Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Τον καιρό υποθέτω τον βλέπει και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Τον έχουμε εδώ μαζί μας. Οι δημοσκοπήσεις λένε ότι πιθανότατα θα είναι ο Πρωθυπουργός τέτοια μέρα την επόμενη εβδομάδα. Καλό μήνα κύριε Πρόεδρε. Καλή εβδομάδα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα. Καλό μήνα, καλή εβδομάδα. Χαιρόμαστε που δεν θα έχει πολύ ζέστη την Κυριακή των εκλογών.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα είναι δύσκολο και για τους μεγαλύτερους και για τους μικρότερους.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι η πρώτη φορά που έχουμε εκλογές κατακαλόκαιρο. Αλλά, επιτρέψτε μου και από τη δική σας εκπομπή να κάνω μία έκκληση για μαζική συμμετοχή. Το είπατε πολύ καλά. Να πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν νωρίς το πρωί που θα έχει ακόμα δροσιά. Να πάνε μετά στις παραλίες. Οι νέοι μπορούν άμα θέλουν να πάνε να ψηφίσουν και πιο αργά, για να πάνε πρώτα για μπάνιο. Να πάνε πριν τις 19:00 που κλείνει η κάλπη.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Νομίζω σε αυτό συμφωνείτε με τον κ. Τσίπρα, γιατί και οι δύο λέτε ότι χρειάζεστε τη συμμετοχή. Είναι απαραίτητη η συμμετοχή.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η συμμετοχή είναι απαραίτητο συστατικό της ίδιας της Δημοκρατίας. Και αυτό αφορά ειδικά τους νέους συμπολίτες μας, οι οποίοι -μερικές φορές και δικαιολογημένα ίσως- είναι πιο καχύποπτοι απέναντι στην πολιτική. Τους λέμε: «πάρτε τις τύχες του τόπου στα χέρια σας. Μην αφήσετε κάποιους άλλους να διαμορφώσουν το μέλλον χωρίς τη δική σας συμμετοχή». Βέβαια, πρέπει να σας πω ότι ένα από τα πολύ σημαντικά ευρήματα των πρόσφατων ευρωεκλογών -σε επίπεδο, τουλάχιστον exit polls που έχουμε αρκετά ακριβή στοιχεία- αφορά στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν καθαρά πρώτη στις ηλικίες από 17 έως 24, κάτι το οποίο είναι πολύ ενθαρρυντικό για τον πολιτικό μας λόγο. Δείχνει ότι και δημογραφικά οι πολίτες που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία έχουν διευρυνθεί. Έχει αλλάξει η δημογραφική δομή των ψηφοφόρων που υποστηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Για εκείνο το παραδοσιακό που λέγαμε 50 plus.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εξακολουθούμε να έχουμε πάρα πολλούς συνταξιούχους οι οποίοι μας στηρίζουν, αλλά έχουμε μια πιο ήπια κατανομή και πάρα πολλούς νέους οι οποίοι μας ψηφίζουν. Αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό, διότι επένδυσα ο ίδιος προσωπικά σε μία άμεση επικοινωνία με τη νέα γενιά, μιλώντας τους για τα ζητήματα που τους απασχολούν περισσότερο. Χθες -να σας δώσω ένα παράδειγμα- ήμουν στα Νέα Μουδανιά. Με έπιασε ένα νέο παιδί. Μου είπε: «Έχω πετύχει στο Αριστοτέλειο. Σου ζητώ ένα πράγμα, όταν φτάσω το Σεπτέμβριο να μην έχω μπαχαλάκηδες και να μην έχω διακινητές ναρκωτικών την ώρα που θα πάω στο Πανεπιστήμιό μου να σπουδάσω». Δεσμεύτηκα, λοιπόν, ότι στο πρώτο νομοσχέδιό μας θα καταργηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο και θα μπει επιτέλους ένα τέλος σε αυτό το καθεστώς ασυδοσίας και ανομίας που μαστίζει τα δημόσια Πανεπιστήμια.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Για αυτό το λόγο, κύριε Πρόεδρε, αλλάξατε και τις περιοδείες σας. Πια δεν κάνετε ομιλίες τύπου καλέσματος.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, κάνω.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Αλλά είναι θεματικές πια.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κάνω πάρα πολλές ομιλίες. Έχει ήδη αρχίσει και κλείνει η φωνή μου. Κάνω θεματικές ομιλίες, κάνω γενικές ομιλίες σε καφενεία, σε σημεία όπου πηγαίνει ο κόσμος. Αντί να ζητάω από τον κόσμο να έρθει σε εμένα, όπως γίνεται σε μία κλασική συγκέντρωση κινητοποίησης μετακινούμενων φίλων ενός κόμματος, επιλέγω να πάω να βρω ο ίδιος τους πολίτες και να τους μιλήσω. Χθες στη Χαλκιδική είχα τρεις σταθμούς. Έφτασα μέχρι την Αρναία. Ένα χωριό ιδιαίτερα σημαντικό, διότι -όπως γνωρίζετε καλά- στην περιοχή υπάρχει και η μεγάλη επένδυση των Σκουριών. Είναι πολύ πιο εύκολο να πάω να μιλήσω στους πολίτες, να έρθουν οι πολίτες μέχρι την πλατεία του χωριού με ακούσουν.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Σε αυτές τις συναντήσεις βρήκατε νέο άνθρωπο, επειδή μιλούσαμε πριν για τους νέους, ο οποίος σας είπε «δεν θέλω να πάω να ψηφίσω»; και τι του είπατε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Υπάρχει πάντα μία σχετική καχυποψία και αρκετά συχνά το καλό με αυτές τις περιοδείες, είναι ότι έχεις λίγο χρόνο να συνομιλήσεις με τους πολίτες, να ακούσεις τον προβληματισμό τους, να πάρεις και ερεθίσματα για τα ζητήματα που απασχολούν κάθε τοπική κοινωνία. Βεβαίως και συναντώ νέα παιδιά που μου λένε, «γιατί να πάω να ψηφίσω» και κυρίως «γιατί να ψηφίσω εσένα», που είναι το πιο εύλογο ερώτημα. Οποιοσδήποτε νέος άνθρωπος μπορεί να το θέσει. Του απαντώ: «Αν θες καλό δημόσιο Πανεπιστήμιο, το οποίο να είναι συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας, αν θέλεις καλή τεχνική εκπαίδευση, αν δεν σε ενδιαφέρει να πας στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά θες την επόμενη να βρεις μια δουλειά» Και στα λίγο μεγαλύτερα παιδιά «αν σε ενδιαφέρει μια πολιτική που θα δώσει απόλυτη προτεραιότητα στις νέες δουλειές, μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, πρέπει να ψηφίσεις τη Νέα Δημοκρατία. Είναι το μόνο κόμμα το οποίο συγκεκριμένα μιλάει για όλα αυτά τα ζητήματα».
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Μας λέγατε για τον πιτσιρικά που θέλει να πάει στο Πανεπιστήμιό του. Στον κ. Τσίπρα στην Τρίπολη μίλησε ένας εξηντάχρονος απ’ ό,τι μάθαμε. Το είπε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και αποτέλεσμα είναι ότι αύριο το βράδυ σπάει το εμπάργκο και έρχεται εδώ στον ΣΚΑΪ προκαλώντας και προσκαλώντας, για ακόμη μία φορά, για ένα debate.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλοδεχούμενη η απόφασή του κ. Τσίπρα να έρθει στο ΣΚΑΪ. Ποτέ δεν κατάλαβα αυτήν την εμμονή με τον τηλεοπτικό σας σταθμό. Εξάλλου ο κ. Τσίπρας έχει και μια ειδικότητα να κάνει το όχι, ναι. Έχει μια μεγάλη εμπειρία. Βέβαια πριν από 4 χρόνια το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά η χώρα. Βέβαια, δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι κινήσεις που αλλάζουν τη στρατηγική ενός κόμματος 4 – 5 μέρες πριν τις εκλογές, μάλλον πανικό και απελπισία δείχνουν, παρά κάτι άλλο, αλλά εν πάση περιπτώσει, δική του απόφαση είναι. Είναι θετικό να μην υπάρχει κανένα εμπάργκο από κανέναν σε κανέναν τηλεοπτικό σταθμό. Και εμείς, όταν για ένα χρονικό διάστημα μείναμε μακριά από την Ε.Ρ.Τ., το κάναμε επειδή η Ε.Ρ.Τ. είναι δημόσια τηλεόραση και διαχειρίζεται τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, σε αντίθεση με οποιοδήποτε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Και εμείς όμως καταλήξαμε ότι έπρεπε να συμμετέχουμε στην Ε.Ρ.Τ. και μετά από κάποιους μήνες σταματήσαμε αυτό εμπάργκο. Νομίζω ότι και για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές είναι καλό να υπάρχει εκπροσώπηση όλων των κομμάτων σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Δεν ξέρω αν έχω χρόνο να δω την αυριανή συνέντευξη. Νομίζω ότι θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Και πιστεύω ότι θα τεθούν και εύλογα και ουσιαστικά ερωτήματα και για τον τρόπο με τον οποίον ο Πρωθυπουργός αντιμετώπισε τον ΣΚΑΪ, τους δημοσιογράφους του, τον ιδιοκτήτη του. Για όλα αυτά τα οποία είπε για το Μάτι. Για όλα αυτά τα οποία κατηγόρησε εσάς περίπου, ότι χτίζετε μία εικονική πραγματικότητα, όταν καιγόντουσαν οι άνθρωποι. Νομίζω ότι θα είναι μια συνέντευξη από αυτής της πλευράς, ειδησεογραφική με πολύ ενδιαφέρον. Εγώ θα μιλάω στο Βόλο εκείνη την ώρα, αλλά κάποια στιγμή αργότερα θα την παρακολουθήσω.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Υποθέτω δεν υπάρχει χρόνος για debate τώρα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα δεν υπάρχει χρόνος για debate, όχι με δική μας υπαιτιότητα. Εμείς από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να γίνει debate με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς. Ήμασταν πάρα πολύ πρόθυμοι να βρούμε εναλλακτικές ημερομηνίες. Προτείναμε εναλλακτικές ημερομηνίες στον κ. Τσίπρα ο οποίος στην αρχή μας είπε δεν θέλει την 1η Ιουλίου, μετά μας είπε θέλει την 1η Ιουλίου, του είπαμε δεν πειράζει ερχόμαστε και την 1η Ιουλίου να γίνει το debate. Σήμερα δεν κατέστη αυτό εφικτό. Πρέπει να σας πω ότι δεν θεωρώ ότι είναι και το τέλος του κόσμου. Οι πολίτες έχουν δει εμένα και τον κ. Τσίπρα σε αντιπαραθέσεις στη Βουλή 42 φορές αυτά τα 3,5 χρόνια. Γνωρίζουν καλά πια τα προγράμματά μας. Πρέπει να σας πω ότι συνειδητά επέλεξα σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία να συνομιλώ με την κοινωνία και όχι με τον κ. Τσίπρα.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Μάλιστα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό επιλέγω να κάνω, για αυτό διανείμαμε το πρόγραμμά μας. Συνομιλώ με την κοινωνία για το πρόγραμμά μας για την επόμενη μέρα της Ελλάδος. Εξηγώ στους πολίτες γιατί χρειαζόμαστε σταθερή και στιβαρή Κυβέρνηση την επόμενη μέρα και αφήνω τον κ. Τσίπρα να λέει τα δικά του.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Άρα δεν φοβάστε όπως λέει ο κ. Τσίπρας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα τι να φοβάμαι;
