Σε ευχαριστώ Νέα Δημοκρατία! Σε ευχαριστώ Ελλάδα!

Δηλώσεις του υποψήφιου Πρόεδρου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Jean- Claude Juncker με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας & Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αντώνη Σαμαρά στην Ακρόπολη

Jean – Claude Juncker: «Μου δίνει μεγάλη χαρά να βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα, στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση! Τον περασμένο Μάρτιο είχα επιλεγεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να είμαι ο βασικός υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η υποψηφιότητά μου υποστηρίχθηκε τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, και τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες, όσο και από το κόμμα μου, το CSV στο Λουξεμβούργο. Για μένα το γεγονός αυτό είναι κάτι παραπάνω από συμβολικό. Το εκλαμβάνω ως έκκληση προς το νέο Πρόεδρο της Επιτροπής να επανενώσει την Ευρώπη μετά την κρίση: να συμβιβάσει την Ευρώπη. Να χτίσει γέφυρες μεταξύ των χωρών και των πολιτών, να καταστεί η Ευρώπη ισχυρότερη. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντώνη για την εμπιστοσύνη του. Είναι ένα προνόμιο να εκστρατεύεις στην Ελλάδα- τη γενέτειρα της δημοκρατίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επέλεξα να έρθω εδώ σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για την Ελλάδα.

Μια εποχή δυσκολιών: όλοι γνωρίζουμε πόσο πολύ έχει υποφέρει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια από την κρίση. Αλλά επίσης μια εποχή ελπίδας, καθώς η Ελλάδα έχει την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις αποφέρουν θετικά αποτελέσματα. Η Ελλάδα κατέχει μια ξεχωριστή θέση για εμένα. Ως επίτιμος δημότης της Βορειοανατολικής πόλης της Ορεστιάδας, νιώθω την ανάγκη να υποστηρίξω την Ελλάδα. Και θα το κάνω με αγάπη. Έχω τρία μηνύματα να μοιραστώ μαζί σας σήμερα: Πρώτον, θέλω να καλέσω τους ψηφοφόρους να συμμετέχουν με ισχυρή παρουσία σε αυτές τις Ευρωπαϊκές εκλογές. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία πρέπει να οικοδομηθεί από Ευρωπαίους που θα παρουσιαστούν να ψηφήσουν την ημέρα των εκλογών. Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε στους Ευρωπαίους ότι η ψήφος υπέρ των εξτρεμιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων είναι ψήφος υπέρ μια άδειας έδρας στο Ευρωκοινοβούλιο. Μια ψήφος υπέρ των εξτρεμιστών είναι ψήφος υπέρ της μισαλλοδοξίας και ψήφος έναντι μιας ισχυρής Ελλάδας μέσα σε μια ισχυρή Ευρώπη. Είναι εύκολο να είσαι εξτρεμιστής.

Είναι εύκολο να καταστρέφεις. Είναι πολύ πιο δύσκολο να χτίζεις και να μεταρρυθμίζεις, Είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπίζεις μια πρόκληση και να βρίσκεις λύσεις για να αποκαταστήσεις την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα. Η αποστολή της εκκαθάρισης του χάους και της επίλυσης των προβλημάτων προορίζεται για υπεύθυνους ηγέτες. Δεν ήταν μια εύκολη κούρσα. Ο Αντώνης απέδειξε σε όλους μας ότι ηγεσία είναι η ανάληψη της ευθύνης: η εύρεση λύσεων, η λήψη αποφάσεων και όχι η κατασκευή δικαιολογιών ή η καθυστέρηση όσων πρέπει να γίνουν. Καλώ τον ελληνικό λαό να αναγνωρίσει τη δράση του Αντώνη και της Κυβέρνησης και να επιβραβεύσει αυτές τις προσπάθειες με ισχυρή ψήφο υπέρ των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας στις 25 Μαΐου. Δεύτερον, θέλω να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του Ελληνικού λαού και την Ελληνικής Κυβέρνησης στην έξοδο από την κρίση.

