Ομιλία και δευτερολογία του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

 

O τυπικός τίτλος της σημερινής συνεδρίασης είναι η «παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση». Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας παράστασης που παίζεται, εδώ και τέσσερα χρόνια, σε βάρος του ελληνικού λαού. Για ένα άθλιο θέατρο το οποίο έστησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος, με τρεις στόχους: Πρώτον, να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες ακόμη εξουσίας. Δεύτερον, να κυρωθεί η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Και τρίτον, να διατηρηθεί ως κοινοβουλευτική ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει και τα προνόμιά του ο αρχηγός του.

  

Για να πραγματοποιηθούν και οι τρεις αυτοί στόχοι των κ. Τσίπρα και Καμμένου ζούμε έναν τραγέλαφο που ευτελίζει την πολιτική ζωή και ζημιώνει πολλαπλώς τη χώρα. Στην αρχή είδαμε να αναβάλλεται η συνάντησή τους διότι προφανώς ο συμβιβασμός δεν έβγαινε. Μετά να ανακοινώνεται ένα ψεύτικο διαζύγιο, ενώ παραμένουν συνέταιροι στη νομή της εξουσίας. Και τελικά να διεκπεραιώνεται σε ζωντανή μετάδοση μια θλιβερή συναλλαγή. Ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του για να στηριχθεί ο κ. Τσίπρας, τους οποίους δεν διαγράφει για να μη χάσει την ιδιότητά του ως αρχηγού κόμματος στη Βουλή. Και ο κ. Τσίπρας, βέβαια, γενναιόδωρος όπως είναι πάντα, σε αντικαταβολή, κρατάει στην κυβέρνηση δύο υπουργούς των ΑΝΕΛ, που φυσικά δεν υπέβαλαν την παραίτησή τους.

 

Η φαρσοκωμωδία, όμως, των ελιγμών και της συναλλαγής, απαιτεί και κομπάρσους: Μιλάω για περιφερόμενους βουλευτές, οι οποίοι αλλιώς εξελέγησαν σε αυτήν τη Βουλή, αλλιώς έδρασαν και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι, τώρα, να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια, αφού κουρέλιασε την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα. Ναι, κυβέρνηση κουρελού. Γιατί αυτός είναι ο νέος όρος τον οποίον εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την «kolotoυmba».

 

Υποτίθεται, κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ, ότι προσμένατε τη στιγμή που θα ελευθερωνόσασταν από το βάρος του ακροδεξιού συνεταίρου σας στην εξουσία. Βλέπω ακόμη και τις εφημερίδες σας να πανηγυρίζουν για την απομάκρυνση του κ. Καμμένου, λες και κάποιος σας τον είχε επιβάλει με το ζόρι. Πως τον είχατε χαρακτηρίσει τον κ. Καμμένο εν τη ρύμη του λόγου σας στη δήλωση που κάνατε έξω από το Μαξίμου: αναντικατάστατο. Ο «αναντικατάστατος» κ. Καμμένος. Εσείς δεν τον επιλέξατε, κ. Τσίπρα, ως στρατηγικό σας σύμμαχο ήδη από το 2012; Και εσείς δεν τον επιλέξατε δύο φορές, το 2015 τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο, για να συγκυβερνήσετε μαζί του, περιφρονώντας τότε άλλες πιθανές επιλογές που είχατε στην κεντροαριστερά και το κέντρο. Και, τώρα, ξαφνικά, απαλλαγμένος δήθεν από το βάρος της ακροδεξιάς συνιστώσας, κάνετε και δήθεν ανοίγματα στην κεντροαριστερά. Αλλά και εκεί βλέπω μόνο πολιτικούς γυρολόγους πρόθυμους να σας συνδράμουν. Διάφορα πολιτικά ναυάγια, που μέχρι πρότινος χαρακτήριζαν τον κ. Τσίπρα ως τον πιο ανέντιμο Πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης, τώρα τρέχουν από πίσω σας, εκλιπαρώντας για ένα κομμάτι εξουσίας για τους λίγους μήνες που σας απομένουν. Και δεν ντρέπονται ούτε αυτοί ούτε εσείς που τους δέχεστε.