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Γιατί το έχει πει 50 φορές.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τι να φοβηθώ; Τα ακούγαμε αυτά, τα άκουγα και πριν από τις ευρωεκλογές. Και έβλεπα από την πλευρά των πολιτικών μας αντιπάλων μια διάχυτη αλαζονεία. Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω τι λεγόταν δημόσια, αλλά τι λεγόταν και από πίσω. Νομίζω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προσγείωσε πολλούς. Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι δεν μπορούν ακόμα να το διαχειριστούν εξ ου και δεν υπάρχει σήμερα από πλευράς πολιτικών μας αντιπάλων αφήγημα για την επόμενη μέρα. Το μόνο το οποίο υπάρχει είναι μια προσπάθεια να διαστρεβλώνονται οι δικές μας θέσεις. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν να απαντώ σε αυτό είναι να μιλάω δημόσια, συστηματικά και με πάρα πολύ μεγάλη ένταση για το τι θέλουμε να κάνουμε. Ακούω μια κριτική ότι είναι δήθεν υποτονική αυτή η προεκλογική περίοδος. Θα διαφωνήσω με αυτό το χαρακτηρισμό. Ενδεχομένως να είναι πιο πολιτισμένη, να αποφεύγουμε τις πολύ μεγάλες εντάσεις και τις προσωπικές αντιπαραθέσεις. Αυτό είναι κατάκτηση για τη Δημοκρατία μας.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Όμως δεν φούσκωσε όλο αυτό, κύριε Πρόεδρε, πριν τις ευρωεκλογές, με την έννοια ότι στις ευρωεκλογές πήγαμε με πολύ μεγάλη ένταση;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι από εμάς.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Πάντως οι αντιπαραθέσεις στη Βουλή ήταν πολύ σκληρές.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι είναι ένδειξη ωριμότητας της ελληνικής κοινωνίας ότι επιλέγει να εστιάσει στο μέλλον και όχι στο παρελθόν και ζητά από τους πολιτικούς συγκεκριμένες απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα τα οποία έχουν οι πολίτες.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Σε αυτά θα πάμε τώρα, στα πολύ συγκεκριμένα. Η αλήθεια είναι ότι μας προκάλεσε πολύ μεγάλη εντύπωση το πρωί μόλις ανακοινώσαμε και εμείς στο ραδιόφωνο ότι θα είστε εδώ, τα ερωτήματα που ήρθαν από τον κόσμο. Πολύ συγκεκριμένα, στοχοπροσηλωμένα ερωτήματα, ένα προς ένα. Αρχικά όμως δεν μπορούμε να μην ξεκινήσουμε από το θέμα της Δικαιοσύνης. Οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Παυλόπουλος δεν θα υπογράψει το Διάταγμα και έχει ενημερώσει και τον κ. Τσίπρα επ΄ αυτού. Αυτό διαβάζω στον τύπο σήμερα και στο συμπολιτευόμενο και στον αντιπολιτευόμενο. Εσάς σας ικανοποιεί αυτό; Θα διορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης η επόμενη Κυβέρνηση;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Από την πρώτη στιγμή είπα ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο θεσμικό ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στηλιτεύσαμε με απόλυτο τρόπο την επιλογή της κυβέρνησης να διορίσει την ηγεσία της Δικαιοσύνης όταν η ίδια είχε ομολογήσει ότι δεν έχει πια λαϊκή νομιμοποίηση. Σας θυμίζω ότι το βράδυ των ευρωεκλογών ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε στον Ελληνικό λαό την προσφυγή στις κάλπες. Στην ουσία δέχτηκε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά. Κατά συνέπεια από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η βασική παραδοχή μια τόσο σημαντική απόφαση -την οποία το Σύνταγμα έχει εκχωρήσει στην εκτελεστική εξουσία- δεν μπορεί να ληφθεί από την απερχόμενη κυβέρνηση. Κατά συνέπεια σας απαντώ ευθέως: ναι, η επόμενη Κυβέρνηση, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, θα διορίσει άμεσα την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Και είμαι σίγουρος ότι θα επιλεγούν πρόσωπα τα οποία θα είναι «υπεράνω» υποψίας με κύρος που θα μπορούν να επιτελέσουν στο ακέραιο το ρόλο τους ο οποίος είναι και εξαιρετικά κρίσιμος σε αυτή τη συγκυρία διότι πρέπει να αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης το οποίο ,δυστυχώς, έχει τρωθεί από μια κυβέρνηση που συστηματικά υπονόμευσε την ανεξαρτησία της.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Να έρθουμε λίγο στα πιο πολιτικά, για την αυτοδυναμία και για τις δηλώσεις που κάνατε περί εκλογών στις 15 Αυγούστου εάν η Νέα Δημοκρατία δεν είναι αυτοδύναμη. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σας κατηγόρησε ότι απειλείτε τον κόσμο και μόλις εχθές, στη συνέντευξή σας, λέτε γνωρίζω που θέλω να πάει η χώρα σε έξι μήνες. Άρα θέλω να σας ρωτήσω, είναι αυτοσκοπός για τη Νέα Δημοκρατία η αυτοδυναμία κύριε Πρόεδρε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτοσκοπός είναι η ισχυρή εντολή και να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες την επόμενη μέρα. Το πρόγραμμά μας μπορεί να εφαρμοστεί μόνο εάν την επόμενη μέρα έχω μια ισχυρή εντολή και μια δυνατή λαϊκή νομιμοποίηση να ακολουθήσω ένα πρόγραμμα τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Δεν αντέχει η χώρα περιπέτειες κατακαλόκαιρο και δεν νομίζω ότι πρέπει να μπούμε αυτή τη στιγμή και σε μία λογική παζαριών, συζητήσεων, εκπτώσεων σε αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε. Παρατηρούμε με ενδιαφέρον τις παλινωδίες από πλευράς ΚΙΝΑΛ για το τι θα κάνουν στην περίπτωση που προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα χρειαστεί να...
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Δεν θα είναι αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία … ;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι επειδή εγώ δεν έχω καταλάβει τι θέλουν να κάνουν και νομίζω ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν καταλάβει και αυτοί, νομίζω ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι επέλεξαν το ΚΙΝΑΛ σε προηγούμενες εκλογές, θα εμπιστευτούν τη Νέα Δημοκρατία. Όχι γιατί κατ’ ανάγκην γίνονται Νέα Δημοκρατία, αλλά διότι αντιλαμβάνονται ότι το βασικό διακύβευμα των εκλογών που είναι ισχυρή κυβέρνηση, σταθερή κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας ώστε να μπορέσει να ανασάνει η κοινωνία, να δρομολογήσουμε μία γρήγορη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε πολλές θέσεις απασχόλησης. Και να έχουμε, επίσης, τη σιγουριά και τη σταθερότητα ότι θα αντιμετωπίσουμε κρίσιμα εθνικά ζητήματα με την απαραίτητη σοβαρότητα. Αυτό θα οδηγήσει πολύ κόσμο τελικά, στο να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς κατ’ ανάγκην να ταυτίζεται απόλυτα με τη Νέα Δημοκρατία. Και θα ξαναπώ κάτι το οποίο έχω πει πολλές φορές: δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας οι πολίτες οι οποίοι έρχονται και μας στηρίζουν -μας στήριξαν στις ευρωεκλογές και πιστεύω θα μας στηρίξουν περισσότεροι τώρα- συμφωνούμε όμως στα βασικά. Στην ανάγκη να δρομολογήσουμε δράσεις ώστε να δημιουργηθούν πολλές νέες δουλειές, στην αποκατάσταση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας, σε μία σταθερή διακυβέρνηση η οποία θα επαναφέρει την κανονικότητα. Θυμίζω ότι η λέξη «κανονικότητα» προέρχεται από τον κανόνα και από την τήρηση των κανόνων, εξαρτάται τελικά και η ίδια η ποιότητα της δημοκρατίας μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ζητώ στις εκλογές ισχυρή εντολή και είμαι αισιόδοξος ότι το βράδυ της 7ης Ιουλίου θα πάμε πολύ καλά.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Είναι χαμένη η ψήφος στα μικρά κόμματα; Βλέπω ότι επιτεθήκατε στο ΚΙΝΑΛ για το γεγονός ότι δεν έχει καθαρή γραμμή, όπως το λέτε εσείς. Υπάρχει ο Βαρουφάκης, υπάρχει ο Βελόπουλος που έρχεται.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είπα την άποψή μου, όπως -πρέπει να σας πω- την εισπράττω και από πάρα πολλούς συμπολίτες μας στις περιοδείες τις οποίες κάνω. Κοιτάξτε, ένας στους πέντε συμπολίτες μας στις ευρωεκλογές ψήφισε κόμμα το οποίο τελικά δεν έφτασε στο 3%. Άρα, υπήρχε ένα 20% του εκλογικού σώματος που επέλεξε πολύ μικρά κόμματα, όχι μικρά κόμματα, πολύ μικρά κόμματα χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Λέμε ότι στην παρούσα συγκυρία, είναι πολύ καλύτερο η ψήφος αυτή να πιάσει τόπο, να κατευθυνθεί στη Νέα Δημοκρατία διότι μόνο εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε τη σοβαρότητα και τη σταθερότητα την επόμενη ημέρα. Παρά να πάει σε μικρά κόμματα. Και βέβαια δεν το κρύβω, έχω θέσει ως στόχο μου τα δύο κόμματα τα οποία βρίσκονται εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας, τη Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου, θα ήταν καλό για την ποιότητα της δημοκρατίας μας να μείνουν εκτός βουλής για ξεχωριστούς λόγους το καθένα. Για τη Χρυσή Αυγή νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω γιατί είναι ντροπή σε μία χώρα η οποία έχει τόσο δυνατή δημοκρατική παράδοση, μία χώρα η οποία μέχρι και το ’74 ταλαιπωρήθηκε από μία χούντα, να υπάρχει ένα νεοφασιστικό κόμμα στο Κοινοβούλιο. Αυτό νομίζω ότι το έχουν αντιληφθεί οι πολίτες.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Και ο Βελόπουλος;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε τώρα, νομίζω ότι όλοι μπορούνε να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Και πώς βλέπετε και τις αντιδράσεις της εκκλησίας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξέρετε, δεν μου έκαναν εντύπωση οι αντιδράσεις της εκκλησίας. Ήταν λογικό, όταν κάποιος χτίζει καριέρα πουλώντας δήθεν επιστολές του Ιησού, η εκκλησία, και εδώ αντέδρασε και το Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος, να πει στους πιστούς: προσοχή σε αυτούς οι οποίοι εμπορεύονται την πίστη σας. Το θεωρώ απολύτως λογικό να υπάρχει μία τέτοια αντίδραση από πλευράς εκκλησίας. Και κάτι ακόμη: Η κρίση γέννησε πολλά κόμματα, είναι τα κόμματα της οργής, τα κόμματα της κατηγορίας, τα κόμματα της πόλωσης, τα κόμματα του θυμού. Όλα αυτά τα κόμματα κινδυνεύουν με εξαφάνιση σε αυτή την κάλπη. Kαι αυτό θα είναι καλό για την επόμενη ημέρα. Και συμβαίνει αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι η ελληνική κοινωνία δεν είναι πια τόσο οργισμένη. Μπορεί να είναι προβληματισμένη, μπορεί να είναι στεναχωρημένη, είναι όμως και δειλά αισιόδοξη. Αισιόδοξη, όχι στη λογική του ότι θα έρθουμε και θα τάξουμε λαγούς με πετραχήλια. Δεν το θέλει αυτό. Δεν υπηρέτησα ποτέ αυτή την πολιτική, δεν πρόκειται να το κάνω. Απ’ την πρώτη στιγμή πορεύτηκα λέγοντας στους πολίτες «Θα σας πω την αλήθεια». Αλλά αυτή η αλήθεια της ευθύνης, η ευθύνη της αλήθειας γεννά μια συγκρατημένη αισιοδοξία στην ελληνική κοινωνία και αυτό είναι πολύ θετικό για την επόμενη ημέρα. Διότι πρέπει να πορευτούμε μαζί και ενωμένοι σε ένα δύσκολο δρόμο. Αλλά είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Να έρθουμε σε αυτό το δρόμο. Καταρχήν, δεν μας είπατε πώς σκέφτεστε ότι θα είναι η χώρα σε έξι μήνες. Μας είπατε ότι γνωρίζετε πώς θα είναι η χώρα σε έξι μήνες. Και αυτό περνάει μόνο μέσα από τη μείωση της φορολογίας που ακούμε συνέχεια. Σας κατηγόρησαν και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Μείωση φόρων, μείωση φόρων, μείωση φόρων. Είναι πανάκεια η μείωση των φόρων;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Επίσης, θα είστε ο πρώτος Πρωθυπουργός, υποθέτω μετά από 10 χρόνια που θα έχετε την ευτυχία να πάρετε μέτρα θετικά και λέτε ότι δεν τάξατε, αλλά όλοι περιμένουμε τη μείωση της φορολογίας. Δεν υπάρχει νομίζω Έλληνας πολίτης που να μην περιμένει τη μείωση φορολογίας. Το βασικό είναι αν βγαίνει και αν οι έξω το δέχονται.