Τα πλεονεκτήματα της έως τώρα διεύρυνσης της Ε.Ε και η δέσμευση του Γιούνκερ ότι στην επόμενη πενταετία δε θα γίνει άλλη διεύρυνση

Η Διεύρυνση ως ιστορία επιτυχίας

Η ιστορία διεύρυνσης της ΕΕ είναι ιστορία επιτυχίας. Αυτό είναι ένα επίτευγμα για το οποίο θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι και χάρη στο οποίο η ΕΕ έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης: Πριν από 10 χρόνια, την 1η Μάιου 2004, η ΕΕ διευρύνθηκε από 15 σε 25 Κράτη Μέλη-ήταν η μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μια διεύρυνση που επανένωσε μια ήπειρο, και τώρα, με τρεις ακόμα χώρες να έχουν ενταχθεί από τότε, 507 εκατομμύρια ανθρώπους. Μια διεύρυνση που διασφάλισε πως η ειρήνη είναι τώρα μη αναστρέψιμη ανάμεσα στους 28. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα πρέπει να υποτιμάται.

Η διεύρυνση έχει ενδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το 2012, η ΕΕ είχε το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 23% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Τώρα είμαστε ανάμεσα στις 5 οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο. Είμαστε ο μεγαλύτερος παίκτης στην παγκόσμια αγορά συναλλαγών, με το 16% των παγκόσμιων εξαγωγών. Και είμαστε η μεγαλύτερη πηγή και προορισμός των άμεσων ξένων επενδύσεων. ……

Η διεύρυνση ήταν μια κατάσταση όπου όλοι κερδίζουν, καθώς έκανε τους γείτονές σας στην ΕΕ ισχυρότερους :

3 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν σε έξι μόλις χρόνια, από το 2002 έως το 2008. Οι γερμανικές εξαγωγές προς τις 12 χώρες που προσχώρησαν στην ΕΕ από το 2004, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τότε. Οι εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά περίπου 50%. Για την Ολλανδία, η διεύρυνση δημιούργησε επιπλέον εισόδημα ύψους 11 δις ευρώ. Το ετήσιο ΑΕΠ της Αυστρίας αυξήθηκε κατά 0,4% χάρη στη διεύρυνση από το 2004. Αυτό απέδειξε το λάθος εκείνων που προέβλεπαν την Ημέρας της Κρίσεως. Η διεύρυνση υπήρξε επωφελής τόσο για τα νέα, όσο και για τα παλαιά μέλη. Και οδήγησε σε μια κατάσταση στην Ευρώπη όπου δεν διακρίνουμε πλέον καινούργια και παλαιά μέλη . Αλλά που είμαστε όλοι μέλη, ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής οικογένειας, μικρά ή μεγάλα , δυτικά ή ανατολικά , βόρεια ή νότια.

Εγώ προσωπικά υπερασπίζομαι την ισότητα όλων των Κρατών-Μελών. Θέλω επίσης να υπερασπιστώ την επανένωση της Ευρώπης χωρίς περαιτέρω διασπάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που αγωνίζομαι σήμερα μέσα από το σύνολο της Ευρώπης ώστε να γίνω ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επειδή πιστεύω πως η διάσπαση δε θα μας βοηθήσει. Πιστεύω στην ενότητα.

Οχύρωση της Ένωσής μας. Και θέλω να βεβαιωθώ ότι η διεύρυνση της ΕΕ θα παραμείνει μια ιστορία επιτυχίας.

Για το λόγο αυτό πιστεύω, πως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, χρειάζεται να πάρουμε μια ανάσα. Προσθέσαμε 13 χώρες σε διάστημα 10 ετών. Η προσοχή μας τώρα πρέπει να είναι στραμμένη στην παγιοποίηση- να παγιώσουμε όσα έχουν επιτευχθεί και να ενισχύσουμε την Ένωσή μας μετά από μερικά αρκετά δύσκολα χρόνια, ας το παραδεχτούμε. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να χρειάζονται μια ευρωπαϊκή προοπτική και οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν, με ανοικτό τρόπο . Αυτή είναι μια ιστορική ευθύνη που θα πρέπει να μοιραστούν οι 28 χώρες. Αλλά για τώρα και για τα επόμενα πέντε χρόνια , ούτε αυτοί ούτε εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω διευρύνσεις. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε πως κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε χρόνων δε θα κινηθούμε προς τα πίσω, πως όλα τα επιτεύγματα που προέκυψαν από τη διεύρυνση δε θα τεθούν σε κίνδυνο από περαιτέρω βιαστικές και πλημμελώς προετοιμασμένες διευρύνσεις.