 

Αλλά ποιος έχασε την ντροπή του για να τη βρείτε εσείς; Και για τον κ. Καμμένο, βέβαια, ισχύει η λαϊκή ρήση: αν δεν ταιριάζατε δεν θα συμπεθεριάζατε. Και η έξοδος του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση είναι προφανώς εικονική, κ. Τσίπρα, και οι χειρισμοί προσυνεννοημένοι. Διότι μπορείτε να μου εξηγήσετε παρακαλώ, κ. Τσίπρα, τι σόι έξοδος από την κυβέρνηση είναι αυτή όταν τέσσερις από τους επτά βουλευτές του θα εξακολουθήσουν να σας στηρίζουν; Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν χώρισαν. Απλά συγχωνευθήκαν. Και ο πολιτικός συνεταιρισμός Τσίπρα-Καμμένου παραμένει.

 

Και, μάλιστα, προσπάθησε και την τελευταία στιγμή να περάσει μια σκανδαλώδη τροπολογία, για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που θέλει στον χώρο των πολεμικών προμηθειών. Ναι, μιλώ για τα αντισταθμιστικά οφέλη των F-16. Αυτά που κάποτε, κ. Τσίπρα, χαρακτηρίζατε ως εστία  σκανδάλων και τώρα τα επαναφέρετε από την πίσω πόρτα, ενώ έχουν καταργηθεί δια νόμου. Ειλικρινά, είμαι πολύ περίεργος να δω, αν θα τολμήσετε να ξαναφέρετε αυτήν την τροπολογία, την οποία κατέθεσε νύχτα ο κ. Καμμένος. Και είμαι πολύ περίεργος να δω πόσοι από σας θα την ψηφίσετε. Και ελπίζω, πραγματικά, ο νέος υπουργός Άμυνας να μην παίξει τα παιχνίδια του προκατόχου του.

 

Θέλω, όμως, να πω και κάτι για την επιλογή του κ. Αποστολάκη, ο οποίος διορίστηκε, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, καθ’ υπόδειξη του κ. Καμμένου. Ποτέ -ακούστε τα εσείς που έχετε δήθεν αριστερές ευαισθησίες- καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του Στρατεύματος εν ενεργεία αξιωματικό. Η μόνη εξαίρεση ήταν ο κ. Χηνοφώτης, ο οποίος, ωστόσο, πρώτα παραιτήθηκε, μετά εξελέγη βουλευτής και μετά ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα. Όχι, βέβαια, στο Υπουργείο Αμύνης. Εσείς κάνατε κάτι αδιανόητο: Πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε, φορώντας ακόμα τη στολή του. Ο τελευταίος για τον οποίον είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης. Ο Αρχηγός του ΓΕΣ που ορκίστηκε υπουργός Άμυνας την 21η Απριλίου του 1967.

 

Αλλά, βέβαια, για την πρώτη φορά αριστερά, όλα αυτά, κ. Τσίπρα, είναι ψιλά γράμματα. Να το ξέρετε, όμως, κ. Τσίπρα: Όσους απελπισμένους κι αν μαζέψετε, τους πολίτες αυτήν τη φορά ούτε θα τους κοροϊδέψετε ούτε θα τους εξαγοράσετε. Ο λογαριασμός θα είναι βαρύς και θα τον πληρώσετε στις κάλπες.

 

Με όσα κάνετε, κ. Τσίπρα, οι πολίτες έχουν έναν λόγο ακόμη να σας τιμωρήσουν. Διότι, δίπλα στην πολιτική εξαπάτηση, δίπλα στη λιτότητα, δίπλα στα σκληρά μέτρα που έχετε πάρει και που πλήττουν πρωτίστως τους πιο αδύναμους, προσθέσατε και ένα κεφάλαιο πολιτικής παρακμής, ηθικού εξευτελισμού και κατάντιας των δημοκρατικών θεσμών.