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να είμαι ακριβής. Όταν λέω, δεν έταξα, είπα δεν μίλησα για πράγματα τα οποία δεν μπορώ να κάνω. Οι φόροι θα μειωθούν και θα μειωθούν γιατί πρέπει να μειωθούν. Και πρέπει να μειωθούν όχι γιατί αυτό είναι μία ευχάριστη πολιτική δέσμευση.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ένας πολίτης, συγγνώμη που σας διακόπτω, μας είπε το πρωί στο ραδιόφωνο, ακριβώς για τους φόρους. Ότι δεν πιστεύω -λέει- να έρθει ο Μητσοτάκης να αναλάβει, να δει τα ταμεία και να μας πει, παιδιά δεν γίνεται, παρέλαβα καμένη γη.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω δικαίωμα να το πω αυτό. Πρώτον, διότι οφείλω να είμαι καλά προετοιμασμένος. Δεύτερον, διότι γνωρίζω και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ποια είναι η κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και τρίτον, διότι γνωρίζω ότι η πολιτική της μείωσης των φόρων είναι μονόδρομος σήμερα για να πάρει μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης. Γιατί το λέω αυτό; Όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας συνειδητά υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη, τη διέλυσε. Το ομολόγησαν και οι Υπουργοί του πολλές φορές στη Βουλή. Έκαναν μία σκληρή ταξική πολιτική, γιατί; Για να δημιουργήσουν υπέρπλεονάσματα. Μεγαλύτερα πλεονάσματα απ’ ότι μας ζητούσαν, για να μοιράζουν επιδόματα στους πολιτικούς τους πελάτες. Αυτή ήταν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Η δική μας πολιτική είναι να επιστρέψουμε στην μεσαία τάξη κάποια από αυτά που τους πήρε ο κ. Τσίπρας και με αυτόν τον τρόπο να στηρίξουμε την ανάπτυξη. Και να είστε απολύτως σίγουροι ότι την επόμενη μέρα η Ευρώπη αυτήν την επιχειρηματολογία θα την ακούσει. Δεν σας το λέω χωρίς να έχω κάνει τέτοιες συζητήσεις.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Έχετε κάνει επαφές δηλαδή.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είμαι υπεύθυνος και δεν θα σας έλεγα κάτι τέτοιο, αν δεν ήμουν σίγουρος ότι την επόμενη μέρα θα δείξουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας κατανόηση, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τους φόρους. Προσοχή, οι πρώτες μειώσεις των φόρων για τους οποίες δεσμεύομαι: Μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, μείωση του φόρου στα μερίσματα, μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση. Θα γίνουν ούτως ή άλλως, και χωράνε μέσα στο υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο. Το ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσουμε σε ακόμα πιο γενναίες μειώσεις φόρων. Και εξηγούμε στους ξένους: «Κοιτάξτε να δείτε: Τι σας ενδιαφέρει τελικά εσάς; Να πάρετε πίσω τα λεφτά σας. Θα τα πάρετε πίσω τα λεφτά σας με μία οικονομία που αναπτύσσεται με 1,5% ή με μία οικονομία που αναπτύσσεται με 4%;».
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Είπατε, ότι θα τα πάρουν μέσω της ανάπτυξης.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω μέσω της ανάπτυξης και όχι μέσω της αφαίμαξης της μεσαίας τάξης. Αυτό πια οι ξένοι το αντιλαμβάνονται. Μην ξεχνάτε ότι, εφόσον πάρω την ισχυρή εντολή -και αυτός είναι και ένας πρόσθετος λόγος γιατί τη ζητώ- θα πάω με πολύ αυξημένη αξιοπιστία στην Ευρώπη να ζητήσω -για λογαριασμό όλης της χώρας, όχι μόνο αυτών που μας ψήφισαν, αλλά όλων των Ελλήνων- να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα τολμηρό και θα ζητήσω προφανώς και τη βοήθεια τη Ευρώπης σε αυτήν την κατεύθυνση. Αλλά θα έχω..
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Η βοήθεια είναι ανοχή δηλαδή;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βοήθεια σημαίνει διάφορα πράγματα. Μονίμως στην Ευρώπη διαπραγματευόμαστε για τα εθνικά μας συμφέροντα. Και θα πρέπει να αναλογιστούν οι πολίτες που μας ακούν, ποιον θέλουν στο Συμβούλιο να διαπραγματεύεται για λογαριασμό της Ελλάδος κρίσιμα ζητήματα που δεν αφορούν μόνο τις μειώσεις των πλεονασμάτων. Να δώσω δύο μόνο παραδείγματα. Κοινή Αγροτική Πολιτική 2021 – 2017. Ποιος θα τη διαπραγματευτεί; Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία προετοιμασία προφανώς γιατί γνωρίζει ότι δεν θα είναι αυτή που θα διαπραγματευτεί την επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική. Απολύτως κρίσιμο για τους αγρότες μας. Μεταναστευτικό. Υπάρχουν πόροι διαθέσιμοι και δυνατότητα της Ευρώπης να υποστηρίξει την Ελλάδα στη φύλαξη των συνόρων μας. Για να γίνει, όμως, μία τέτοια διαπραγμάτευση, πρέπει να αναγνωρίζει κανείς πρώτα απ’ όλα ότι υπάρχουν σύνορα στη ξηρά και στη θάλασσα. Ο κ. Τσίπρας ουδέποτε το έχει πει αυτό, εξ’ ου και ακολούθησε μία καταστροφική πολιτική στο μεταναστευτικό. Το πώς θα οργανωθούν τα επόμενα διορθωτικά ταμεία. Το πώς η Ευρώπη θα έρθει μέσα από την αναμόρφωση της Ευρωζώνης να προσφέρει περισσότερες αναπτυξιακές δυνατότητες στη χώρα μας. Όλα αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα. Κάποια μπορούν να ακούγονται λίγο τεχνικά, αλλά ξέρετε, απαντώ σε όλους αυτούς οι οποίοι, με μεγάλη άνεση, αφορίζουν τους τεχνοκράτες, τους ειδικούς, υποτιμούν το γεγονός ότι η Ευρώπη απαιτεί τεχνογνωσία για να πας να μιλήσεις τη γλώσσα των Ευρωπαίων. Και αυτή την τεχνογνωσία εμείς τη διαθέτουμε και θα τη δείτε και στην επόμενη κυβέρνηση αυτήν την τεχνογνωσία, διότι είναι απολύτως απαραίτητη για να μπορέσουμε να κάνουμε καλά τη δουλειά μας την επόμενη μέρα.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Άρα κύριε Πρόεδρε, ο επόμενος Υπουργός Οικονομικών θα είναι τεχνοκράτης;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα σας αποκαλύψω λεπτομέρειες.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Τον έχετε επιλέξει. Υποθέτω το γνωρίζει.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Τον έχετε αποφασίσει προφανώς.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Προφανώς και τον έχω επιλέξει. Και ο ίδιος το γνωρίζει, όπως πολλοί Υπουργοί γνωρίζουν και βέβαια.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Α, τους έχετε ενημερώσει;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γνωρίζουν με την απόλυτη δέσμευση ότι δεν πρέπει να μιλούν δημόσια και να προεξοφλούν. Διότι ξέρετε, μέχρι την τελευταία στιγμή όλα αλλάζουν. Και σίγουρα το γεγονός ότι κάποιοι μπορεί να μπαίνουν στον πειρασμό να διαφημίσουν ότι προεκλογικά ερχόμαστε και ότι έχουμε ράψει κοστούμια, σημειώνεται ως αρνητικό και όχι ως θετικό.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Τους είπατε ότι μπορεί να μείνουν στην ντουλάπα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν ξέρει κανείς ποτέ. Μέχρι την τελευταία στιγμή αυτά μπορεί να αλλάξουν.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Μάλιστα, εντυπωσιακό. Πάμε παρακάτω, να ρωτήσω κάτι άλλο. Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχετε επιλέξει;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι νωρίς.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Γιατί είναι σε έξι μήνες η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι νωρίς για να κάνουμε ακόμα αυτή τη συζήτηση. Θα με ρωτήσετε στο τέλος του έτους.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Τον έχετε στο μυαλό σας πάντως.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα με ρωτήσετε στο τέλος του έτους για αυτή τη συζήτηση. Προέχουν άλλα ζητήματα τα οποία είναι απολύτως κρίσιμα. Όπως είπατε -και όπως έχω ήδη δηλώσει- έχω ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του πρώτου εξαμήνου.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Και ο κεντρικός τραπεζίτης στο τέλος του χρόνου;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όλα μαζί.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ο Επίτροπος; Είναι άμεσο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θέλετε να βγάλετε είδηση, ε;
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Προφανώς.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Τι δουλειά κάνουμε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, ο Επίτροπος θα ανακοινωθεί πολύ πιο γρήγορα.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Πολύ πιο γρήγορα. Είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα σας πω κάτι παραπάνω για αυτό. Θα είναι σίγουρα ένα πρόσωπο που θα μπορέσει να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα στην Ευρώπη και να κάνει τη δουλειά του βέβαια και ως ένας πολύ καλός Επίτροπος. Διότι στέλνουμε Έλληνα Επίτροπο, αλλά ο Επίτροπος φορά δυο καπέλα και το ελληνικό και το ευρωπαϊκό.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Λοιπόν, να πάμε σε λίγο τεχνικά ζητήματα.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Ναι να πάμε στα πρώτα νομοσχέδια. Καταρχήν δεν είπαμε μόνο για το Μαξίμου.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Εκτός από τα πρώτα νομοσχέδια -θα τα πεις τα πρώτα νομοσχέδια- θέλω να πάμε στα επιδόματα γιατί τα περισσότερα μηνύματα που έχουμε, έχουν να κάνουν με τα επιδόματα. Οικογενειακό επίδομα, αν θα κοπεί, έχουμε πολλές ερωτήσεις.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν κόβεται κανένα επίδομα.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Κανένα. Είστε κατηγορηματικός. Κανένα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κανένα επίδομα. Ούτε οικογενειακό, ούτε στεγαστικό.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ούτε ανεργίας, ούτε κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κανένα. Αντιθέτως, για το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης...