Αυτή η κρίση, η οποία ξεκίνησε στις ΗΠΑ, αποκάλυψε πολλές διαρθρωτικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών οικονομιών μας και την κοινής Οικονομικής και Νομισματικής μας Ένωσης. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σοβαρά χτύπησε την Ελλάδα. Το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 25% , και δημιούργησε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα ανεργίας. Ως Πρόεδρος του Euro Group εργαζόμουν μέρα και νύχτα για να παραμείνει η Ελλάδα πρωτίστως στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωσης και για να αποτρέψουμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές από το να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της Ελλάδας: Έχω κάτι να πω σε όλους όσοι στοιχημάτιζαν ενάντια στην Ελλάδα. Έχετε χάσει και η Ελλάδα κέρδισε. Έχετε χάσει και η Ευρώπη κέρδισε. Η ανατροπή αυτής της κατάστασης δεν ήταν εύκολη. Απαιτήθηκε η λήψη δύσκολων αποφάσεων. Σήμαινε μεταρρυθμίσεις, μέτρα σταθερότητας και ανάκαμψης. Κάποια από αυτά υπήρξαν πολύ επώδυνα για τον ελληνικό λαό. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών αισθανόμουν τον πόνο σας. Γνωρίζω καλά πόσοι πολλοί Έλληνες υπέφεραν. Αλλά γνωρίζω επίσης καλά την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων. Τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών αποδίδουν καρπούς .

Τα σημάδια ανάκαμψης είναι όλο και ισχυρότερα. Πέρυσι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα (0.7%). Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα βγήκε από την εξορία ομολόγων επιστρέφοντας στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές, για πρώτη φορά από το 2010. Αυτή η βελτίωση της αυτοπεποίθησης στηρίζεται σε στοιχεία. Οι εξαγωγές αυξάνονται και η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη για το τρέχον έτος θα πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο από τη ναυτιλία και τα έσοδα ρεκόρ από τον τουρισμό. Ως εκ τούτου είναι επόμενο ότι το ΑΕΠ στην Ελλάδα αυξάνεται για πρώτη φορά από το 2008. Τα χειρότερα είναι πίσω μας. Αυτά είναι πολύ καλά νέα! Αλλά δεν είναι ώρα για εφησυχασμό ή για καθυστέρηση περαιτέρω μεταρρυθμίσεων. Τα μακροοικονομικά δεδομένα είναι καλά αλλά δεν είναι ακόμα αρκετά για να αποκαταστήσουν όλους τους ανέργους σε θέσεις εργασίας. Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι ενθαρρυντική αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Η κρίση μας δίδαξε ξεκάθαρα: το οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στην κατανάλωση και στο δανεισμό δεν είναι βιώσιμο.

Χρειαζόμαστε παραγωγή και παραγωγικές επενδύσεις. Και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στον Αντώνη. Όπως και ο Οδυσσέας αντιστάθηκες στο επικίνδυνο κάλεσμα των σειρήνων και τις γοητευτικές ψευδαισθήσεις τους για μια ανάπτυξη γεμάτη χρέος. Η απλή αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το έλλειμμα με την αύξηση ελλείμματος. Και καινούργιο χρέος θα φέρει μόνο μεγαλύτερα βουνά χρέους και θα τοποθετήσει ένα βαρύ φορτίο στις πλάτες των παιδιών μας. Προς τον Αντώνη και όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις στην Ελλάδα: Έχετε ενεργήσει υπεύθυνα. Ακολουθήσατε το δύσκολο δρόμο. Δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο: η εμπιστοσύνη επανέρχεται στην Ελλάδα. Η Ελλάδα γίνεται ανταγωνιστική ξανά. Το τρίτο μήνυμά μου είναι: η δουλειά δεν έχει τελειώσει. Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη και καλύτερη Ευρώπη. Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη Ευρώπη όταν πρόκειται για τους γείτονές μας στον κόσμο. Για το σκοπό αυτό χρειαζόμαστε μια ουσιαστική κοινή εξωτερική πολιτική. Η κατάσταση στην Ουκρανία δείχνει πόσο σημαντικό είναι για την Ευρώπη να αποκτήσει μια κοινή εξωτερική πολιτική. Έχουμε μια στα χαρτιά, αλλά όχι στην πράξη. Ο επόμενος Ύπατος Εκπρόσωπος θα πρέπει να είναι ένας ισχυρός και έμπειρος παίκτης. Αυτός ή αυτή θα πρέπει να συνδυάζει όλα τα εθνικά και ευρωπαϊκά εργαλεία με πιο αποτελεσματικό τρόπο απ’ ό, τι έχει συμβεί μέχρι τώρα. Πιστεύω επίσης ότι θα πρέπει να εργαστούμε για μια ισχυρότερη Ευρώπη σε ό, τι αφορά θέματα ασφάλειας και άμυνας. Η Ευρώπη είναι μια «ήπια δύναμη». Αλλά δε θα πρέπει να είναι μια ευνουχισμένη δύναμη.

