν είχα να ανακαλύψω την Ευρώπη από την αρχή, καθώς ξέρω ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της από τα πολλά χρόνια ως Πρωθυπουργός και ως Πρόεδρος του Eurogroup. Αλλά ποτέ δεν σταματάς να μαθαίνεις για την Ευρώπη. Μόνο οι λαϊκιστές θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι η Ευρώπη είναι μια απλή ήπειρος, με απλές απαντήσεις για το μέλλον. Αντίθετα, ξέρω ότι η Ευρώπη είναι μια σύνθετη ήπειρος και ως εκ τούτου οι υπεύθυνοι πολιτικοί πρέπει να επενδύσουμε χρόνο και ενέργεια για να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε για την ήπειρο μας, την πολυμορφία των κρατών- μελών και τις νέες προκλήσεις. Κατά την διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών έμαθα κυρίως από πολλούς νέους της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ( YEPP) που περιοδευσάμε μαζί και παράλληλα μ’ εμένα σε όλα τα κράτη –μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτοί οι νέοι άνθρωποι αγωνίστηκαν με λεωφορείο «Juncker for President” και το έκαναν με καταπληκτική αντοχή. Έκαναν εκστρατεία από το Δουβλίνο στην Αθήνα, από το Ελσίνκι μέχρι τη Λισαβόνα, πέρασαν τις Άλπεις σε μια νύχτα για να είναι μαζί μου στην τηλεοπτική συζήτηση στη Φλωρεντία και μια μέρα μετά στην τηλεοπτική συζήτηση στο Βερολίνο.

Κάλυψαν επίσης τις χώρες που δεν θα μπορούσα να φθάσω προσωπικά κατά τη διάρκεια αυτής σύντομης εκστρατείας. Ένα ακόμη λεωφορείο των νέων πήγε στο Λονδίνο για να κάνει εκστρατεία στη μόνη χώρα όπου το κόμμα μου δεν έχει κόμμα που να είναι πλήρως ενταγμένο μέλος. Κάθε φορά που συνάντησα ένα από τα λεωφορεία του YEPP στην εκστρατεία μου, είδα ότι αυτοί οι νέοι στα μικρά λεωφορεία είχαν γίνει στη πραγματικότητα, Ομάδες. Αυτές οι ομάδες αποτελούνταν από διαφορετικές εθνικότητες και τα ταξίδια τους σε όλη την Ευρώπη μπορεί να συγκριθεί με μια σύντομη εκδοχή του προγράμματος ERASMUS. Όσο μεγαλύτερη ήταν η εκστρατεία που πραγματοποιήθηκε τόσο το καλύτερο συνεργάστηκαν αυτές οι ομάδες. Πολλοί έγιναν φίλοι και κάθε φορά που συνάντησα αυτούς τους νέους ανθρώπους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών είδα πολλά κουρασμένα μάτια. Αλλά σ’ αυτά τα μάτια είδα επίσης και σπίθες. Οι σπίθες έδειχναν τον πραγματικό ενθουσιασμό για το Ευρωπαϊκό σχέδιο. Ο ενθουσιασμός για να συνεργαστούν σε διασυνοριακό επίπεδο εθνικότητες και γλώσσες.

Ο ενθουσιασμός για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία, διότι η δημοκρατία είναι αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε σ’ αυτές τις εκλογές. Συζήτησα πολύ με τους νέους υποστηρικτές μου, μερικές φορές σ’ ένα πρατήριο βενζίνης και άλλες σ’ ένα δείπνο. Και πήρα από αυτές τις συζητήσεις τέσσερα βασικά σημεία που θα είναι πολύ σημαντική έμπνευση για το πολιτικό μου πρόγραμμα ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρώτα απ’ όλα έμαθα ότι όλοι αυτοί οι νέοι άνθρωποι ζουν και εργάζονται φυσικά με τη νέα τεχνολογία. Κάνουν μόνιμα tweeting και e–mailing ή δημοσιεύουν φωτογραφίες ή μηνύματα για τα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά οι νέες τεχνολογίες έχουν γίνει απαραίτητες για τη σύγχρονη επικοινωνία και θα ήταν λάθος για τους πολιτικούς να υποτιμάμε τη δύναμη των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Γι’ αυτό και είμαι στο twitter και στο facebook σήμερα – αν και αρκεί να ακολουθήσω τις εικόνες και τα μηνύματα, που οι νέοι υποστηρικτές μου κοινοποίησαν ή έστειλαν σε όλη την Ευρώπη. Δεύτερον έμαθα θα ήταν πολύ δυστυχισμένη η καθημερινή ζωή των νέων ανθρώπων, αν δεν υπάρχει σύνδεση Wi-Fi κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. Αν δεν υπάρχει 3G ή 4G υπηρεσία σε μια περιοχή. Ή αν τα υπερβολικά υψηλά τέλη περιαγωγής τους αποτρέπουν από το ανέβασμα ή το κατέβασμα μιας εικόνας που θα ήθελαν να δημοσιοποιήσουν. Αυτός είναι ο λόγος που έχω καταστήσει δυνατή την ανάπτυξη μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς που αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για τη θητεία μου ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρέπει να απαλλαγούμε από τα τέλη της περιαγωγής στην Ευρώπη, και ως εκ τούτου, θέλω να φέρω σε αίσιο τέλος το σημαντικό έργο που ξεκίνησε από την Λουξεμβουργιανή συνάδελφο μου Viviane Rending να επιτεχθεί μια πραγματική ενιαία ψηφιακή αγορά, χρειαζόμαστε περισσότερη διασυνοριακή συνδεσιμότητα, πανευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς φορείς εκμετάλλευσης, αξιόπιστους κανόνες προστασίας των δεδομένων με υψηλό επίπεδο προστασίας σε όλα τα κράτη – μέλη και πιο σύγχρονους ευρωπαϊκούς κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας. Όλο αυτό θα αποτελέσει μέρος του πολιτικού μου προγράμματος ως Πρόεδρος της Επιτροπής .

