Συμμετοχή, Μαζικότητα Υπόθεση Δημοκρατίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε, χθες, η δεύτερη από μία σειρά εκδηλώσεων της Γραμματείας Εργασιακών, Επιστημονικών και Παραγωγικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, ΜΑΖΙΚΟΤΗΤΑ – ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ», η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ – ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ».

Στην εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Β.Ε.Α. συμμετείχαν οι:

Αγνιάδης Παναγιώτης, Γενικός Γραμματέας Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Αρανίτου Βάλια, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Κρήτης – Διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ) της Ε.Σ.Ε.Ε.

Καλαντζάκου Ιωάννα, Αντιπρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Καρανίκας Γεώργιος, Γενικός Γραμματέας Ε.Σ.Ε.Ε.

Κουράσης Γεώργιος, Γενικός Γραμματέας Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε

Μουτάφης Ευάγγελος, Γραμματέας Οργανωτικού Γ.Σ.Ε.Ε.

Χατζησωκράτης Δημήτριος, Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΔΗΜ.ΑΡ.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, κ. Γεώργιος Τερζής.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Γραμματέας Εργασιακών, Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θοδωρής Ματάλας, ο οποίος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα της πρώτης ημερίδας και παρέθεσε προβληματισμούς σχετικά με την οικονομική αυτοτέλεια των συνδικαλιστικών οργανώσεων, την ομοσπονδιακού τύπου οργανωτική τους αναδιάρθρωση, τον κομματικό εναγκαλισμό τους, τη διεθνική τους παρουσία. Στη συνέχεια απυήθηνε ένα σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α. κος Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των επιμελητηρίων ως επίσημοι σύμβουλοι του κράτους και στον αναπτυξιακό ρόλο που διαδραματίζουν παρά τις δύσκολες σημερινές συνθήκες.

Οι ομιλητές χαιρέτησαν την πρωτοβουλία της Γραμματείας Εργασιακών, Επιστημονικών και Παραγωγικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας και ανέπτυξαν προτάσεις για τον εργοδοτικό και εργατικό συνδικαλισμό.. Οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης του συνδικαλισμού, όπως: Οικονομική αυτοδυναμία των συνδικάτων Διοικητική αυτοτέλεια Παροχή θεσμικών κινήτρων στου εργαζόμενους για αύξηση της συμμετοχής τους. Αξιοποίηση από την πλευρά των επιχειρήσεων καινοτόμων προτάσεων Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών Κατάρτιση και επανακατάρτιση εργοδοτών και εργαζομένων με ευθύνη των ομοσπονδιών. Κοινό συμπέρασμα αποτέλεσε η ανάγκη διαμόρφωσης συλλογικής θεώρησης, η δυνατότητα ευελιξίας και προσαρμογής των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η αποκατάσταση ειλικρινούς σχέσης τόσο με τα μέλη όσο και με το πολιτικό σύστημα, η παράθεση υλοποιήσιμων, εφαρμόσιμων και κοστολογημένων προτάσεων.

Τέλος, ο Γραμματέας Εργασιακών, Επιστημονικών και Επαγγελματικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας κ. Θοδωρής Ματάλας δεσμεύτηκε για τη συνέχιση του διαλόγου, χωρίς προαπαιτούμενα και αγκυλώσεις. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Μπούρας, οι βουλευτές κ.κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γεώργιος Βλάχος, Κώστας Μαρκόπουλος, Μαρία Αντωνίου, η πρώην βουλευτής κα Ευγενία Τσουμάνη καθώς και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Φίλιππος Ταυρής.