Η Ευρώπη χρειάζεται να αναπτύξει κάποιες ολοκληρωμένες αμυντικές ικανότητες, Με λίγα λόγια θα πρέπει να ταιριάξουμε με την οικονομική ισχύ την ευθύνη διατήρησης της επιρροής και της διεθνούς τάξης. Τα κράτη-Μέλη που επιθυμούν να το πράξουν μπορούν να δημιουργήσουν συνέργειες στις αμυντικές προμήθειες. Περισσότερο από το 80% των επενδύσεων σε αμυντικό εξοπλισμό εξακολουθεί να δαπανάται σήμερα σε εθνικό επίπεδο στην Ευρώπη. Περισσότερη συνεργασία στις αμυντικές προμήθειες θα βοηθήσει τη δημοσιονομική εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών πολλών από τα κράτη μελή. Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερη Ευρώπη, σε ό, τι αφορά την ενεργειακή πολιτική. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια πραγματική Ένωση Ενέργειας στα επόμενα χρόνια. Η Ευρώπη πρέπει να συνδέσει το ενεργειακό δίκτυό της. Και να αναπτύξει μια αποτελεσματική εσωτερική αγορά ενέργειας, όπου αυτή μπορεί να ρέει ομαλά από τη μία πλευρά της ηπείρου στην άλλη. Αυτό θα μειώσει την εξωτερική ενεργειακή μας εξάρτηση. Όταν η τιμή της ενέργειας από την Ανατολή γίνεται πάρα πολύ ακριβή θα πρέπει να είμαστε σε θέση να στραφούμε γρήγορα στις προμήθειες ενέργειας από τη Δύση ή το Νότο. Το να κρατηθεί ένα σπίτι ζεστό το χειμώνα ή ένα εργοστάσιο σε λειτουργία όλο το χρόνο, δε θα πρέπει να είναι πλέον στα χέρια ενός ηγέτη με τα ένστικτά τυράννων των περασμένων αιώνων. Πρέπει επίσης να έχουμε νέες πηγές οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτίθεμαι να ισχυροποιήσω το ρόλο των ψηφιακών τεχνολογιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχω καταρτίσει το σχέδιό μου για μια πραγματική ενιαία ψηφιακή αγορά που προορίζεται να προκαλέσει μια νέα κουλτούρα start-up στην Ευρώπη. Θέλω η επόμενη APPLE, το Facebook η Microsoft να είναι «made in Europe». Θέλω νέοι άνθρωποι που σπουδάζουν σήμερα στην Ευρώπη να ακουμπήσουν την πένα στο χαρτί και το χέρι στο πληκτρολόγιο για να αναπτύξουν το επόμενο μεγάλο ψηφιακό προϊόν. Έχουμε πολλά υποσχόμενες ιδέες αλλά θα πρέπει να αναπτύξουμε μια πραγματική ευρωπαϊκή αγορά, έτσι ώστε οι ιδέες να έχουν χώρο να αναπτυχθούν σε κερδοφόρα προϊόντα. Περισσότερη Ευρώπη χρειάζεται επίσης στην Ευρωζώνη. Έχουμε κάνει τολμηρές κινήσεις τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την ενίσχυση του συντονισμού της οικοδομικής πολιτικής και της κοινής εποπτείας και των μηχανισμών επίλυσης για τις τράπεζες στην Ευρωζώνη. Αλλά χρειάζεται να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα θεμέλια του κοινού μας νομίσματος. Ναι είμαι υπέρ μιας ισχυρότερης Ευρώπης σε ορισμένους τομείς.

