Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος

Ευχαριστώ πολύ κύριοι Πρόεδροι, κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την ομιλία μου εκφράζοντας τη βαθιά μου θλίψη για την απώλεια της σπουδαίας μας ποιήτριας της Κικής Δημουλά. Άφησε χθες -για να δανειστώ έναν αγαπημένο της στίχο- το “λίγο του κόσμου”. Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας μεταφέρω τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της. Ο κόσμος του Πολιτισμού είναι πολύ φτωχότερος σήμερα.

Φίλες και φίλοι,

Με όλους τους παρόντες στην αίθουσα έχουμε ξανασυναντηθεί, βεβαίως, πολλές φορές, στο Συνέδριό μας, στην Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, σε άλλες δραστηριότητες του κόμματος. Ως Πολιτική Επιτροπή, ωστόσο, συνερχόμαστε για δεύτερη φορά μετά τις εκλογές και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Δεν μπορώ, λοιπόν, παρά να ξεκινήσω και πάλι με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τον αγώνα που δώσαμε μαζί σε τέσσερις νικηφόρες αναμετρήσεις μέσα σε δύο μήνες, την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2019. Δεν ξεχνώ ότι είναι το κόμμα που δίνει ρυθμό στην «καρδιά» της κυβέρνησης. Και δεν ξεχνώ ποτέ πως είμαι Πρωθυπουργός της Ελλάδας γιατί είμαι Πρόεδρος της μεγάλης μας παράταξης, της Νέας Δημοκρατίας. Η δική σας μαχητικότητα έφερε στη χώρα την αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση. Και η ανοιχτή σας σκέψη έφερε κοντά μας πολίτες από άλλες πολιτικές αφετηρίες.

Έχουμε χρέος όχι μόνο να τους κρατήσουμε δίπλα μας αλλά και να τους πολλαπλασιάσουμε. Και έχουμε χρέος να κερδίσουμε και την εμπιστοσύνη των πολιτών που σκέφτηκαν σοβαρά να μας ψηφίσουν, αλλά για διάφορους λόγους, τελικά, δεν το έκαναν.

Γιατί είμαστε «η παράταξη που βάζει την Ελλάδα μπροστά». Κρατά στην πρώτη γραμμή το συμφέρον της πατρίδας. Και, ταυτόχρονα, επανεκκινεί τις μηχανές της οικονομίας, ενεργοποιώντας όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

Μέσα σε επτά μήνες έγιναν πολλά: Ψηφίστηκαν 50 σημαντικά νομοσχέδια που καλούμαστε τώρα να κάνουμε πράξη, αποδεικνύοντας πως δεν είμαστε μόνο έτοιμοι και γρήγοροι στη νομοθέτηση, αλλά και αποφασιστικοί στην υλοποίηση.

Ψηφίσαμε ένα νέο, λειτουργικό Σύνταγμα, το οποίο εγγυάται την πολιτική σταθερότητα και την ομαλή διακυβέρνηση. Όπως και ένα νέο, πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα.

Ενώ ύστερα από δεκαετίες, δόθηκε, επιτέλους, η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Απελευθερώθηκαν Δήμοι και Περιφέρειες. Στελεχώθηκαν όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές, ιδρύθηκε η νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας που συντονίζει, πλέον, πολύ αποτελεσματικα όλους τους διάσπαρτους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Το δικαίωμα της υπογραφής -της υπουργικής υπογραφής- περνά πλέον, από τα υπουργικά γραφεία, στους επιτελείς της Διοίκησης, τους γενικούς διευθυντές, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και αποκλείοντας τις «άνωθεν» παρεμβάσεις.

Και, βέβαια, με συντριπτική πλειοψηφία, η Βουλή ανέδειξε Πρόεδρο της Δημοκρατίας -για πρώτη φορά- μία σύγχρονη και άξια Ελληνίδα.

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πληρώνουν, πλέον, μικρότερο ΕΝΦΙΑ, χαμηλότερους φόρους, χαμηλότερες εισφορές.

Ήδη, προχωρούν πολλές στρατηγικές επενδύσεις, πολλά έργα σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, 180 επιχειρηματικά σχέδια, ενταγμένα στον αναπτυξιακό νόμο για τα οποία έχουν ήδη εκταμιευθεί πόροι. Όλα αυτά είναι ύψους 4 δισ. ευρώ.

Κι όλα αυτά έφεραν ξανά στη χώρα τη διεθνή εμπιστοσύνη, κάτι που δεν ήταν καθόλου δεδομένο: Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελλάδα δανείζεται -βραχυπρόθεσμα- με αρνητικό επιτόκιο. Και η οικονομία της συνεχώς αναβαθμίζεται! Έρχονται πολλοί και μας λένε: Και τι σημασία έχει αυτό στην καθημερινότητά μου; Έχει μεγάλη σημασία. Το στοιχείο αυτό είναι καθοριστικό για την παρούσα συγκυρία, αλλά και για το μέλλον. Η διεθνής αξιοπιστία της οικονομίας μας είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσουμε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Για να ασκήσουμε, κατά συνέπεια, πιο δίκαιη, πιο γενναιόδωρη, πιο αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Αποτελεί, όμως, και το θεμέλιο για την ανάπτυξη, για όλα τα επόμενα χρόνια. Όταν το κράτος δανείζεται με πολύ χαμηλό επιτόκιο, δανείζονται και οι επιχειρήσεις και οι πολίτες με χαμηλό επιτόκιο.