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Η «13η», αυτό το επίδομα που έδωσε ο Τσίπρας τώρα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε πει ότι θέλουμε έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα το βρουν του χρόνου πάλι στους λογαριασμούς τους;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά στο τέλος του χρόνου. Προσοχή, θέλω να είμαι συγκεκριμένος: Το επίδομα αυτό δόθηκε προεκλογικά τον Μάϊο, ενώ έπρεπε να δοθεί στο τέλος του έτους. Για το ’19 δεν έχουμε περιθώρια για πρόσθετες παροχές.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Το είπε επίδομα Πάσχα ο Τσίπρας.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήταν το επίδομα του ’19. Απλά το έδωσε τρεις ημέρες πριν τις εκλογές, αντί να το δώσει στο τέλος του χρόνου. Αυτό έγινε.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Δηλαδή θεωρείτε ότι δεν θα έδινε τέλος του χρόνου επίδομα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θεωρώ ότι μπορεί να το έδινε. Και εμείς θα δίναμε, αλλά το ερώτημα είναι γιατί το έδωσε τρεις ημέρες πριν τις εκλογές. Άρα αυτό προεξοφλήθηκε. Από εκεί και πέρα, οικογενειακά επιδόματα, στεγαστικά επιδόματα, προνοιακά επιδόματα, δεν κόβεται κανένα επίδομα. Το λέω αυτό διότι βλέπω πάλι μια παραφιλολογία fake news. Ας πάρουν λοιπόν τα λόγια μου, ας τα ακούσουν πολύ καλά αυτοί οι οποίοι διακινούν τα fake news και ας ακούσουν και οι πολίτες αυτό το οποίο λέμε εμείς και όχι αυτό το οποίο κάποιοι θέλουν να βάλουν στο στόμα μας.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Δεν κόβονται λοιπόν κ. Πρόεδρε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν κόβονται.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Επανυπολογίζονται;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι δεν κόβονται, παραμένουν στο επίπεδο που είναι σήμερα.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Παραμένουν στο ίδιο επίπεδο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αντιθέτως, ο σκοπός μας είναι για το κεντρικό επίδομα στήριξης της φτώχειας που είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, -όπως το είχαμε ονομάσει και το είχαμε θεσμοθετήσει εμείς- σκοπός μας είναι να το αυξήσουμε και να το πάμε στο 1 δισ. Σε συνδυασμό -εφόσον μας επιτρέπουν τα περιθώρια- να στηρίξουμε και με κάποιους παραπάνω πόρους τα επιδόματα ανεργίας τα οποία σήμερα είναι πολύ χαμηλά και ένα μεγάλο κομμάτι των μακροχρόνια ανέργων δεν απολαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Αλλά να πω και κάτι ακόμη: Όσο σημαντικά είναι τα επιδόματα, ακόμη πιο σημαντικές είναι οι πολιτικές πρωτοβουλίες για το πώς οι άνθρωποι αυτοί θα ξαναβρούν δουλειά. Για τους μακροχρόνιους άνεργους έχουμε πολύ φιλόδοξα σχέδια για επανακατάρτιση, για απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων σε συνδυασμό και σε συνεννόηση με την αγορά και με τις επιχειρήσεις. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να προσφέρει καλύτερη υπηρεσία σε έναν μακροχρόνια άνεργο από το να του δώσει κάποιες νέες δεξιότητες που θα του επιτρέψουν να βρει μια σταθερή δουλειά. Η απάντηση στη φτώχεια είναι οι καλές και οι σταθερές δουλειές. Δεν είναι τα επιδόματα τα οποία είναι χρήσιμα και απαραίτητα...
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Αυτό ακούν που λέτε, και το παίρνουν και λένε θα καταργήσει ο Μητσοτάκης τα επιδόματα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα συνεχίσω να το λέω: τα επιδόματα θα παραμείνουν εκεί που είναι, αλλά δεν μπορεί μια κοινωνική πολιτική να εξαντλείται στα επιδόματα.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Προφανώς, από το να παίρνει ένας άνθρωπος 200 ευρώ επίδομα, είναι καλύτερο να παίρνει 800 ευρώ σε μια δουλειά. Δεν υπάρχει κανένα θέμα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και για τον συνταξιούχο. Έχουμε τόσες οικογένειες όπου ούτε ο άντρας ούτε η γυναίκα δουλεύουν. Και η σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς είναι οικογενειακό επίδομα.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Στηρίζει όλη την οικογένεια.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και εάν ένας από τους δυο βρει δουλειά τότε ανακουφίζεται και ο συνταξιούχος. Διότι αυτά τα 200, 300 ευρώ, τα οποία πολλοί συνταξιούχοι -μην κοροϊδευόμαστε- τα δίνουν σήμερα σε άλλα μέλη της οικογένειάς τους. Δεν θα χρειάζεται να στηρίζει ο συνταξιούχος το παιδί, αλλά το παιδί τον συνταξιούχο.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ήρθε ένα πολύ ωραίο ερώτημα που το βρήκα πολύ χαριτωμένο στο ραδιόφωνο από μια κυρία η οποία γεννάει τον Αύγουστο και αναρωτήθηκε αν αυτά τα 2000 που λέτε θα προλάβει να τα πάρει.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Στο επόμενο παιδί.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Στο επόμενο παιδί, κατηγορηματικός.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Αυτό από 1/1 θα θεσμοθετηθεί;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, στο επόμενο παιδί.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Με το καλό να της ευχηθούμε και με έναν πόνο αλλά το επόμενο παιδί θα το πάρει.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαστε σοβαρή κυβέρνηση και στα μέσα Ιουλίου, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός και μας κάνει κυβέρνηση, κληρονομούμε έναν προϋπολογισμό. Το Σεπτέμβριο θα καταθέσουμε προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2020. Εκεί θα αποτυπωθούν οι αλλαγές που θα φέρουμε.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Το έχετε έτοιμο;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχουμε, τους βασικούς άξονες προφανώς, και τους έχουμε έτοιμους. Όπως έχουμε έτοιμο και το φορολογικό μας νομοσχέδιο και τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη φορολογική μας πολιτική, όχι μόνο τη μείωση των φόρων, αλλά την απλοποίηση του φορολογικού, την περαιτέρω απλοποίηση του Κώδικα Φορολογικής Νομοθεσίας, σημαντικά φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις κεφαλαίου. Το αξιολογώ ως ιδιαίτερα σημαντικό σε μία χώρα η οποία θέλει να προσελκύσει επενδύσεις. Έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στο πώς θα περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή μέσα από ηλεκτρονικές πληρωμές. Είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα εφαρμοστεί από 01/01/2020. Το ξαναλέω.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Να το ξαναπούμε για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό για την εφαρμογή, γιατί υπάρχουν πολλές ερωτήσεις.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Διότι μου κάνει πάρα πολύ εντύπωση πώς, ενώ έχω πει δέκα φορές, είκοσι φορές, πενήντα φορές, ότι οι μειώσεις φόρων θα ισχύσουν από 01/01/2020, και ενδεχομένως ανάλογα με την κατάσταση που θα βρούμε, κάποιες μειώσεις ειδικά που αφορούν στον ΦΠΑ να μπορέσουμε να τις φέρουμε και πιο νωρίς, βγαίνει ο κύριος Τσίπρας και λέει «Όχι, ο Μητσοτάκης λέει ότι θα ισχύσουν από το 2021». Πώς απαντάει κανείς στο γεγονός ότι τα fake news δεν διακινούνται πια από τα υπόγεια του Μαξίμου αλλά από τα ισόγεια του Μαξίμου, από τον ίδιο τον απερχόμενο τον Πρωθυπουργό;
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κάποια από το 2021 θα ισχύσουν. Ένας μισθωτός ο οποίος 01/01/2020 θα πάρει μείωση τη φορολογία του, θα είναι μειωμένη η παρακράτηση αλλά τον συνολικό του φόρο που θα είναι συνολικά μειωμένος, το 2021 θα το πληρώσει.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Με τη μείωση του ΦΠΑ; Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα καταβληθεί, δεν θα καταβληθεί το 2020;
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Συμφωνώ, συμφωνώ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα δεν λέμε αυτό. Λέμε κάτι διαφορετικό. Μιλάμε κάποιους που επιμένουν...