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

 

Όσα πρωτοφανή συμβαίνουν γύρω μας, όσα προηγήθηκαν, όσα εξελίσσονται ακόμη και στα παρασκήνια, αποτελούν τους τελευταίους επικίνδυνους σπασμούς ενός συστήματος εξουσίας που καταρρέει. Είναι σχεδιασμοί της τελευταίας στιγμής στο κατάστρωμα του δικού της Τιτανικού, που ήδη βυθίζεται. Οι μάσκες έπεσαν. Κύριε Τσίπρα, πολιτική για εσάς σημαίνει συναλλαγή. Για να βρεθούν δύο πλειοψηφίες, όχι μια. Μία για να κρατηθείτε στην εξουσία - γιατί καταλάβατε κι εσείς, βέβαια, ότι μία κυβέρνηση μειοψηφίας θα συνιστούσε θεσμική εκτροπή. Και μία δεύτερη πλειοψηφία για το Σκοπιανό. Κάπως έτσι καταλήξαμε από τα σενάρια για μια κυβέρνηση ανοχής, σε μια κυβέρνηση συνενοχής, πλήρως απαξιωμένη και με τυχοδιωκτική ατζέντα. Όλα αυτά τα έχει αντιληφθεί η ελληνική κοινωνία, η οποία έχει συνειδητοποιήσει μια σειρά από αλήθειες:

 

Αλήθεια πρώτη. Και θα έχουμε την ευκαιρία, φαντάζομαι, σύντομα να τα συζητήσουμε αυτά και ελπίζω να δοθεί, αυτή τη φορά, άπλετος χρόνος, κ. Πρόεδρε, στην εθνική αντιπροσωπεία να συζητήσει την κύρωση της συμφωνίας των Σκοπίων. Όχι όπως τώρα που επιλέξατε, χωρίς καμία δικαιολογία, μέσα σε δύο μέρες, να ξεπετάξετε την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που είναι η ψήφος εμπιστοσύνης. Θα μιλήσουμε, λοιπόν, και για το Σκοπιανό και για το πως εκχωρείτε, με τη σιωπηλή συνενοχή του κ. Καμμένου, το εθνικό συμφέρον. Εσείς, κ. Τσίπρα, παραχωρήσατε στους Σκοπιανούς «μακεδονική» ταυτότητα και «μακεδονική» γλώσσα. Αλήθεια, πότε αποτελούσαν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής; Πότε ήταν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής; Γιατί κάποιοι είπαν όχι, όταν ζητήθηκαν αυτά, και εσείς είπατε ναι; Και διαστρεβλώνετε και τώρα την Ιστορία και τη διαδρομή αυτής της παράταξης; Και ο δεύτερος, βέβαια, ο κ. Καμμένος, τον οποίον δεν βλέπω καν στην αίθουσα -ίσως έχει πάει να μεταλάβει, συγγνώμη- ο οποίος τώρα σκίζει τα ιμάτιά του για να υπερασπιστεί το όνομα της Μακεδονίας,  ξέχασε ότι, όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε τον περασμένο Ιούνιο, φυσικά και τη στήριξε. Και σήμερα συνυπογράφει την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς ουσιαστικά έχει εκχωρήσει τους βουλευτές του, παρέχοντάς σας την ψήφο εμπιστοσύνης, που τόσο επιζητάτε. Είστε, λοιπόν, και οι δύο -Τσίπρα και Καμμένος- συνεργοί σε μια προμελετημένη μεθόδευση, είστε υπόλογοι, όχι μόνο στους Μακεδόνες, αλλά και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό και στην κρίση της Ιστορίας.