Ένα τρίτο ζήτημα, πολύ σημαντικό που έμαθα για τη νεώτερη γενιά: αυτοί δεν θέλουν, σαν τους πολιτικούς να οικοδομήσουν το μέλλον στο χρέος. Δεν θέλουν να σπαταλήσουν σήμερα, τα χρήματα της γενιάς τους, που θα χρειαστούν για να οικοδομήσουμε τα σχολεία, τα νοσοκομεία και ένα αξιόπιστο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Γι’ αυτό το λόγο ως Πρόεδρος της Επιτροπής θα εργαστώ για την μια νέα ανάπτυξη, χωρίς χρέος. Για ένα σταθερό οικονομικό σύστημα που θα εξυπηρετεί την πραγματική οικονομία, και δεν θα τίθεται σε κίνδυνο με την κερδοσκοπία και περισσότερο ιδιωτικό χρέος. Η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας χωρίς νέο χρέος – είναι από αυτά που θα εργαστώ ως Πρόεδρος της Επιτροπής. Ένα τέταρτο σημείο που είναι φυσικά στο μυαλό των νέων και θα πρέπει να είναι και σε κάθε πολιτικό νου , είναι το δραματικό επίπεδο της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη. Περισσότερα από 6 εκ. νέοι στην Ευρώπη ηλικίας κάτω των 25 ετών είναι σήμερα χωρίς δουλειά. Δεν θέλω να δημιουργήσω την ψευδαίσθηση, όπως κάνουν ορισμένοι από τους ανταγωνιστές μου, ότι οι Βρυξέλλες και μόνο μπορούν να αλλάξουν αυτή την κατάσταση, από τη μια μέρα στην άλλη. Πολιτικές για την αγορά εργασίας είναι και θα παραμείνουν κατά κύριο λόγο αρμοδιότητα των εθνικών κυβερνήσεων. Ωστόσο ως Πρόεδρος της Επιτροπής θα ήθελα, το θέμα αυτό, να είναι ένας βραχνάς για τις εθνικές κυβερνήσεις και δεν θα ησυχάσω μέχρι όλοι οι νέοι της Ευρώπης να έχουν βρει μια αξιοπρεπή δουλειά.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να χάσει τη γενιά της. Το πέμπτο και τελευταίο σημείο που έμαθα από τους νέους υποστηρικτές μου: Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ένα πιο υπεύθυνο ρόλο στον κόσμο. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε σιωπηλοί όταν χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν απεγνωσμένα να φθάσουν στις ακτές μας κατά μήκος της Μεσογείου, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ξεφύγουν από την πολιτική ή θρησκευτική δίωξη ή από οικονομική καταστροφή και κοινωνικές συνθήκες. Ως Χριστιανοδημοκράτες, δεν πρέπει να δεχθούμε ότι η Μεσόγειος γίνεται ένα νεκροταφείο! Όμως η Ευρώπη, η πλουσιότερη ήπειρος στον κόσμο δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από τον όλο τον κόσμο, θα πρέπει να βοηθήσει και να δείξει αλληλεγγύη ώστε λιγότεροι άνθρωποι να πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις οικογένειες τους πηγαίνοντας αβέβαια ταξίδια προς το Βορρά. Γι’ αυτό σήμερα, θα ‘θελα να εκφράσω τη δέσμευση μου και τη συμπαράσταση μου στους στόχους της εκστρατείας ΟΝΕ .

Η εκστρατεία ΟΝΕ, είναι μια λαϊκή εκστρατεία που πάνω από 3 εκ. άνθρωποι πολλοί από τους οποίους νέοι άνθρωποι, καταπολεμούν την ακραία φτώχεια . Είναι μια ΜΚΟ και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας μου ζήτησαν να τρέξω μαζί τους , όπως και σε άλλους που είναι σε αυτές τις εκλογές, για να υποστηρίξουμε τους στόχους τους. Αυτό είναι που θέλω να κάνω σήμερα και είμαι ευγνώμων που όλοι οι ΟΝΕ υποστηρικτές μου έχουν ενταχθεί εδώ σήμερα. Θέλω κυρίως να υποστηρίξω την έκκληση των ΟΝΕ στην επόμενη Επιτροπή για να διασφαλίσουν όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να εντείνουν τις προσπάθειες τους για την επίτευξη των στόχων της χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών για Αναπτυξιακή βοήθεια. Οι πλουσιότερες χώρες στον κόσμο θα πρέπει να επενδύσουν τουλάχιστον το 0.7 % του ΑΕΠ τους στην Αναπτυξιακή βοήθεια για την μείωση της φτώχειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα 28 κράτη – μέλη της Ε.Ε. , κατά μέσο όρο επενδύουν μόνο λίγο περισσότερο από 0,4% αυτή τη στιγμή. Μόνο 4 κράτη – μέλη έχουν επιτύχει το στόχο του 0,7%: Πρώτη ήταν η πατρίδα μου το Λουξεμβούργο και η Σουηδία το 2013, ακολουθούμενοι από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία. Πιστεύω ότι η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να κάνει τα καλύτερα. Και θα αγωνιστώ γι’ αυτό ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Θέλω να οδηγήσω μια υπεύθυνη Επιτροπή κατά τη διάρκεια των επόμενων 5 χρόνων. Αλλά η ευθύνη μας δεν σταματά στα σύνορα της Ευρώπης. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για την εξάλειψη της φτώχειας, μια για πάντα από αυτόν τον Πλανήτη.