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ότι όλα θα ισχύσουν το 2021; Δεν θα ισχύσουν όλα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να μας παρουσιάζουν ως κάτι που δεν είμαστε. Και κάποιοι θα έπρεπε να είχαν μάθει, ξέρετε. Πήγαμε στις ευρωεκλογές με το δίλημμα «οι πολλοί και οι λίγοι», «η ελίτ και οι πολλοί». Οι πολλοί γύρισαν την πλάτη σ’ αυτούς οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι δουλεύουν για τους πολλούς. Είναι πολύ λίγοι τελικά αυτοί που δήθεν δούλευαν για τους πολλούς. Οι πολλοί στήριξαν τελικά κάποιους άλλους. Θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα λαϊκό κόμμα, ένα κόμμα το οποίο έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία και ένα κόμμα το οποίο πάντα είχε ως πρώτη προτεραιότητα τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Και όταν μιλάμε για τον κόσμο της εργασίας και τις επενδύσεις, επιμένουμε πάρα πολύ σ’ αυτή τη συμφωνία αλήθειας μεταξύ επιχειρηματιών, κράτους και του κόσμου της εργασίας. Και θα ξαναπώ αυτό που λέω στους επιχειρηματίες: «Θα σας διευκολύνω να επενδύσετε, θα μειώσουμε φόρους, θα απλοποιήσουμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, θα διευκολύνουμε τη ρευστότητα, αλλά έχετε και εσείς υποχρεώσεις». Συνάντησα ένα άλλο παιδί. Πάλι σε μία από τις περιοδείες μου -που είναι πολύ χρήσιμες- στον Πολύγυρο. Μου λέει: «Κοίταξε να δεις ποιο είναι το πρόβλημα», μου λέει, «εγώ αυτή τη στιγμή δουλεύω οχτάωρο και είμαι ασφαλισμένος για τετράωρο και δεν θα πάρω ποτέ σύνταξη». Λοιπόν, τέτοιες πρακτικές υποασφάλισης ή ανασφάλιστης εργασίας, εκμετάλλευσης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας, δεν θα είναι ανεκτές. Διότι σήμερα ένας νέος άνθρωπος δεν έχει μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ απέναντι σε έναν επιχειρηματία. Σ’ αυτά θα δείξουμε μηδενική ανοχή. Και θέλω να σας θυμίσω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που επέβαλε το πρόστιμο των 10.500€ στις επιχειρήσεις για ανασφάλιστη εργασία και έκανε πολύ καλά. Διότι μαζί με τα δικαιώματα και τα προνόμια, έρχονται και οι υποχρεώσεις από τους επιχειρηματίες. Και εμείς θα προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας και θέλουμε ο πλούτος που θα δημιουργούν οι επιχειρήσεις να μοιράζεται δίκαια μεταξύ των μετόχων και των εργαζομένων.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: «Έρχεται ο Μητσοτάκης και φέρνει επταήμερη εργασία και απολύσεις στο δημόσιο», κύριε Πρόεδρε. Τι απαντάτε σε αυτό;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Έχω απαντήσει τόσες φορές, θα απαντήσω άλλη μία. Μίλησα για επταήμερη λειτουργία, ποτέ για επταήμερη εργασία. Και είναι τόσο προκλητική η προσπάθεια κάποιων να διαστρεβλώσουν τα λόγια μου, που δεν θα σταματήσουν προ κανενός εμποδίου. Το ξαναλέω, λοιπόν: Επταήμερη λειτουργία, όπως λειτουργείτε εσείς. Εσείς επτά ημέρες δεν λειτουργείτε;
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ναι.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι μόνο εσείς, πάρα πολλές επιχειρήσεις. Aλλά η εργασία είναι πενθήμερη. Και εάν υπάρχουν επιχειρήσεις που λειτουργούν επταήμερο και μπορούν να βρουν μια συνεννόηση με τους εργαζόμενους ώστε τελικά οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερες ώρες με τις ίδιες αποδοχές, αυτό νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν ότι είναι καλό για την επιχείρηση και είναι και καλό για τους εργαζόμενους. Για τις απολύσεις στο δημόσιο, θα το ξαναπώ: δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Έχουμε, επειδή είστε συγκεκριμένος, έχουμε ένα τσουνάμι ερωτημάτων. Πρώτον, θα καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου; Και τι σημαίνει αυτό. Δεύτερον, εάν θα μειώσετε φόρους κληρονομιάς, γονικές παροχές, για να μην έχουμε τις αποποιήσεις, αυτό το κύμα αποποιήσεων τα τελευταία χρόνια στις κληρονομιές.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εξετάζουμε το δεύτερο ζήτημα να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τους φόρους κληρονομιάς. Πρέπει να υπάρχει φόρος κληρονομιάς. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Αλλά είναι επίσης δεδομένο ότι πολλές από τις αποποιήσεις κληρονομιών είχαν να κάνουν με την υψηλή φορολογική επιβάρυνση της ίδιας της ακίνητης περιουσίας. Λέω λοιπόν στο φίλο που μας έστειλε το μήνυμα: Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά μέσο όρο 30%.
X. ΚΟΥΤΡΑΣ: Άρα, θα μειωθούν και όλες οι επιβαρύνσεις.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για κάθε ιδιοκτησία. Και βέβαια δεν είναι μόνο αυτό. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Το ζήτημα είναι να ξαναπάρει αξία η περιουσία του Έλληνα. Έχουμε ένα πολύ τολμηρό πρόγραμμα φορολογικών εκπτώσεων για ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων, σπιτιών, διαμερισμάτων, έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν και πάλι. Να ενοικιαστούν ενδεχομένως και μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίες και αυτές πρέπει να ελεγχθούν και να φορολογηθούν δίκαια. Έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για το πώς θα απλοποιήσουμε τη γραφειοκρατία στη μεταβίβαση των ακινήτων, η οποία και σήμερα είναι εξαιρετικά βαριά.
X. ΚΟΥΤΡΑΣ: Να γίνεται γρήγορα δηλαδή.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γρήγορα και πολύ πιο ψηφιακά. Μπορούμε να μειώσουμε κατά 40% τη γραφειοκρατία στη μεταβίβαση των ακινήτων. Άρα, το ζητούμενο είναι πως θα ξαναπάρει αξία συνολικά η περιουσία του Έλληνα. Και αυτό δεν αφορά μόνο τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αφορά μια συνολική πολιτική για την ακίνητη περιουσία.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό απαιτεί χρόνο και χρήμα, για να γίνουν όλα αυτά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι φορολογικές εκπτώσεις στις δαπάνες είναι μέτρο το οποίο δεν έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο αυτή τη στιγμή. Τι θα κάνει; Μην κοροϊδευόμαστε. Δαπάνες οι οποίες σήμερα είναι μαύρες, θα τις εμφανίσει. Διότι ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι αν σήμερα θέλει κάποιος να επισκευάσει το σπίτι του, θα παρακαλεί να βρει κάποιον για να του κόψει απόδειξη. Μην κοροϊδευόμαστε. Ζούμε μέσα στην πραγματική οικονομία και στην πραγματική αγορά. Θέλουμε λοιπόν κίνητρα, περισσότερα κίνητρα ώστε οι δαπάνες αυτές να εμφανιστούν. Για αυτό και είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε φορολογικές εκπτώσεις και να έχουμε το όποιο όφελος μπορούμε από την εμφάνιση δαπανών που σήμερα είναι κρυμμένες και μαύρες.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Τώρα θέλω να σας πάω λίγο αλλού. Σας είδαμε λίγο χαλαρό στην τελευταία συνέντευξη με τον Αρναούτογλου. Η αλήθεια είναι ότι ήταν μία συνέντευξη που, όπως λένε, έγραψε τέλος πάντων. Τη σημαία του ΠΑΣΟΚ την πήρατε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν μου την έχουν στείλει ακόμα.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν σας τη έχουν στείλει. Πως αισθανθήκατε με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ στο χέρι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, επειδή άκουσα και μία κριτική. Πρέπει να σας πω ότι αντιμετώπισα με σεβασμό τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, διότι δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι εγώ όπως και εσείς εξάλλου, μεγαλώσαμε σε μία γενιά, όπου κυριαρχούσαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Ήταν μια διαφορετική συνέντευξη. Αστεία, ευχάριστη.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Είστε κανονικός άνθρωπος; Εννοώ, κάνετε χαβαλέ, κάνετε πλάκα; Είναι κάτι που ρωτάει ο κόσμος και είναι φυσιολογικό. Γιατί οι πολιτικοί και η τηλεόραση πολλές φορές δημιουργούν μια απόσταση με τον κόσμο. Θα συνεχίσετε; Θα πηγαίνετε γήπεδο; Θα συνεχίσετε το τρέξιμο; Θα συνεχίσετε το μπάσκετ; Δεν ξέρω τι παίζετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, έχω τρία παιδιά, 22, 21 και 16, τα οποία με υποχρεώνουν να είμαι γειωμένος και πληροφορημένος για τις αναζητήσεις της νέας γενιάς. Δεύτερον. Οι φίλοι μου είναι όλοι παιδικοί φίλοι, από τις εποχές του σχολείου, με τους οποίους εξακολουθούμε να κρατάμε μία επαφή. Δεν ασχολούνται με την πολιτική. Δεν έχουν πρόθεση να ασχοληθούν με την πολιτική.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν θα διοριστεί κανένας πουθενά;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα διοριστεί κανείς. Είναι πολύ επιτυχημένοι στη δουλειά τους. Δεν ενδιαφέρονται να διοριστούν. Ο πολιτικός πρέπει να μπορεί να αποσυμπιέζεται. Εγώ το κάνω μέσα από την άθληση, μέσα από την οικογένεια. Δεν έχω πολύ χρόνο στη διάθεσή μου. Το καταλαβαίνετε. Το ότι είμαστε κανονικοί άνθρωποι δεν αναιρεί τη σοβαρότητα την οποία πρέπει να δείχνουμε όταν έχουμε βαριές ευθύνες στις πλάτες μας. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν γελάμε, ότι δεν θυμώνουμε, ότι δεν έχουμε χιούμορ.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Άρα, εκνευρίζεστε, βρίζετε, φωνάζετε. Ρωτάει ο κόσμος εδώ. Όπως επίσης μας ρωτούν αν ο γιος έκανε τελικά το τατουάζ. Οπότε εκεί χάσατε.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Πότε να το κάνει; Σε 10 μέρες;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εκνευρίζομαι σπάνια. Όταν εκνευρίζομαι, νομίζω οι συνεργάτες μου καταλαβαίνουν ότι έχω σοβαρό λόγο. Όχι, ακόμα τατουάζ δεν έχω δει, αλλά δεν ξέρω, μπορεί να με εκπλήξει ευχάριστα.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Άρα, καταγράφει νίκη μέχρι στιγμής.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αλλά, κοιτάξτε, αυτό το οποίο κάνουμε, ενδεχομένως και μαζί -και το κάνουν και άλλες εκπομπές- είναι απολύτως φυσιολογικό παντού στον κόσμο. Έχω μία οικογένεια. Την αγαπώ πάρα πολύ. Έχω τον κοινωνικό μου περίγυρο. Ζω μια ζωή διαφορετική, προφανώς, από μία «συνηθισμένη ζωή». Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εμείς -το λέω συχνά και στα παιδιά μου- είμαστε μία διαφορετική οικογένεια, αλλά είμαστε μια κανονική οικογένεια. Θέλουμε να βρίσκουμε λίγο χρόνο το βράδυ να τρώμε όλοι μαζί. Χθες είχε γενέθλια η γυναίκα μου, προχθές είχε η κόρη μου. Βρήκαμε λίγο χρόνο σε μία περιοδεία να βρεθούμε όλοι μαζί να γιορτάσουμε τα κοινά γενέθλια. Φυσιολογικά πράγματα.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Την Κυριακή έχετε και εσείς γιορτή. Την ημέρα των εκλογών.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Την Κυριακή έχω και εγώ γιορτή. Ναι, δεν ξέρω αν το σκέφτηκε ο κ. Τσίπρας αυτό όταν προκήρυξε τις εκλογές για την 7η Ιουλίου.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Μπορεί να ήθελε να σας κεράσει ήττα.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Θα τον ρωτούσατε;