 

Αλήθεια δεύτερη. Το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου δεν έχει καμία αναστολή, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα δικά του ιδιοτελή πολιτικά συμφέροντα. Διαλύει κόμματα, διαφθείρει συνειδήσεις, καταπατά αρχές και υπονομεύει θεσμούς. Μετατρέπετε, κ. Τσίπρα, την πολιτική ζωή του τόπου σε ένα απίστευτο παζάρι. Και κλονίζετε, με αυτόν τον τρόπο, την ήδη τραυματισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και την ίδια τη Δημοκρατία. Νομιμοποιείτε την κυνική αντίληψη ότι στην πολιτική όλα γίνονται. Και αυτό είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μήνυμα για την κοινωνία, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Αύριο η Βουλή καλείται να εμπιστευθεί, όχι μία κυβέρνηση η οποία έχει συγκροτηθεί κανονικά, με συνεργασία, προγραμματική σύγκλιση κάποιων κομμάτων, αλλά να νομιμοποιήσει μία κυβέρνηση που θα προκύψει αργότερα. Γιατί άραγε, αναρωτιέμαι; Θα προκύψει αργότερα, φτιαγμένη από απελπισμένους γυρολόγους της πολιτικής ζωής. Όπως έχω ξαναπεί, κάθε ημέρα παραμονής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σημαίνει και άλλα προβλήματα για τη χώρα. Θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο για να αποκολληθείτε από τις καρέκλες σας, όταν χάσετε. Και αυτή η προσέγγιση δεν είναι χιουμοριστική. Είναι σήμα κινδύνου για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν από τώρα μέχρι τις εκλογές.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Ευτυχώς, η αυριανή ψηφοφορία είναι ανοιχτή, είναι φανερή. Και έτσι ονομαστικά όλοι θα αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και θα σταθούμε δημόσια απέναντι σε μια κυβέρνηση, η οποία υψώνει τις δύο τρύπιες σημαίες της, τα δύο δήθεν μεγάλα της επιτεύγματα, τους δύο κεντρικούς στρατηγικούς λόγους για τους οποίους προέκυψε αυτό το ιδιότυπο μόρφωμα συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ: Ότι δήθεν διώξατε τα μνημόνια και ότι εξυγιάνατε την πολιτική ζωή του τόπου. Τα ψέματά σας, όμως, δεν πείθουν πια κανέναν. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι αυτή την τετραετία η ζωή τους έγινε χειρότερη. Ότι τα εισοδήματά τους μειώθηκαν, ότι οι φόροι αυξήθηκαν, ότι οι ίδιοι εξαπατήθηκαν από μια κυβέρνηση που άλλα υποσχέθηκε και έκανε τα ακριβώς αντίθετα. Ξέρουν, επίσης, οι Έλληνες ότι, δυστυχώς, η κρίση δεν έχει τελειώσει. Ότι η Ελλάδα δεν μπορεί σήμερα να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους, όπως όλες οι άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα. Ξέρουν, επίσης, ότι πλήρωσαν περισσότερα από 100 δισ., με κλειστές τράπεζες, με capital controls τους τραγικούς χειρισμούς του πρώτου εξαμήνου του 2015, που τώρα προσπαθείτε να τους ξεχάσετε. Οι Έλληνες ξέρουν ότι έχουν υποστεί 29 αυξήσεις φόρων και 17 παρεμβάσεις που μειώνουν το εισόδημα των συνταξιούχων. Οι Έλληνες ξέρουν ότι η πατρίδα μας επιτηρείται στο πλαίσιο ενός άτυπου Μνημονίου που ναρκοθετεί την οικονομία με υπερβολικά πλεονάσματα μέχρι και το 2022 και με ενέχυρο για 99 χρόνια τον δημόσιο πλούτο-μέχρι και τα μνημεία μας. Με απλά λόγια, κ. Τσίπρα, υποθηκεύσατε το μέλλον της χώρας για δεκαετίες, για να κρατηθείτε λίγα χρόνια στην εξουσία. Και σήμερα βάζετε τη χώρα σε νέες περιπέτειες, μόνο και μόνο για να αποφύγετε τις εκλογές για λίγους μήνες.