Στο ίδιο διάστημα, σελίδα γύρισε και η κοινωνία, με το βλέμμα μας πάντα στραμμένο προς τους πιο αδύναμους: Ο κοινωνικός προϋπολογισμός σταθεροποιήθηκε στα 3,5 δισεκατομμύρια, προσθέτοντας, όμως, και νέες, στοχευμένες παροχές, όπως το επίδομα γέννησης. Και διατηρώντας ακέραια απέναντι στην προεκλογική προπαγάνδα την οποία ακούγαμε όλα τα μόνιμα κοινωνικά επιδόματα. Ενώ ο βασικός φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ υποχώρησε από το 22% στο 9%.

Παρά τα προεκλογικά ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, το αφορολόγητο όριο παρέμεινε, προσαυξημένο μάλιστα κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ενώ η καινούργια ρύθμιση των «120 δόσεων» ανακούφισε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες.

Οι τομές μας, ωστόσο, δεν περιορίζονται μόνο στην οικονομία: Λειτούργησε, επιτέλους, ο αριθμός «112». Η Πολιτική Προστασία αντιμετώπισε με επιτυχία φωτιές και πλημμύρες στη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Και θα γίνει ακόμα καλύτερη μετά το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίσαμε. Το Μάτι καθαρίστηκε σε χρόνο-ρεκόρ. Και δουλεύοντας στενά μαζί με όλους τους φορείς και την Περιφέρεια ολοκληρώνουμε την απορρύπανση των κτιρίων από τον αμίαντο, την οριστική υλοτόμηση των καμένων δέντρων. Και παρά τα προβλήματα -είναι μια πολύ σύνθετη άσκηση αυτή- μέχρι το καλοκαίρι η περιοχή θα έχει νέο χωροταξικό σχέδιο.

Το ψηφιακό κράτος, τέλος, κάνει ήδη τα πρώτα του βήματα: Η διασύνδεση των υπηρεσιών φρόντισε, ώστε πλέον ο πολίτης να μην καταθέτει μόνος του κανένα ληξιαρχικό έγγραφο στην Εφορία.

Ο πρώτος απολογισμός, λοιπόν, στους Θεσμούς, στην Οικονομία, την Κοινωνία και την Καθημερινότητα είναι απόλυτα θετικός. Και θα απαιτούσε πολύ χρόνο για να παρουσιαστεί πλήρως.

Χθες, ο κ. Τσίπρας οργάνωσε στο Φάληρο μία φιέστα που θύμισε πανάκριβη διαφήμιση, χωρίς όμως προϊόν να προσφέρει. Η τηλεσκηνοθεσία, οι κάμερες από γερανούς, τα συνοδευτικά βίντεο, οι μεθοδικά μοιρασμένοι οπαδοί δεν μπόρεσαν να κρύψουν την πολιτική γύμνια του ομιλητή. Χωρίς γραβάτα, χωρίς επιχειρήματα.

Καμία σοβαρή κριτική, καμία συγκεκριμένη θέση, καμία θετική πρόταση. Ύστερα από επτά μήνες στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να μην διδάχθηκε ούτε από το μαύρο των πολιτών, ούτε όμως από το πολύχρωμο των καιρών. Κοιτά πίσω, είναι πολύ πίσω. Στόχος του, πλέον, είναι μόνο να επικρατήσει η δική του γραμμή στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.         

Το σκηνικό λοιπόν -ήταν όντως πολύ εντυπωσιακό- ο πρωταγωνιστής, όμως, απέτυχε! Παρουσίασε μία εικόνα της χώρας που μόνο εκείνος βλέπει μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς του γυάλινου κόσμου του. Απέδειξε ότι ακόμα και σήμερα δεν μπορεί να καταλάβει τίποτα από το τι συμβαίνει στην οικονομία. Για να απολογηθεί στα εθνικά, κατέφυγε στα λόγια των Τούρκων.

Και ενώ υποδύεται τον οικολόγο, κατέληξε να υπερασπίζεται το λιγνίτη και τη ρύπανση. «Όχι άλλο κάρβουνο», θα μπορούσε να του απαντήσει κανείς. Εμείς προτιμήσαμε να του απαντήσουμε παρουσιάζοντας -απλώς- τι έκανε η δική του κυβέρνηση και τι πέτυχε η δική μας, από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα. Για πάμε, λοιπόν, να συγκρίνουμε δυο επτάμηνα. Επτάμηνο Ιανουάριος 2015 με Ιούλιο 2015, με το επτάμηνο Ιούλιος 2019 - Φεβρουάριος 2020: Τότε, λοιπόν, επιβάλλονταν capital controls. Σήμερα έχουν καταργηθεί.

Τότε, ψηφιζόταν ο «νόμος Παρασκευόπουλου» και απελευθερώνονταν χιλιάδες επικίνδυνοι εγκληματίες. Σήμερα ο νόμος έχει καταργηθεί κι έχουν προσληφθεί 1.500 ακόμη αστυνομικοί. Τότε η χώρα δανειζόταν στο 10ετές της ομόλογο με επιτόκιο 14,6%. Σήμερα -για πρώτη φορά- το επιτόκιο του 10ετούς έχει πέσει κάτω από το 1%.

Τότε, οι καταθέσεις είχαν μειωθεί κατά 42 δισ. ευρώ. Σήμερα, ήδη, έχουν επιστρέψει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Και βέβαια, τότε, υπογραφόταν το 3ο Μνημόνιο. Σήμερα έχει κλείσει το Γραφείο του Δ.Ν.Τ. στην Αθήνα.