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Συγνώμη, ήττα προφανώς θέλει να σας κεράσει ο Τσίπρας, φαντάζομαι δεν σκεφτόταν να σας κεράσει νίκη.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι και εγώ θέλω να γιορτάσω νίκη που είναι πιο πιθανό. Αλλά το ζήτημα δεν είναι να γιορτάσω εγώ. Το ζήτημα είναι η 7η Ιουλίου να είναι μια γιορτή για την Πατρίδα μας συνολικά. Πιστεύω ότι, όταν θα κλείσει ο κύκλος αυτής της κυβέρνησης και εφόσον έρθουν τα πράγματα όπως εκτιμώ ότι θα έρθουν, θα υπάρχει μια μεγάλη ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας. Είναι κρυμμένη μέσα, τη βλέπω. Δεν αξίζαμε αυτό το οποίο ζήσαμε τα τελευταία 4 χρόνια. Αυτή η κρίση παρατάθηκε αναίτια. Αυτό το απόθεμα θετικής ενέργειας που πιστεύω ότι μπορεί να βγει μέσα από την κάλπη της 7ης Ιουλίου είναι δουλειά μας και δουλειά μου προσωπικά να το αξιοποιήσω προς όφελος της χώρας.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Με τον κ. Τσίπρα θα πηγαίνατε για τρέξιμο; Κοιτούσα κάτι φωτογραφίες τώρα του παρελθόντος είχε πάει στη Νέα Υόρκη έκανε τρέξιμο. Νομίζω έχει ξεκινήσει να αθλείται. Επειδή αθλείστε και εσείς θα πηγαίνατε για τρέξιμο μαζί και να κουβεντιάζετε τέλος πάντων; Όχι για πολιτική απαραίτητα. Εσείς είστε Ολυμπιακός αν δεν κάνω λάθος, ο Τσίπρας είναι Παναθηναϊκός. Προσωπικά εννοώ, όχι πολιτικά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ήταν πολύ οξεία η πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων ετών, κατά κανόνα όχι με δική μας υπαιτιότητα. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο το αναγνωρίζουν όλοι. Είμαι ένας ήπιος άνθρωπος, μου αρέσει να συνομιλώ, αν χρειαστεί να είμαι σκληρός μπορώ να είμαι πολύ σκληρός και να αντιπαρατεθώ πάντα όμως με επιχειρήματα και κόσμια. Από εκεί και πέρα να σας πω ειλικρινά, δεν νομίζω ότι έχω τα ίδια ενδιαφέροντα με τον κ. Τσίπρα. Για να κάνει κανείς παρέα με έναν άνθρωπο πρέπει να έχει κοινά ενδιαφέροντα.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Δηλαδή δεν θα καθόσασταν σε ένα τραπέζι να πείτε Αλέξη τι κάναμε, ότι έκανες όλα αυτά τα χρόνια και τι μετά από εδώ και πέρα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι θα είχα πολλά κοινά πράγματα να συζητήσω και ίσως αυτό αποτυπώνει και τη διαφορετική μας αντίληψη για την πολιτική. Έβλεπα πριν ξεκινήσετε ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ με δυο δελφίνια. Και επειδή ξέρετε τη μεγάλη μου αγάπη για το περιβάλλον και την προστασία του και επειδή επιμένω ότι ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να είναι μόνο βιώσιμη ανάπτυξη και θέλω η Νέα Δημοκρατία να εκφράσει τις σύγχρονες περιβαλλοντικές πολιτικές, αναρωτιέμαι τι θα μπορούσα να συζητήσω με έναν άνθρωπο ο οποίος υποτίθεται ότι εκφράζει τον κόσμο της οικολογίας και της ευαισθησίας για το περιβάλλον και δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα 4 χρόνια για το ζήτημα αυτό. Άρα όπως σας είπα..
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Είχαμε μια επαναχάραξη αιγιαλού από ότι διαβάσατε και εσείς.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τα είδα αυτά. Ας απαντήσουν οι αρμόδιοι για αυτά. Νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα στο οποίο κάποια στιγμή πρέπει να δοθεί μια απάντηση.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Μάλιστα. Είναι αλαζόνας ο Πρωθυπουργός; Τον έχετε κατηγορήσει αρκετές φορές για αυτό. Και αυτή η αλαζονεία προέρχεται από την εξουσία;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι δουλειά μου να κρίνω το χαρακτήρα του Πρωθυπουργού, αν και ο χαρακτήρας έχει σημασία στην πολιτική. Αλλά δεν θα τον κρίνω εγώ, θα τον κρίνουν οι πολίτες. Τα ζητήματα του χαρακτήρα και του τρόπου με τον οποίο διαχειρίζεται κανείς την εξουσία πιστεύω ότι θα επανέλθουν στο δημόσιο διάλογο -και καλώς θα επανέλθουν- διότι υπάρχουν αξίες, υπάρχουν όρια. Νομίζω ότι παραβιάστηκαν αυτά κατάφωρα τα τελευταία 4 χρόνια. Με ρωτάτε για το ζήτημα της αλαζονείας.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Ναι θα σας ρωτήσω μετά. Γιατί σας έχουν κατηγορήσει ότι είστε ρεβανσιστής και εκδικητικός.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είμαι ούτε ρεβανσιστής ούτε εκδικητικός. Δεν ταιριάζουν αυτοί οι χαρακτηρισμοί σε εμένα. Αλλά ξέρετε, έχω κατηγορηθεί ότι προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, ότι γεννήθηκα για να γίνω Πρωθυπουργός. Καταρχάς δούλεψα πάρα πολύ σκληρά για να φτάσω εδώ που είμαι. Δούλεψα δέκα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και δεν δέχομαι μύγα στο σπαθί μου για το βιογραφικό μου. Έχω δουλέψει πάρα πολύ σκληρά για να φτάσω εδώ που είμαι. Αλλά επειδή έζησα την εξουσία από κοντά σε ένα βαθμό την έχω απομυθοποιήσει. Δεν μου λένε πολλά πράγματα ούτε τα κυβερνητικά αεροπλάνα, ούτε η χλιδή.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Θα το χρησιμοποιείτε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όταν είναι απαραίτητο βέβαια.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Όταν δεν είναι θα παίρνετε της γραμμής;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επειδή έχω μεγάλο σεβασμό στο δημόσιο χρήμα, όταν δεν είναι απαραίτητο δεν υπάρχει λόγος να μετακινείται ο Πρωθυπουργός με το κυβερνητικό αεροσκάφος. Όταν είναι απαραίτητο, βεβαίως. Γιατί όπως καταλαβαίνετε χρειάζεται ο Πρωθυπουργός να μπορεί να μετακινείται με ταχύτητα. Αλλά δεν μου λέει εμένα κάτι το «γκλάμουρ» της εξουσίας. Το έχω ζήσει, ξέρω ότι όλα κάνουν κύκλους και -όπως είπα και εχθές σε μια συνέντευξη που έδωσα- το μέγιστο πολιτικό κεφάλαιο το έχει ένας πολιτικός το βράδυ των εκλογών. Είναι στα καλύτερά του όταν κερδίζει εκλογές. Μετά έχει δύο επιλογές. Ή να το ξοδέψει ή να το επενδύσει το κεφάλαιο αυτό. Αν το ξοδέψει, καταλήγει όπως θα καταλήξει ο κ. Τσίπρας. Και το ξόδεψε μάλιστα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας, διότι είχε μεγάλο, τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο ο κ. Τσίπρας όταν ξεκίνησε. Η δική μου προσέγγιση είναι αυτό το κεφάλαιο να επενδυθεί ώστε πολύ γρήγορα οι πολίτες να δουν όφελος από τις πολιτικές μας.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Οι εκλογές τελειώνουν, κάνετε την κυβέρνηση, εάν σας δώσει την εντολή ο ελληνικός λαός, οι Υπουργοί γίνονται, Υπουργό δεν μας είπατε. Ρωτάνε εδώ αν θα είναι άντρας ή γυναίκας, παραδείγματος χάριν, στο Προστασίας του Πολίτη. Το λέω μήπως και βγάλουμε κάτι αλλά δεν το βλέπω.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Καλά κάνεις. Στο εξωτερικών;
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Αν θα είναι από το κόμμα σας ή από άλλο κόμμα και όλα αυτά τα σχετικά.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Τίποτα δεν θα μας πει από αυτά.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Αν δείτε Υπουργό στη διάρκεια του Αυγούστου να κάνει βόλτα με κότερο, τι θα του κάνετε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν υπάρχουν αυτά.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν υπάρχουν, λέτε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και δεν υπάρχουν, όχι γιατί είναι το ζήτημα μόνο το κότερο. Μια κυβέρνηση έχει κώδικα δεοντολογίας. Και σήμερα υπάρχει κώδικας δεοντολογίας. Παραβιάστηκε κατάφορα από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Δεν μπορεί ένα πολιτικό πρόσωπο να δέχεται παροχές σε είδος. Δεν γίνεται.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Άρα να φύγει μόνος του.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λοιπόν, δεν ανήκω στην κατηγορία αυτών που δεν θα δώσουν τη δυνατότητα σε έναν Υπουργό να πάει διακοπές. Αλλά το πώς κάνει κανείς τις διακοπές του έχει τη σημασία του σε μία κοινωνία η οποία είναι πολύ ευαίσθητη στα ζητήματα συμπεριφορών και δεν πρέπει να προκαλούμε. Και να σας πω ότι όσο πιο ισχυρή είναι η εντολή που μας δώσει ο λαός, τόσο μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις για σωστή συμπεριφορά την επόμενη ημέρα.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Έχετε επίσης, αρκετά αγκάθια. Ένα από τα βασικά αγκάθια, μιας και μιλήσατε για το περιβάλλον, κύριε Πρόεδρε, είναι το θέμα της Δ.Ε.Η. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 δεν γράφει καλά και έρχεται να συσσωρευτεί στα κακά αποτελέσματα του 2018. Θα σωθεί η Δ.Ε.Η.; Είστε αποφασισμένος γι’ αυτό; Υπάρχει σχέδιο;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα σώσουμε τη Δ.Ε.Η. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην σωθεί η Δ.Ε.Η. Αλλά βέβαια θα αναζητηθούν και ευθύνες γι’ αυτούς οι οποίοι θα μας παραδώσουν τη Δ.Ε.Η. σ’ αυτά τα οικτρά χάλια. Παρέλαβαν κάποιοι μία επιχείρηση η οποία ήταν εύρωστη, κερδοφόρα, και μας παραδίδουν μία Δ.Ε.Η. διαλυμένη και στα όρια της χρεοκοπίας. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, εμείς θα κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει, αλλά δεν πρόκειται και να μείνουμε αδιάφοροι στο τι έγινε.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Αν υπάρχουν ευθύνες. Αυτό είναι γενικό; Δηλαδή θα δούμε εξεταστικές για διάφορα πράγματα τα οποία έχετε αναδείξει ή θα περάσουμε σε ήρεμη κατάσταση;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βλέπετε ότι είμαι πολύ προσεκτικός.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Σφουγγάρι.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βλέπετε ότι είμαι προσεκτικός. Για τα ζητήματα όμως των εξεταστικών θέλω να σας θυμίσω ότι βάσει του Συντάγματος αρμόδια είναι η Δικαιοσύνη και η Βουλή και όχι η κυβέρνηση. Άλλοι έβγαιναν έξω από το Μαξίμου και ανακοίνωναν...