 

Κύριε Τσίπρα, δεν χρειάζονται οι πολίτες να τους εξηγήσετε πόσο καλά ζουν. Και για το πώς η οικονομία είναι το ατού σας. Δεν το επαναλάβατε σήμερα. Και δεν το επαναλάβατε, γιατί οι πολίτες βλέπουν τα χρέη, τις κατασχέσεις στους λογαριασμούς τους, βλέπουν τα παιδιά τους να φεύγουν στο εξωτερικό. Ανήκουν στα 4 εκατομμύρια που χρωστούν στην εφορία. Στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, στη γενιά των 460 ευρώ. Είναι οι επαγγελματίες οι οποίοι διαλύθηκαν από τους φόρους και ζουν με τα παιδιά τους. Βιώνουν κάθε μέρα αυτό το ατελείωτο, το απαράδεκτο ράβε-ξήλωνε στην παιδεία. Πολίτες-όμηροι του εγκλήματος στις γειτονιές τους, που βλέπουν ελεύθερο τον Κουφοντίνα, παρέα με τους Ρουβίκωνες, να κάνουν βόλτες στους δρόμους που έβαψε με το αίμα των θυμάτων του. Τα πανεπιστήμια στα χέρια κουκουλοφόρων. Και  με το Δημόσιο, έρμαιο συγγενών, φίλων και πελατών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή είναι η Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μια Ελλάδα που τη διαλύσατε. Και που τα συμφέροντά της τα εκχωρείτε κομμάτι-κομμάτι σε κάθε κέντρο εξουσίας και διαπλοκής για να μείνετε ακόμα μερικούς μήνες στην κυβέρνηση.

 

Η απάντηση, κ. Τσίπρα, σε όλα αυτά θα δοθεί στην κάλπη. Κάνετε ό,τι μπορείτε για να στηθεί λίγους μήνες αργότερα. Όσο για τον περιβόητο «απολογισμό της κάθαρσης» και της μάχης κατά της διαπλοκής, τι να πρωτοθυμηθεί κανείς ακριβώς; Τα μεγάλα λόγια για τη λίστα Λαγκάρντ, που τόσο γρήγορα τα ξεχάσατε, κ. Τσίπρα; Ή, μήπως, τα δισ. που θα έφερνε ο πρώτος υπουργός Διαφάνειας; Αντί να έρθουν τα χρήματα, έφυγε ο υπουργός. Και αντί για τον έλεγχο, τάχα, των ολιγαρχών, ήρθε η διαγραφή τεράστιων προστίμων για λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων. Ναι, είναι οι νέοι ολιγάρχες που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου από την πίσω πόρτα. Και, βέβαια, βολικές φορολογικές διευθετήσεις σε άλλους φίλους σας καναλάρχες που τώρα μπορούν ανενόχλητοι να πουλήσουν τους σταθμούς τους.

 

Έτσι ξεκινήσατε, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κι έτσι συνεχίζετε. Με τα 700 εκατομμύρια που θα χάνονταν από τη σύμβαση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» εάν δεν παρενέβαινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τα κονδύλια για το προσφυγικό, τα οποία τα ψάχνουν οι ευρωπαϊκές αρχές. Από διαγωνισμούς-σκάνδαλα, όπως αυτός στο Θριάσιο, αλλά και από  τα δεκάδες εκατομμύρια τα οποία χάθηκαν στην υπόθεση της ΔΕΠΑ. Με φανερό «μπροστινό» πρωταγωνιστή της τον  σύντροφο Πετσίτη ή, απλώς, «Μανώλη του Παππά», όπως λεγόταν στην πιάτσα. Μιλάτε εσείς για κάθαρση ενώ πρόσωπα πολύ στενά συνδεδεμένα μαζί σας, στον σκληρό πυρήνα εξουσίας  του συστήματος Μαξίμου έχουν αφήσει βρώμικα αποτυπώματα στη δημόσια ζωή. Μιλάτε εσείς για καταπολέμηση της διαφθοράς ενώ υπηρετείτε συστήματα διαπλοκής που βρήκατε και κάνατε ό,τι μπορούσατε για να δημιουργήσετε νέα συμπλέγματα συμφερόντων. Στο μεταξύ, είστε ικανοί για τα πάντα, αλλά ανίκανοι να κυβερνήσετε έστω και με στοιχειώδη αποτελεσματικότητα.