Τότε οι επενδύσεις με το ζόρι έφταναν τα 600 εκατομμύρια. Σήμερα έχουμε 200 νέα επιχειρηματικά σχέδια και στρατηγικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 4 δισ. Η σύγκριση, συνεπώς, είναι συντριπτική. Δεν είναι τόσο ζήτημα αριστείας, που τόσο φαίνεται να απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ζήτημα γνώσης, εργατικότητας  και αποτελεσματικότητας.

Εκεί απέτυχαν εκείνοι, εκεί πετυχαίνουμε εμείς. Γιατί οι δικές μας παρεμβάσεις εκδηλώνονται σε πολλά επίπεδα και λειτουργούν συμπληρωματικά. Όλες τους, όμως, υπηρετούν το ίδιο ενιαίο και συνεκτικό σχέδιο. Έχουν τον ίδιο μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα. Υπηρετούν τον ίδιο εθνικό και κοινωνικό στόχο: Την Ανάπτυξη για Όλους. Με άλλα λόγια, κάνουμε πράξη το σύνθημά μας: Το είπαμε, το κάνουμε και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε όλες τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Απέναντι σε αυτήν την χειροπιαστή πραγματικότητα της κυβέρνησης πώς αντιδρά η αξιωματική αντιπoλίτευση;

Από τον Σεπτέμβριο του 2016, στην πρώτη μου εμφάνιση ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είχα προειδοποιήσει και έλεγα τότε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνος, όχι απλά επειδή δεν έχει τη δυνατότητα να βάλει την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης. Αλλά γιατί υπονομεύει τους ίδιους τους Δημοκρατικούς Θεσμούς. Με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, την Ενημέρωση και στον έλεγχο του κράτους».

Τον Φεβρουάριο του 2019 επανέλαβα την ανησυχία μου για τις τακτικές που ακολουθούσε η τότε Κυβέρνηση. Έκανα λόγο για «πριόνισμα του πολιτεύματος» και «θεσμική ανωμαλία που τυλίγει τη χώρα». Είχα πει, μάλιστα, και το είχα πει πολλές φορές ότι οι εκλογές δεν αφορούσαν μόνο την οικονομία αλλά και την ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας. Εκείνα τα λόγια μου, δυστυχώς, επιβεβαιώνονται, σήμερα -και, μάλιστα, κατά τρόπο προκλητικό:

Ο κ. Τσίπρας μας είπε προ ημερών ότι θα επιδιώξει μία «δεύτερη φορά αριστερά», ώστε να ελέγξει όχι μόνο την Κυβέρνηση, αλλά και τους άλλους «αρμούς της εξουσίας». Ομολόγησε ανοιχτά, δηλαδή, ότι δεν θα διστάσει να καταργήσει την ίδια τη διάκριση των εξουσιών -το θεμέλιο της Δημοκρατίας. Να υποτάξει τη Δικαιοσύνη, τα Μέσα Ενημέρωσης, τις Ανεξάρτητες Αρχές και το Κράτος. Επιμένει να κοιτά προς τα πίσω, ενώ η κοινωνία ζητά να προχωρήσουμε μπροστά. Τον συμπλήρωσε, μάλιστα, με το γνωστό του θράσος, ο κ. Πολάκης, που είπε ξεκάθαρα ότι σχεδιάζουν «αλλαγή συσχετισμών» στη Δικαιοσύνη. Πώς; Mε εξωθεσμικούς διορισμούς 4.000 δικαστών!

Προσέξτε: 4.000 δικαστές του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ολόκληρο το σώμα δικαστών και εισαγγελέων είναι 4.358. Πράγματι θα άλλαζαν οι συσχετισμοί αν προχωρούσε σε μια τέτοια κίνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα λόγια, όμως, δεν είναι για γέλια, είναι βαθιά ανατριχιαστικά, η πολιτική τους αντίληψη επικίνδυνη.

Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη του κ. Τσίπρα να δώσει κάποιον στόχο στο κόμμα του σαν παυσίπονο στις σπαρασσόμενες ομάδες του για τους λόγους της εκλογικής του ήττας. Αυτές τις εκλογές που έλεγε δεν τις χάνει «ούτε μία στο εκατομμύριο». Θυμάστε…

Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι όπως αποφεύγει την αλήθεια στη ζωή των άλλων, έτσι την αποφεύγει και στη δική του εσωκομματική ζωή. Γι’ αυτό και στις 83 σελίδες του υποτιθέμενου «απολογισμού» του, δεν υπάρχει καμία απάντηση γιατί η χώρα παραλίγο να φύγει από την Ευρώπη.

Κουβέντα γιατί έκλεισαν οι τράπεζες. Ούτε λέξη γιατί οι Έλληνες έχασαν περισσότερα από 100 δισ. Ούτε γιατί φορτώθηκαν ένα αχρείαστο βαρύ μνημόνιο, τόσους φόρους, τέτοια τεράστια πλεονάσματα. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι στο ίδιο αυτό κείμενο αναδεικνύεται το πραγματικό ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ:

Μετρήσαμε ότι η λέξη «Αριστερά» επαναλαμβάνεται 140 φορές. Η λέξη «πολίτης» έχει μόλις 10 αναφορές. Η πολιτική τους φυσιογνωμία, λοιπόν, είναι σαφής, όσο και αν προσπαθούν να τη ρετουσάρουν με χρώματα του Κέντρου ή της Σοσιαλδημοκρατίας. Επικαλούνται μονότονα την αριστερά, αν και για πολλούς αποτελούν τη ντροπή της Αριστεράς. 