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Είστε πεπεισμένος ότι για τη Novartis δεν υπάρχει καμία σχέση στελέχους σας;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι πεπεισμένος ότι η Novartis ήταν μία οικτρή πολιτική σκευωρία που στήθηκε πάνω σε ένα προφανώς υπαρκτό σκάνδαλο που αφορούσε γιατρούς. Αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλη αυτή η υπόθεση με δέκα πρόσωπα τα οποία πήγαν στη βουλή, κρεμάστηκαν στα μανταλάκια, διαπομπεύτηκαν, έγιναν ανακοινώσεις έξω από το Μαξίμου για το δήθεν μεγαλύτερο σκάνδαλο. Όλο αυτό ήταν μια πολιτική σκευωρία. Και εφόσον η υπόθεση αυτή έρθει στη Βουλή, εφόσον η Δικαιοσύνη στείλει την υπόθεση στη Βουλή, προφανώς και θα πρέπει να διερευνηθεί.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Ασφάλεια, κ. Πρόεδρε. Το ζήτημα της ασφάλειας. Έχετε πει για προσλήψεις στην Ελληνική Αστυνομία, έχετε πει για περιπολικά, έχετε πει για εξοπλισμό.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Και έχετε πει ότι σε ένα μήνα θα τελειώσετε με τα Εξάρχεια.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν έχω πει αυτό. Έχω πει ότι από τις 8 Ιουλίου αλλάζει η αντιμετώπιση στα ζητήματα της ασφάλειας. Δεν μπορεί -και θα ήταν ανεύθυνο- κάποιος να βάλει ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα. Όμως, θα γνωρίζουν όλοι ότι θα υπάρχει μια διαφορετική πολιτική ασφαλείας. Αυτή δεν αφορά μόνο εξοπλισμό και προσλήψεις, αφορά και μια συνολική αντίληψη και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το ρόλο της Αστυνομίας. Διότι μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές η Αστυνομία δεν έλαβε πολιτικές εντολές από την ηγεσία του Υπουργείου να κάνει τη δουλειά της. Αυτό θ’ αλλάξει από τις 8 Ιουλίου. Το ζήτημα των Εξαρχείων είναι αρκετά σύνθετο. Δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά μόνο πολιτικές καταστολής, οι οποίες προφανώς και πρέπει να υπάρξουν. Είναι και ένα ζήτημα που αφορά τη συνολική αναγέννηση μίας εμβληματικής γειτονιάς της πρωτεύουσας. Έχω μιλήσει για ένα έργο το οποίο για εμένα αποτελεί το μεγάλο μου προσωπικό όραμα και ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα. Είναι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στον ίδιο χώρο που βρίσκεται, με μία σημαντική υπόγεια επέκταση, μία νέα είσοδο και με αξιοποίηση του κτιρίου του Πολυτεχνείου. Θεωρώ ότι είναι ένα έργο το οποίο θα αποτελέσει φάρο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Και εδώ, σε συνδυασμό με στοχευμένες πολιτικές, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, με το Δήμο, με το μετρό το οποίο θα πάει στα Εξάρχεια, προσβλέπω ότι τα Εξάρχεια θ’ αρχίσουν, θ’ αρχίσουν -δεν θα γίνει αυτό από τη μια στιγμή στην άλλη- να αλλάζουν χαρακτήρα. Αλλά, βεβαίως, εκεί που χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις, -σε καταλήψεις, σε κτίρια πανεπιστημίων τα οποία σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι αποτελούν κέντρα διακίνησης ναρκωτικών, καταφύγια «μπαχαλάκιδων» και εργαστήρια κατασκευής μολότοφ- αυτά μπορούν ν’ αλλάξουνε πολύ γρήγορα.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Και πως θα γίνει αυτό; Μπαίνει η Αστυνομία, συλλαμβάνει τον Ντσούνο που παρανομεί απ’ έξω και μπαίνει μέσα όταν τον κυνηγά;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Σε πόσο χρόνο;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι ο στόχος μου είναι, όταν έρθουν τα παιδιά στο πανεπιστήμιο, οι πρωτοετείς, τον Σεπτέμβριο, η κατάσταση στα πανεπιστήμια να είναι ήδη διαφορετική.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Σε τρεις μήνες από τώρα.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Γιατί ο νόμος για το άσυλο θ’ αλλάξει αμέσως και από εκεί και πέρα οι επιχειρησιακές απαιτήσεις πέφτουν στην Αστυνομία. Δεν κάνω εγώ αυτές τις επιχειρήσεις, ούτε καν ο Υπουργός.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ο Υπουργός θα γνωρίζει το αντικείμενο το συγκεκριμένο;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όλοι οι Υπουργοί.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Όχι, αυτό το αντικείμενο.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Μήπως χρειάζεται γυναίκα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μου αρέσει πάρα πολύ το πουκάμισο σας.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ναι, είναι σαν τραπεζομάντηλο. Δεν πρόκειται να πάρουμε κουβέντα, έτσι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το σχολίαζαν και έξω.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Δεν πρόκειται να πάρουμε.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Τώρα δια του αρραβώνος, δια του γάμου, ούτε γυναίκα, άντρας από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Τίποτα, δεν θα πάρουμε καμία κουβέντα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν θα σας πω τίποτα για το Υπουργικό Συμβούλιο, πέραν των γενικών παρατηρήσεων που έχω κάνει, ότι θα συμπεριλαμβάνει εξωκοινοβουλευτικούς.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Από όλους τους χώρους;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και σε θέσεις. Όταν λέμε εξωκοινοβουλευτικούς, λέμε για στελέχη τα οποία θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Προφανώς και πέραν της Νέας Δημοκρατίας. Και θα συμπεριλαμβάνει και σε επίπεδο Υφυπουργών αναγνωρισμένους τεχνοκράτες.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Θα έχουν θητεύσει ξανά σε υπουργική θέση;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Άντε πάλι τα ίδια.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Οι οποίοι τεχνοκράτες, τους πείσατε να παρατήσουν τις δουλειές τους και να ασχοληθούν με την πολιτική;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα παρατήσουν τις δουλειές τους για να ασχοληθούν με την πολιτική.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Μάλιστα. Το Μέγαρο Μαξίμου.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και δεν είναι εύκολο αυτό να γίνει.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Γι’ αυτό ρωτάω, γιατί και οι αμοιβές είναι μικρότερες.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είναι εύκολο να γίνει.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Και όταν κάνει κάποιος μια καριέρα, δεν την παρατάει εύκολα ειδικά αυτή την περίοδο.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν υπηρετήσει τον ιδιωτικό τομέα, κλείνουν έναν επαγγελματικό κύκλο. Και συναντώ πολλούς ανθρώπους οι οποίοι έρχονται και μου λένε: «Θέλω να κάνω κάτι για την πατρίδα μου».
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Είναι και άνθρωποι που είναι έξω, κατοικούν στο εξωτερικό και θα έρθουν μέσα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και άνθρωποι από το εξωτερικό θα έρθουν, βεβαίως.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Γιατί έχω μια πληροφορία.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και άνθρωποι από το εξωτερικό θα έρθουν και είναι τιμητικό για εμάς αυτό.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Με τους ολιγάρχες, αυτό που λέμε ολιγαρχία στη χώρα, τι σχέσεις θα έχετε, κ. Πρόεδρε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν έχω σχέσεις με την ολιγαρχία και δεν θα έχω σχέσεις με την ολιγαρχία πέραν των απολύτως απαραίτητων θεσμικών σχέσεων. Θα καταλάβουν όλοι.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Θέλετε καθαρούς κανόνες;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα καταλάβουν όλοι ότι οι εποχές των προνομιακών σχέσεων με τις κυβερνήσεις έχουν τελειώσει ανεπιστρεπτί. Θέλουμε τους μεγάλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα. Γι’ αυτό και δεν μου αρέσει τόσο ως όρος «ολιγάρχες». Οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους. Και εδώ πρέπει να σας πω ότι δεν μου αρέσουν τα μονοπώλια, δεν μου αρέσουν οι παγιωμένες καταστάσεις. Γι’ αυτό και θεωρώ υποχρέωσή μας να στηρίξουμε κυρίως τη νέα επιχειρηματικότητα, η οποία πολλές φορές ταράζει τα νερά αλλά είναι αυτή η οποία τελικά οδηγεί τη χώρα σε πρόοδο και δημιουργεί και πολλές καλές νέες δουλειές. Θέλουμε δηλαδή, με άλλα λόγια, περισσότερο ανταγωνισμό, καθαρούς κανόνες για όλους.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Και μια γενιά νέων επιχειρηματιών αντιλαμβάνομαι.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Τους βλέπω, τους βλέπω συνέχεια. Εγώ βλέπω καταπληκτικούς ανθρώπους, τριαντάρηδες, σαραντάρηδες, οι οποίοι δημιουργούν στην Ελλάδα, εξάγουν, είναι εξωστρεφείς. Τους συναντώ παντού, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Περιφέρεια. Αυτή είναι η μαγιά πάνω στην οποία θα πατήσουμε. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες επενδύσεις. Δεν είναι μόνο το Ελληνικό, δεν είναι μόνο οι Σκουριές. Είναι οι 10.000 ελληνικές επιχειρήσεις, δυναμικές, εξωστρεφείς, οι οποίες πρέπει να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν πολλές καλές θέσεις εργασίας.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Πάμε να μιλήσουμε λίγο για τις επενδύσεις;
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Και να ολοκληρώνουμε σιγά-σιγά.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Λένε πολλοί ότι «ο Μητσοτάκης τι μας λέει; Ότι στα σύνορα περιμένουν οι επενδυτές, τους έχει δει και μόλις αναλάβει θα έρθουν όλοι οι επενδυτές μέσα».