Αλλά δεν πιστεύω σε περισσότερη Ευρώπη για χάρη της περισσότερης Ευρώπης. Θέλω μια καλύτερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη που θα είναι μεγάλη για τα μεγάλα θέματα και μικρή για τα μικρά. Όταν θα είμαι Πρόεδρος της επόμενης Επιτροπής θα εργαστώ για να κάνω ακριβώς αυτό. Αυτό σημαίνει πως θα σταματήσουμε να ρυθμίζουμε κάθε γωνία και πτυχή της καθημερινότητας των πολιτών μας. Οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσής μας λένε ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο. Οι πράξεις μας απέδειξαν πως οι Συνθήκες είχαν δίκιο. Κατά της διάρκεια της κρίσης οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να σταθούν πίσω από το κοινό μας νόμισμα. Χρειάστηκε σκληρή δουλειά. Αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Για να εδραιωθεί και να ενισχυθεί η Ένωσή μας χρειάζεται ένα ζευγάρι ασφαλή χέρια στο τιμόνι. Η Ευρώπη χρειάζεται την εμπειρία την αλληλεγγύη και την αίσθηση του σκοπού για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά της. Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι σε εκστρατεία για να γίνω ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέλω την επανένωση της Ευρώπης μετά την κρίση. Θέλω να οικοδομήσουμε νέες γέφυρες εκεί όπου η κρίση έχει αποδυναμώσει ή καταστρέψει Θέλω η Ευρώπη να βγει ισχυρότερη από την κρίση. Και να αντιμετωπίσει ενωμένη τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης . Θέλω μια Ευρώπη που λειτουργεί και πάλι ενωμένη. Αυτό δίνει μια σαφή αίσθηση προοπτική και ελπίδας στους πολίτες.

Μια Ευρώπη που οι πολίτες μας μπορούν να είναι υπερήφανοι και πάλι διότι οι νέοι μας μπορούν να κάνουν χρήση όλων των δυνατοτήτων που έχει γι αυτούς. Αυτό είναι που θέλω να πετύχω ως Πρόεδρος της Επιτροπής. Ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θέλω να εργαστώ ημέρα και νύχτα για μια Ευρώπη όπου η οικονομία ανθεί και οι νέοι άνθρωποι βρίσκουν και πάλι αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας . Η ανάπτυξη και η απασχόληση θα είναι οι επικεφαλίδες της Επιτροπής μου. Τελευταία λέξη μου προς εσάς σήμερα είναι αυτή: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Ο Βολτέρος είπε κάποτε: «Υπερασπιστείτε την Ελλάδα γιατί σε αυτήν οφείλουμε το πνεύμα μας, τις επιστήμες μας και όλες μας τις αρετές». Στάθηκα και στέκομαι μαζί σας.

Η Ευρώπη στάθηκε και στέκεται μαζί σας. Μαζί σας θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσω ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα κερδίσει αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές. Είμαστε το κόμμα της ευθύνης. Είμαστε το κόμμα που θα θέσει ξανά σε λειτουργία την Ευρώπη και θα φέρει την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη. Είμαστε το κόμμα που κάνει την Ευρώπη ανταγωνιστική και δυνατή. Ας κερδίσουμε αυτές τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί. Και ας κερδίσουμε την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το καλό της Ευρώπης! Βασίζομαι στην υποστήριξη σας για να επιτευχθεί αυτό!

Σε ευχαριστώ Νέα Δημοκρατία!

Σε ευχαριστώ Ελλάδα!»