Όσο για την ερμηνεία τους σχετικά με την ψήφο των πολιτών, είναι και αυτή σύντομη και βολική: «Μας καταψήφισαν όχι για τα ψέματα και την πολιτική μας. Αλλά γιατί δεν ελέγξαμε τους αρμούς της εξουσίας». Μία ερμηνεία απλοϊκή. Που κρύβει, όμως, μέσα της αυταρχισμό και ωμό κομματισμό.

Ε, λοιπόν, δεν θα επιτρέψουμε η Δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός μας να ολισθήσουν σε επικίνδυνους δρόμους. Είπαμε: «Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε». Το Σύνταγμα της χώρας, συνεπώς, τηρείται ευλαβικά. Η Δικαιοσύνη κάνει ανεπηρέαστη τη δουλειά της. Οι Αρχές είναι κυριολεκτικά ανεξάρτητες. Η Ενημέρωση λειτουργεί ελεύθερα. Συγκρίνετε τη σημερινή ΕΡΤ -με τις όποιες αδυναμίες της- με το κομματικό φερέφωνο το οποίο ήταν στη διάθεση της προηγούμενης Κυβέρνησης. Το Κράτος μένει μακριά από τον κομματισμό.

Η παράταξη αυτή επανέφερε τη Δημοκρατία στη χώρα το 1974. Την ενίσχυσε με συνέπεια. Την προστάτεψε με κάθε κόστος τα χρόνια του λαϊκισμού. Οι δικοί μας «αρμοί», λοιπόν, είναι η Ελευθερία, ο Κοινοβουλευτισμός και το Κράτος Δικαίου. Όλα όσα αφορούν τον πολίτη. Γιατί αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας. Αλλά και ο δικός μου καθημερινός οδηγός στις προσωπικές επιλογές και αποφάσεις μου.

Αγαπητά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής,

Ένα από τα συμπεράσματα των πρώτων επτά μηνών, που έχουμε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, είναι ότι οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου συχνά δεν επιτρέπουν την πλήρη αφομοίωσή τους. Γι’ αυτό και η κριτική -καλόπιστη κριτική- που απευθύνεται μοιράζεται: Άλλοι μας κατηγορούν για υπερβολικό ριζοσπαστισμό, άλλοι ζητούν πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις. Που σημαίνει ότι μάλλον βρισκόμαστε στον σωστό μέσο όρο.  Αυτόν που δηλώνει, πάντως, ότι η Ελλάδα αλλάζει, ότι κινείται, πλέον, σε άλλη τροχιά. Αυτή τη νέα πραγματικότητα επιτρέψτε μου να την περιγράψω με μερικές καθημερινές εικόνες.

Εικόνα πρώτη. Από την περασμένη Πέμπτη, κάθε παιδί που γεννιέται, συνοδεύεται από μία ενίσχυση 2.000 ευρώ στους γονείς του. Παίρνει, επίσης, αυτομάτως, με μία απλή δήλωση στο μαιευτήριο, ΑΜΚΑ και αριθμό δημοτικού μητρώου. Χωρίς την παραμικρή γραφειοκρατία.

Σύντομα θα λαμβάνει κι έναν μοναδικό αριθμό που θα τον εξυπηρετεί ή θα την εξυπηρετεί σε όλες τις συναλλαγές της ζωής του. Αυτό το Ελληνόπουλο θα σπουδάζει, αύριο, σε ένα σχολείο με σύγχρονα μαθήματα, ψηφιακές δεξιότητες και ξένες γλώσσες. Θα το διδάσκουν εκπαιδευτικοί που θα επιμορφώνονται και θα αξιολογούνται μαζί με τα σχολεία τους. Η τεχνική Παιδεία θα προσφέρει εξειδικευμένη και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Και από τα πανεπιστήμια, όπου ήδη ξεκίνησαν τα ξενόγλωσσα τμήματα και οι διεθνείς συνεργασίες, θα αποφοιτούν στελέχη για τις επιχειρήσεις, που θα αυξάνουν τον εθνικό πλούτο.

Εικόνα δεύτερη. Ήδη, μειώθηκαν κατά 7% οι τιμές σε 3.000 φάρμακα και πάγωσαν σε άλλα 5.000. Μειώθηκε η συμμετοχή των πολιτών. Αντί για τις παλιές ουρές του ΕΟΠΥΥ, οι ογκολογικοί ασθενείς προμηθεύονται, πλέον, φάρμακα από τα φαρμακεία των κλινικών. Και θα συμβεί το ίδιο και για τους περιπατητικούς ασθενείς από τα φαρμακεία της γειτονιάς τους. Τα νοσοκομεία αναβαθμίζονται. Έρχονται προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών.

Και προωθείται -πολύ σημαντικό- επιτέλους, κοινό ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών, ώστε να εξοικονομηθούν σοβαροί πόροι, οι οποίοι θα επιστρέψουν στους πολίτες, στην Υγεία, σε καλύτερες υπηρεσίες. Σε τρία, μάλιστα, Δημόσια Νοσοκομεία, θα δοκιμαστούν πιλοτικά προγράμματα με ιδιωτικούς φορείς. Αυτή η κοινή δράση μπορεί να επεκταθεί και στον τομέα των εξετάσεων και του τεχνολογικού εξοπλισμού.