 

Το Μάτι κάηκε, 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αλλά το μόνο που ξέρατε να κάνετε είναι να στήνετε κυβερνητικές παραστάσεις για την τηλεόραση, κρύβοντας συνειδητά τους νεκρούς για να αποκρύψετε τις δικές σας ευθύνες. Τα στοιχεία που έρχονται διαρκώς στο φως επιβεβαιώνουν αυτό το οποίο γνωρίζαμε  από την αρχή: ότι έχετε διαλύσει το Κράτος, το βλέπετε μόνο ως μηχανισμό κομματικών διευθετήσεων και τακτοποιήσεων. Κοροϊδέψατε τον κόσμο μιλώντας για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και για το σκίσιμο των Μνημονίων. Είπατε και ξαναείπατε ψέματα, και στις πρώτες εκλογές και στο δημοψήφισμα, και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Και εξακολουθείτε και κυβερνάτε με ψέματα. Μιλάτε για παροχές, ενώ έχετε βάλει φόρους χωρίς προηγούμενο. Κάνετε εγκαίνια με τα έργα ζωγραφισμένα σε μουσαμά. Ίσως καμία στιγμή δεν αποτυπώνει καλύτερα το ψέμα της διακυβέρνησής σας από αυτό το άθλιο σόου το οποίο στήσατε στο μετρό της Θεσσαλονίκης.  Αναρωτιέμαι ποιος σας συμβουλεύει, αλήθεια, κ. Τσίπρα, να προβαίνετε σε τέτοιες κινήσεις; Θλιβερές για σας, αλλά θλιβερές, δυστυχώς, και για το αξίωμα το οποίο υπηρετείτε. Ένα άθλιο θέατρο. Κοροϊδεύετε τους Θεσσαλονικείς  στα μούτρα τους. Είστε ικανός να φέρετε  και πάλι βαγόνι στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης -αν είστε ακόμη στα πράγματα- για να μας πείσετε ότι λειτουργεί το μετρό.  Όπως φέρατε τρένο στην προηγούμενη έκθεση για να γυρίσει μετά πίσω στην Ιταλία.  Αυτοί είστε κ. Τσίπρα. Αυτοί είστε.

 

Χειραγωγείτε τη Δικαιοσύνη, την Εκκλησία, τις Ανεξάρτητες Αρχές καταπατώντας τη διάκριση των εξουσιών και παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Κατασκευάζετε διώξεις -όπως στην υπόθεση Novartis-, προαναγγέλλετε καταδίκες και συκοφαντείτε δημόσια πρόσωπα. Αναφερθήκατε σε ένα κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Αναρωτιέμαι δικός σας υπουργός ο κ. Πολάκης δεν ήταν αυτός ο οποίος επώνυμα αναφέρθηκε σε δικαστές στο Facebook; Kαι έχετε το θράσος μετά να εγκαλείτε τη Νέα Δημοκρατία για δήθεν κατατρομοκράτηση βουλευτών όταν ο δικός σας  υπουργος φωτογράφιζε συγκεκριμένους δικαστικούς και τον καλύψατε; Tον καλύψατε γιατί Πολάκης ίσον Τσίπρας. Eίστε ένα και το αυτό,   είναι ο καθρέφτης του δικού σας ήθους, του δικού σας ήθους της εξουσίας.

 

Προσβάλλετε με κάθε τρόπο τη δημόσια ζωή, υπονομεύετε συστηματικά την ομαλότητα που τόση ανάγκη έχει η χώρα για να βγει από την κρίση. Κοντολογίς, αυτή η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι «τα πάντα γίνονται» και «κανείς φραγμός δεν υπάρχει». Αυτό, όμως, αποτελεί την αρχή διάλυσης κάθε οργανωμένης κοινωνίας. Την κατάργηση όλων των κανόνων και -τελικά- την υποταγή των πολλών στους λίγους ισχυρούς που έχουν πρόσβαση στην εξουσία. Είναι μια ανήθικη αντίληψη για την πολιτική. Που πρέπει να βρει απέναντί της κάθε υποστηρικτή της σωστής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και της προόδου στη χώρα μας. Εμείς θα είμαστε παρόντες σε αυτόν τον αγώνα.  Και είμαστε σίγουροι, ότι δε θα είμαστε μόνοι.