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Εγώ το είπα αυτό, ότι είναι στα διεθνή χωρικά ύδατα τα χρήματα και έρχονται;
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Έχουν γίνει επαφές με επιχειρήσεις, επιχειρηματίες;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι θα δείτε πολλές ανακοινώσεις επενδυτικών σχεδίων που ενδεχομένως να είχαν ήδη προετοιμαστεί και τα οποία περίμεναν να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα. Ίσως είναι λογικό διότι έβλεπαν μία ενδεχόμενη αστάθεια. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος γιατί πρέπει να έχουμε σταθερή κυβέρνηση την επόμενη ημέρα. Και φυσικά οι επενδυτές αυτοί, δεν αισθάνονται άνετα με μία κυβέρνηση η οποία υπονομεύει τις ιδιωτικές επενδύσεις. Κοιτάξτε, έχει γίνει μια δουλειά προετοιμασίας σοβαρή. Θέλω να το ξαναπώ και να μην το εκλάβουν, παρακαλώ, οι τηλεθεατές μας ως αλαζονεία. Είναι υποχρέωσή μου την επόμενη ημέρα, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, και το «εφόσον μας εμπιστευτεί» θα το λέω μέχρι τελευταία στιγμή γιατί δεν προεξοφλώ κανένα αποτέλεσμα, να είμαστε έτοιμοι. Όπως ξέρετε, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, επειδή είναι κοινοβουλευτικό, σε αντίθεση με προεδρικά συστήματα όπου ο Πρόεδρος αναλαμβάνει, στην Αμερική ας πούμε, τρεις μήνες μετά, δεν υπάρχει χρόνος προετοιμασίας μετά τις εκλογές. Εδώ ξέρετε πολύ καλά ότι ο Πρωθυπουργός ορκίζεται την επόμενη μέρα και η Κυβέρνηση δύο μέρες μετά.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Μάλιστα. Πρέπει να κλείσουμε σιγά-σιγά, κ. Πρόεδρε τώρα έχουμε μερικές ερωτήσεις λίγο διαφορετικές. Θα αλλάξετε τη διακόσμηση στο Μέγαρο Μαξίμου και τα έπιπλα;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι το τελευταίο που σκέφτομαι, πραγματικά.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Εμάς μας ρωτάνε να μην το πούμε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πραγματικά είναι το τελευταίο που σκέφτομαι.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Ένα είναι αυτό. Ένα είναι με τι αυτοκίνητο θα κυκλοφορείτε, τι θα γίνει με τα βουλευτικά και αν θα ξαναδούν τον Μητσοτάκη στις πλατείες που τον έχουν δει λέει τώρα έξι μήνες.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λοιπόν, να απαντήσω από το τελευταίο, δεν με έχουν δει μόνο τους τελευταίους έξι μήνες.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Από το πρώτο θέλουμε, τα έπιπλα και τις κουρτίνες.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Λοιπόν, ούτε το έχω σκεφτεί. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι έχω ένα πολύ ωραίο μπλε πίνακα στο γραφείο μου τον οποίο θα ήθελα να πάρω μαζί μου. Αλλά τα υπόλοιπα ούτε καν τα έχω σκεφτεί, ούτε θυμάμαι ποια είναι η διακόσμηση. Δεν με ενδιαφέρουν αυτά.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Έχετε και καιρό να πάτε εκεί.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω υπάρχουν άλλοι που μπορούν να ασχοληθούν. Για το τελευταίο, όμως, το οποίο είναι σημαντικό, δεν με βλέπουν μόνο έξι μήνες στις πλατείες. 3,5 χρόνια γυρνάω την Ελλάδα. Την έχω γυρίσει, την έχω ξαναγυρίσει. Θα τη γυρνώ μέχρι τελευταία στιγμή, μέχρι Παρασκευή βράδυ. Όπως σας είπα, επέλεξα αντί να κάνω μια ομιλία, να κάνω πολλές μικρότερες. Είναι μέρες που κάνω 7 και 8 και 9 ομιλίες πιο μικρές σε καφενεία. Το θεωρώ αυτό πολύ πιο δημιουργικό και πολύ πιο ουσιαστικό. Και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό την επόμενη μέρα να μπορεί ο Πρωθυπουργός να έχει έναν δίαυλο επικοινωνίας με την κοινωνία. Θα πιέσω τον εαυτό μου να το κάνει, διότι ο πειρασμός του να κλειστείς στο Μαξίμου και να ακούς μόνο τους συμβούλους είναι μεγάλος. Θα πιέσω τον εαυτό μου να το κάνει. Τώρα με τι αυτοκίνητο θα κυκλοφορώ ούτε ξέρω και ούτε με ενδιαφέρει.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Και νομίζω ελάχιστους ενδιαφέρει, εκτός από τον οδηγό.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Τα παιδιά θα βρουν και ελεύθερο χρόνο λέει άλλος τώρα που θα είναι Πρωθυπουργός ο μπαμπάς θα έχουμε και περισσότερο ελεύθερο χρόνο λένε τα παιδιά.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επειδή κάνουμε πάρα πολλά χιλιόμετρα και επειδή δεν έχουμε εμείς το προνόμιο να μετακινούμαστε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για κομματικές εκδηλώσεις -το επισημαίνω αυτό, το θεωρώ απαράδεκτο να γίνεται.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Το κάνει ο κ. Τσίπρας, αυτό θέλετε να πείτε.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Γίνεται κατά κόρον. Εμείς βασικά μετακινούμαστε με το αεροπλάνο της γραμμής και με αυτοκίνητα. Το αυτοκίνητο, ξέρετε, όταν κάνεις μεγάλες περιοδείες είναι ένα κινητό γραφείο. Άνετο και ασφαλές να είναι, αυτό με ενδιαφέρει. Έχουμε μέσα τα τηλέφωνά μας, έχουμε τα αμύγδαλά μας, τη μουσική μας, ό,τι χρειάζεται. Ό,τι μπορούμε για να περνούν ευχάριστα οι ώρες στο αυτοκίνητο.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Πάντως σας κατηγορούν από την Κυβέρνηση ότι χαλάτε λεφτά πολλά στη διαφήμιση, στην καμπάνια, το ακούσατε αυτό κύριε Πρόεδρε έτσι;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, επειδή κάποιοι προφανώς ζορίστηκαν από το γεγονός ότι είχαμε προνοήσει να είμαστε οργανωμένοι ως προς την διαδικτυακή μας καμπάνια, αυτό τους ενοχλεί. Από εκεί και πέρα, ξέρετε ότι υπάρχει διαφάνεια στις δαπάνες και ότι αυτές οι διαδικτυακές καμπάνιες είναι και πολύ φθηνές.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Αυτές οι καμπάνιες απευθύνονται και στους Έλληνες του εξωτερικού κύριε Πρόεδρε;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι. Εμείς τι κάναμε; Ένα φυλλάδιο τυπώσαμε, δεν είναι πολύ ακριβό να τυπώσει κανείς ένα φυλλάδιο και να το διανείμει. Και τρέξαμε μια πολύ ωραία, πολύ φρέσκια και αρκετά φθηνή -πρέπει να σας πω- διαδικτυακή καμπάνια. Να το πω και αυτό: πάρα πολλά από τα σποτ φτιάχτηκαν από τα ίδια τα παιδιά που τρέχουν την καμπάνια. Είμαι πάρα πολύ περήφανος που έχουμε μια ομάδα που δουλεύουν πια με εμάς, οι οποίοι είναι εξαιρετικοί, θέλω να τους ευχαριστήσω και δημόσια για τη δουλειά που έχουν κάνει. Την κάνουν με πολύ μεγάλη αφοσίωση και με πολύ μεγάλη αγάπη.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Πρόεδρε.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Έχουμε πάρα πολλές ερωτήσεις.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Αν την επόμενη Δευτέρα τέτοια ώρα είστε Πρωθυπουργός, ελπίζουμε να είναι το καλύτερο για τη χώρα και να μην κρύβεστε μετά. Αυτό που είπατε στο Μαξίμου ήταν κάτι το οποίο φλερτάρουν, πολύ καλά το είπατε, οι πρωθυπουργοί, κλείνονται στη γυάλα του Μαξίμου.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Είναι πρόκληση, είναι πρόκληση.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, τώρα κλείνει ένας κύκλος. 10 Ιανουαρίου του ’16 ανέλαβα την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, την ανέλαβα με μια δέσμευση απέναντι στους πολίτες που με ψήφισαν, αλλά και σε όσους συμπαρατάσσονται με τη Νέα Δημοκρατία: Ότι θα ξαναφέρω τη Νέα Δημοκρατία σε πολύ υψηλά ποσοστά, θα την ανανεώσω, θα μείνουμε πιστοί στις αρχές μας, αλλά θα είναι μια Νέα Δημοκρατία διαφορετική από αυτή την οποία ξέραμε και δεν πρόκειται να κάνω εκπτώσεις ως προς την απέχθειά μου στον λαϊκισμό. Θα μιλήσουμε έντιμα και ουσιαστικά. Και έδωσα ένα στοίχημα μεγάλο. Θυμάστε ότι υπήρχαν πάντα πολλές φωνές καχυποψίας για τη στρατηγική μου. Δεν τύχαινε πάντα αναγνώρισης. Πιστεύω ότι δικαιώνεται αυτή η στρατηγική. Αλλά είναι μια στρατηγική που εμπιστεύεται την ελληνική κοινωνία και τους Έλληνες πολίτες. Και όσο πλησιάζουμε στην Παρασκευή τόσο εμείς θα μιλάμε λιγότερο. Και την Κυριακή πια δεν θα μιλήσουμε καθόλου. Είναι η σειρά των πολιτών.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Δεν θα πανηγυρίσετε δηλαδή την Κυριακή;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, την Κυριακή μέχρι την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Τι πάει να πει πανηγύρι; Θα υπάρχει, αν το αποτέλεσμα είναι αυτό το οποίο θέλουμε, μια μεγάλη ικανοποίηση και μια μεγάλη αίσθηση ευθύνης για το τι έρχεται την επόμενη μέρα.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Και από την άλλη μέρα σιωπητήριο στους υπουργούς;
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι υπουργοί θα μιλάνε για τα για τα θέματά τους.
Χ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Ευχαριστούμε πολύ κ. Πρόεδρε. Να είστε καλά, καλό μήνα.
Γ. ΝΤΣΟΥΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, να είστε καλά, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Κατεβάστε τη συνέντευξη του Προέδρου της Ν.Δ. εδώ.
Κατεβάστε το φωτογραφικό υλικό εδώ.