Όταν μιλάμε, άλλωστε, για Δημόσια Υγεία δεν μας επιτρέπεται να έχουμε κανένα σύμπλεγμα. Δημόσια Υγεία δε σημαίνει κατ’ ανάγκη αποκλειστικά Κρατική Υγεία. Τρία υπερσύγχρονα νοσοκομεία δρομολογεί -σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Σπάρτη- το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Ενώ Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων ιδρύει το «Ίδρυμα Ωνάσης». Δηλώνω περήφανος, λοιπόν, που όλα αυτά δρομολογούνται με μεγάλη ταχύτητα με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Τρίτη εικόνα. Στις γειτονιές, ξεκινώντας από την Αθήνα, περιπολούν ήδη 1.500 νέοι αστυνομικοί, προσλήφθηκαν και εκπαιδεύτηκαν ταχύτατα. Σε συνεργασίες με Δήμους, οι πλατείες και οι δρόμοι καθαρίζονται και φωτίζονται. Σταδιακά, επανακτώνται δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που έμεναν για χρόνια υπό κατάληψη. Ενώ το πραγματικό άσυλο των ιδεών και της γνώσης επιστρέφει στα πανεπιστήμια.

Η Αντιτρομοκρατική σημειώνει σημαντικές επιτυχίες στο δικό της μέτωπο. Οι εγκληματίες δεν παίρνουν, πλέον, εύκολα άδειες, για να παρανομήσουν ξανά. Ενώ σχεδιάζεται μεθοδικά η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού. Στις νέες εγκαταστάσεις η ασφάλεια θα είναι δεδομένη. Όσοι βρίσκονται στις φυλακές θα αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια αλλά στις παρεχόμενες υπηρεσίες δεν θα περιλαμβάνεται, βεβαίως, και τζακούζι, όπως μάθαμε ότι υπήρχε, δυστυχώς, εντός των φυλακών Κορυδαλλού.

Μία τέταρτη εικόνα συμπληρώνει αυτή τη νέα πραγματικότητα. Όσο και αν κάποιοι έλεγαν ότι «αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα», ο νέος αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται παντού και από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Βοηθούμε και κάποιους από τους καπνιστές ανάμεσά μας να κόψουν το τσιγάρο. Γιατί οι συνειδήσεις -προσέξτε- οι συνειδήσεις αλλάζουν, όταν επικρατούν μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν αλλά ταυτόχρονα εξευγενίζουν την καθημερινότητά μας. Όταν επικρατεί ο «πολιτισμός του σωστού» και η «πειθαρχία του δικαίου».

Προσοχή, όμως, φίλες και φίλοι,

Όσα κάναμε μέχρι τώρα αποτελούν μόνο ένα τμήμα του χάρτη αλλαγών του σχεδίου μας. Που σημαίνει ότι πρέπει να πλαισιωθούν και από πολλά άλλα μέτρα. Την ίδια στιγμή, η χώρα βρέθηκε πολύ πίσω και σε πολλά επίπεδα. Με τη σειρά του αυτό σημαίνει ότι οι προσδοκίες του λαού από εμάς είναι μεγάλες, είναι και άμεσες. Ο συνδυασμός αυτός μπορεί να προκαλεί και πρόσκαιρες απογοητεύσεις, καθώς -παρά την δεδηλωμένη προσήλωσή μας- η παραγωγή έργου ίσως -σε ορισμένους τομείς- να φαίνεται πως υστερεί σε σύγκριση με τις ανάγκες. Είναι, όμως, κι αυτό ένα αντικειμενικό στάδιο που διατρέχει κάθε ρεαλιστική προσπάθεια.

Οι μεγάλες τομές απαιτούν κάποιο χρόνο για να ωριμάσουν. Αλλά, κυρίως, απαιτούν  περιθώρια για να φέρουν αποτέλεσμα. Και, βέβαια, προωθούνται με διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με τις αντιστάσεις που βρίσκουν, τη διάσταση που έχουν και τα συναφή προβλήματα με τα οποία συνδέονται.

Σε αυτήν τη μάχη της συνολικής ανάταξης δεν αποκλείονται και λάθη. Συνεπώς, η ορμή μας πρέπει να συνοδεύεται και από την διαρκή επιφυλακή για την άμεση διόρθωση των αστοχιών μας.

Η ειλικρινής αυτοκριτική δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά σθένους. Και τα όποια εμπόδια δεν επιτρέπεται να μας αποπροσανατολίζουν. Οι μεγάλες αλλαγές θέλουν αφοσίωση και επιμονή. Δουλειά και αλήθεια. Και τότε οι πολίτες θα είναι πάντα σύμμαχοί μας.

Για παράδειγμα, μία μεγάλη επένδυση μπορεί να ξεκινά σήμερα, αλλά όλες οι θέσεις εργασίας που δημιουργεί θα καταγραφούν μόλις αυτή λειτουργήσει. Τα δημόσια έσοδα που θα συνεπάγεται θα αποτυπωθούν μόνο μετά τον πρώτο ισολογισμό της. Και το θέμα της ασφάλειας, δεν είναι μονοσήμαντο. Έχει διαφορετικές όψεις και πλευρές στα πανεπιστήμια από ό,τι στις γειτονιές. Άρα, προϋποθέτει διαφορετικές μεθόδους και σχεδιασμούς. Υπομονή και σταθερότητα.

Αλλά ακόμα και επιτυχίες μπορεί να εκδηλώνονται σε διαφορετικές φάσεις και τόπους. Στα πιο πολλά πανεπιστήμια, όπως το «Αριστοτέλειο», το άσυλο αποκαταστάθηκε πλήρως, το παρεμπόριο χτυπήθηκε. Σε άλλους χώρους, σε άλλες πόλεις της περιφέρειας, μπορεί το ίδιο να μην έχει επιτευχθεί ακόμα. Η προσπάθεια, όμως, συνεχίζεται και το σχέδιό μας εφαρμόζεται.

Η κατάσταση στα Εξάρχεια είναι πολύ καλύτερη από πριν, αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν για να αποκτήσουν την εικόνα που όλοι θέλουμε. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι στην Ελλάδα έγινε η μεγάλη αρχή. Η πολιτική βούληση αυτής της κυβέρνησης δεν παράγει λόγια. Αλλά γεγονότα, με την δική τους ξεχωριστή δυναμική, με την δική τους παιδαγωγική επιρροή. Ο τροχός της Ιστορίας, λοιπόν, γυρίζει και δεν μπορεί, πλέον, να κινηθεί προς τα πίσω.

Κάθε ημέρα που περνά, κάθε ώρα που περνά, θα κάνουμε διαδοχικά βήματα προόδου που θα πείθουν με το αποτέλεσμά τους, συγκροτώντας ένα εθνικό άλμα. Ώστε στο τέλος της τετραετίας, η χώρα να έχει πραγματικά αναγεννηθεί. «Να καταστεί αγνώριστος» σε σχέση με το γκρίζο παρελθόν, όπως έλεγε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος λίγο πριν η Ελλάδα γνωρίσει κάποιες από τις πιο επιτυχημένες στιγμές της εθνικής της διαδρομής.

Τα παραπάνω αποκτούν ξεχωριστή σημασία όταν αφορούν τεράστιες προκλήσεις οι οποίες, μάλιστα, ξεπερνούν τις εθνικές δυνατότητες, όπως το Μεταναστευτικό και Προσφυγικό. Το μέγεθος του προβλήματος είναι δεδομένο, όπως και η κατάσταση που παραλάβαμε: Το 2017 οι αφίξεις ήταν περίπου 33.000 και το 2019 πλησίασαν τις 80.000! Η νέα Κυβέρνηση είχε ακόμη να αντιμετωπίσει πάνω από 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Σύνορα με χαλαρό ως και ανύπαρκτο έλεγχο. Δομές σε απελπιστική κατάσταση. Και πάνω από όλα, μία πολιτική χωρίς αποτρεπτικό προσανατολισμό και φροντίδα για τη σωστή κράτηση όσων μένουν στη χώρα.

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας, κι εμείς αιφνιδιαστήκαμε από την έκταση και την πολυμορφία του θέματος. Όμως αντιδράσαμε. Τώρα, τα σύνορα φυλάσσονται πιο αποτελεσματικά. Το Λιμενικό ενισχύθηκε αμέσως σε προσωπικό, σκάφη και τεχνικά μέσα.

Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, μειώνοντας δραματικά τους χρόνους. Δρομολογούνται νέες ελεγχόμενες δομές, που θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες. Τα έργα ξεκινούν άμεσα και θα ολοκληρωθούν. Δεν υπάρχει περιθώριο για κανένα, επαναλαμβάνω, για κανένα πισωγύρισμα. Όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η Μόρια δεν μπορεί να κλείσει εάν δεν υπάρχει άλλο κέντρο. Θέλω να γνωρίζετε ότι προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος πολλών εβδομάδων για το θέμα. Αν κάποιοι μας κατηγορούν ότι αργήσαμε στην υλοποίηση του σχεδίου ήταν γιατί θέλαμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες.  

Το πρόβλημα, όμως, αυτό είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται παιχνίδι στα χέρια κάποιων πολιτικάντηδων που αρνούνται να αναλάβουν την ευθύνη τους. Ο αγώνας αυτός θα είναι διαρκής, χρειάζεται η βοήθεια όλων των πολιτών και των νησιωτών μας, που τόσο έχουν δοκιμαστεί, αλλά καλούνται τώρα να στηρίξουν τη μόνη, επαναλαμβάνω, τη μόνη ρεαλιστική λύση που προωθεί η Κυβέρνηση.

Όπως και όλων των πολιτών στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην ηπειρωτική Ελλάδα, που οφείλουν να συνδράμουν στη λελογισμένη αποφόρτιση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Ακούω κάποιους να ισχυρίζονται: “πάρτε τους όλους από τα νησιά, και πηγαίντε τους όλους στην ηπειρωτική Ελλάδα”. Μα, δεν γνωρίζουν, αυτοί που το λένε, ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας -την οποία οι ίδιοι υπέγραψαν- δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε επιστροφές από την ηπειρωτική Ελλάδα; Πώς τα λένε, λοιπόν, έτσι αβίαστα; Το πρόβλημα είναι εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό. Και αν σωστά διεκδικούμε την αλληλεγγύη της Ευρώπης -που την διεκδικούμε και θα την κερδίσουμε- πρέπει, όμως, να αποδείξουμε ότι αυτή την αλληλεγγύη την έχουμε πρώτα απ’ όλα μεταξύ μας!

Φίλες και φίλοι,

Χωρίς αμφιβολία, η παράταξή μας είναι σήμερα ο βασικός πρωταγωνιστής στην πολιτική σκηνή. Και είναι ο μοναδικός ικανός αντίπαλος των προβλημάτων της κοινωνίας. Είναι, όμως, και ο μοναδικός φορέας των ελπίδων της. Την ιδεολογική κυριαρχία μας πιστοποιεί, άλλωστε και o ετεροπροσδιορισμός του πολιτικού μας αντιπάλου: Εδώ και επτά μήνες, δεν έχει καταθέσει καμία δική του θέση, καμία απολύτως πρόταση για το παρόν και το μέλλον. Όλα όσα λέει, αφορούν τη Νέα Δημοκρατία και την Κυβέρνηση. Η συγκέντρωση που  οργάνωσε χθες ο κ. Τσίπρας έγινε, όπως σας είπα, όχι για να μιλήσει για την επικαιρότητα ή, έστω, για τις θέσεις της παράταξής του, αλλά για να σχολιάσει και πάλι την παράταξή μας! Ας έχει υπομονή γιατί αυτό θα το κάνει για πολύ καιρό.

Ας μένει, λοιπόν, ο καθένας στον ρόλο του: Ο ΣΥΡΙΖΑ στο περιθώριο, και εμείς στη μάχη της δημιουργίας. Τους επόμενους μήνες μας περιμένουν σημαντικές νέες προκλήσεις. Από αυτές θα ήθελα να ξεχωρίσω τέσσερις:

Πρώτον, τη δέσμευσή μου για τη φορολογική ελάφρυνση της μισθωτής εργασίας και της μεσαίας τάξης. Kαι το 2019, τελικά, εξασφαλίσαμε πρόσθετο πλεόνασμα και σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο θα δημιουργήσουμε, η Εισφορά Αλληλεγγύης θα μειωθεί. Θα ακολουθήσει και πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Και θα ξεκινήσει και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς.

Δεύτερον, ξεκινά η πρώτη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με τον νόμο που ψηφίζουμε σε λίγες ημέρες. Θα σας μιλήσει και ο Υπουργός ο κ. Βρούτσης στη συνέχεια γι’ αυτό το θέμα. Αίρονται οι αντισυνταγματικές αδικίες Κατρούγκαλου και αποκαθίσταται η ανταποδοτική σχέση εισφορών και παροχών. Μέχρι τον Ιούνιο μία στις τρεις νέες συντάξεις θα εκδίδεται ηλεκτρονικά, χωρίς την παρουσία του ασφαλισμένου. Σύντομα θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης με τον συμπληρωματικό κεφαλαιοποιητικό πυλώνα.

Τρίτον, ψηφίζεται άμεσα ο νέος νόμος για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες στο κέντρο των πόλεων. Στο εξής, το αναφαίρετο, συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα κάποιων να διαδηλώνουν δεν μπορεί να γίνεται εμπόδιο για την καθημερινή ζωή και την κίνηση των υπολοίπων. Η Ελλάδα θα γίνει σύγχρονη χώρα και η Αθήνα θα γίνει, επιτέλους, μία πραγματικά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Και τέταρτον -αναφέρομαι σε αυτό γιατί είδα κάποια σχετικά δημοσιεύματα σήμερα σε εφημερίδες- ναι, οι αλλαγές στην Παιδεία θα πλαισιωθούν και από ένα νέο σύστημα μετεγγραφών στα Πανεπιστήμια. Η σημερινή κατάσταση, όπου ένας φοιτητής μπαίνει σε μία σχολή με πολύ μικρή βαθμολογία και μεταφέρεται σε μία άλλη όπου εισάγονται κάποιοι με πολύ μεγαλύτερους βαθμούς θα λήξει. Είναι άδικο για όλους αυτούς οι οποίοι προσπάθησαν και εισήχθησαν σε σχολές με υψηλούς βαθμούς. Στο εξής, κάποιος θα μετεγγράφεται σε άλλη σχολή μόνο αν συμπληρώνει το 75% του βαθμού εισαγωγής σε αυτήν. Αυτό είναι το δίκαιο και αυτό θα κάνουμε πράξη.

Φίλες και φίλοι,

Ξεκίνησα την ομιλία μου λέγοντας πως η παράταξη δίνει ρυθμό στο βηματισμό της Κυβέρνησης και πως εγώ ο ίδιος είμαι Πρωθυπουργός της χώρας ως αρχηγός αυτής της παράταξης. Ταυτόχρονα, νιώθω πάντα απλό μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Και αγαπητέ Γραμματέα αυτός ο χώρος, τα γραφεία μας, ήταν, είναι και θα είναι πάντα εξαιρετικά οικείος για εμένα. Γνωριζόμαστε, όλοι άλλωστε καλά. Μαζί μεγαλώσαμε, εκσυγχρονίσαμε, ανανεώσαμε το ιστορικό μας κόμμα. Στις βαθιές ρίζες και στον δυνατό κορμό του προσθέσαμε πολλά νέα κλαδιά που απλώνουν τη σκιά του.

Στα χρόνια της αντιπολίτευσης, τις κραυγές των αντιπάλων μας τις αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία και πείσμα, προτάσσοντας το εθνικό συμφέρον και την Δημοκρατία. Δεν ταυτίσαμε ποτέ τους φορείς της ανικανότητας και του διχασμού με τους ψηφοφόρους που τότε τους ακολούθησαν. Κάναμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά: Στρωθήκαμε στη δουλειά, αποκρούσαμε τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ με σκληρή, αλλά υπεύθυνη στάση. Ανοίξαμε την παράταξή μας, ανοίξαμε τα μυαλά μας σε νέους φίλους, σε νέες ιδέες. Καταρτίσαμε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα: Την Συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες. Που μετατρέπεται τώρα σε Συμφωνία Δημιουργίας για την Ελλάδα!

Η ανάληψη της διακυβέρνησης αναπροσανατολίζει τους στόχους, δεν αλλάζει, όμως, την φυσιογνωμία του κόμματός μας. Τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας γίνονται, τώρα, η φωνή και τα αυτιά της στην κοινωνία. Οι ζωντανοί κήρυκες των προσπαθειών μας, αλλά και αυτοί που θα μεταφέρουν στην Κυβέρνηση την καθημερινή αλήθεια του κάθε συμπολίτη μας -παντού στην Ελλάδα. Αναγκαίος όρος για να πετύχουμε όλα αυτά είναι να εμβαθύνουμε περισσότερο τη Δημοκρατία, αλλά να ενισχύσουμε και την αποτελεσματικότητα στο κόμμα μας.

Σας καλώ, λοιπόν, να εγκρίνετε τις μελετημένες αλλαγές στον Κανονισμό Λειτουργίας των Περιφερειακών Οργανώσεων, θα δώσουν νέα πνοή στην οργανωμένη βάση μας. Θα σας μιλήσει και ο Γιώργος Στεργίου πιο αναλυτικά στη συνέχεια. Για το σκοπό αυτό θέλουμε να αυξήσουμε, αναλογικά με τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών, τις θέσεις των αιρετών μελών στις οργανώσεις σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών. Εισάγεται, επίσης, ο όρος οι υποψηφιότητες των αιρετών μελών να υπογράφονται πλέον από έναν αριθμό εγγεγραμμένων μελών. Ό,τι, δηλαδή, ισχύει για τον Πρόεδρο του κόμματος, να ισχύει και για κάθε εκλεγμένο στέλεχός μας. Έτσι, θα αναδεικνύονται άνθρωποι με απήχηση στην κοινωνία και όχι μόνο στον κομματικό οργανισμό.

Σε μια κίνηση που δεν είναι απλά συμβολική αλλά και πολύ ουσιαστική, θεσμοθετείται, ακόμα, η συμμετοχή των δύο φύλων, ισότιμα, στα κομματικά όργανα. Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον το 40% των μελών τους θα είναι, στο εξής, γυναίκες.

Και, τέλος, αναμορφώνουμε τη γεωγραφία των οργανώσεών μας, προσαρμόζοντάς τις στις  δυνάμεις μας και στον εκλογικό μας χάρτη: Στους αντίστοιχους Δήμους, δηλαδή, και στις εκλογικές Περιφέρειες. Διευκολύνουμε έτσι την παράταξη να γίνει, συνολικά, ακόμα πιο ευέλικτη, ακόμα πιο προσιτή στους απλούς φίλους της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε πολίτες εκτός των τειχών της, που όμως συμπορεύονται μαζί μας.

Φίλες και φίλοι,

Κλείνω με ένα συμπέρασμα αλλά και ένα δυνατό κάλεσμα: Μέσα σε επτά μήνες, η χώρα μας πέτυχε όσα δεν μπορούσαν να συμβούν για χρόνια. Η Κυβέρνηση έδειξε ότι θέλει αλλά και μπορεί να βάλει την Ελλάδα μπροστά.

Κάποιοι -διαβάζω σχετικά δημοσιεύματα- φαίνεται να επενδύουν στις επιτυχίες μας και θέλουν γρήγορες εκλογές. Αφού απολαμβάνουμε ευρεία στήριξη από την κοινωνία, ας επεκτείνουμε τον κυβερνητικό ορίζοντα και ας τελειώνουμε τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, λένε. Είναι η καλύτερη τακτική, υποστηρίζουν. Τους απαντώ ευθέως ότι κάνουν μεγάλο λάθος. Είμαστε ισχυροί και θα γίνουμε ισχυρότεροι.

Πιστεύουμε στο πρόγραμμά μας και η εφαρμογή του θα πείσει ακόμη περισσότερους Έλληνες ότι αξίζουμε την ευθύνη να κυβερνήσουμε ξανά. Αλλά αυτό θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. Δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς, αλλά για να δουλέψουμε και να φέρουμε αποτέλεσμα. Και θα φέρουμε αποτέλεσμα.

Ο λαϊκισμός, τα ψέματα και η ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα ηττώνται καθημερινά μέσα από τις δικές μας πράξεις. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να περιμένει πολύ μέχρι να ηττηθεί ξανά. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να αποστρατεύουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Τα προβλήματα της χώρας θέλουμε να αποστρατεύσουμε. Και αυτό θα κάνουμε.

Ο δρόμος της προόδου και των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί με ορμή. Βάζουμε την Ελλάδα μπροστά! Και σε αυτή την προσπάθεια, πρωταγωνιστές θα είστε όλοι εσείς, οι Νεοδημοκράτισσες, οι Νεοδημοκράτες. Το μέλλον μάς ανήκει. Εμπρός, λοιπόν, για να το κατακτήσουμε!

Σας ευχαριστώ πολύ.