 

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

 

Ένα σύννεφο πολιτικού αμοραλισμού σκιάζει τη δημόσια ζωή. Αντί οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ  να απολογηθούν για τη ζημιά που έχετε προκαλέσει στη χώρα, ψάχνετε στηρίγματα ευκαιρίας για να συνεχίσει να παραμένετε στην εξουσία. Αντί να αποκλιμακώσει ο κ. Τσίπρας την τοξικότητα με την οποία έχει πλημμυρίσει τη δημόσια ζωή, ψάχνει ιδιοτελείς συμμάχους για να εδραιωθεί στην κυβέρνηση για λίγους μήνες ακόμη. Κάπως έτσι ζητά σήμερα από τη Βουλή να ανανεώσει την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση. Εμπιστοσύνη όμως προς τι και προς ποιους; Προς ένα σύστημα χωρίς λαϊκή εκπροσώπηση, αφού θα βασίζεται σε μετρημένους στα δάχτυλα βουλευτές  που για άλλα ψηφίστηκαν και άλλα πράττουν. Προς ένα υπουργικό συμβούλιο, που ομολογεί, περίπου ανοιχτά, ότι θέλει να μείνει στις καρέκλες λίγο ακόμη για να διεκπεραιώσει τα τελευταία του ρουσφέτια; Προς μία εξουσία λίγων ακόμη μηνών που δεν θα κάνει τίποτα άλλο από το να  βαθύνει τις πληγές της τελευταίας δεκαετίας;

 

Από αυτό το βήμα είμαι υποχρεωμένος και πάλι να προειδοποιήσω για την κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας, η οποία θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο  από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Και θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο  με  χειρισμούς όπως αυτοί που δρομολογούνται σήμερα από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. Αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται πια και από τους διεθνείς οίκους, που λένε ξεκάθαρα το αυτονόητο: ότι οι πρόωρες εκλογές θα βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου, θα βοηθήσουν με αυτόν τον τρόπο και την ίδια την οικονομία.

 

Στέλνω, επίσης, για άλλη μια φορά ένα σήμα κινδύνου για την επικίνδυνη υποβάθμιση της δημόσιας ζωής. Για τον συνεχή και συστηματικό ευτελισμό της, που δημιουργεί αποστροφή στους πολίτες. Σε όλα αυτά, βέβαια, αποκτούν μερίδιο ευθύνης και οι «πρόθυμοι» βουλευτές που ακούγεται ότι βρέθηκαν σε προσφορά: Έξι σε τιμή μιας ψήφου εμπιστοσύνης.

 

Πρόκειται, ίσως, για την χειρότερη στιγμή της Μεταπολίτευσης. Και το σύνθημα «Αξίζουμε καλύτερα» εκφράζει με απόλυτη ακρίβεια την ανάγκη που έχει σήμερα η χώρα να βγει από αυτή την παρατεταμένη παρακμή. Αντί να συζητούμε για το πώς θα μειώσουμε τους φόρους και τις εισφορές, πώς θα φέρουμε νέες επενδύσεις και νέες δουλειές, ασχολούμαστε με τα παιχνίδια εξουσίας του κ. Τσίπρα. Αντί να περιγράφουμε τις θέσεις μας και το πως θα συνδέσουμε την ανάπτυξη με τις αμοιβές, παρακολουθούμε τη μικρότητα και τον τυχοδιωκτισμό δύο κομμάτων που ταλαιπωρούν τη χώρα εδώ και τέσσερα χρόνια. Αντί να μιλάμε για το πως θα επεκτείνουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 800.000 συμπολίτες μας, αντί να μιλάμε για το κίνητρο των 2.000 ευρώ σε κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται σε αυτή τη χώρα, μετράμε πόσοι  αλλάζουν έδρανα ανά ώρα και ποιο Κόμμα διαλύεται. Αντί να μιλάμε για το πως θα χτίσουμε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, για το πως οι συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάζονται, σήμερα, θα ρυθμίσουν τα δάνειά τους, για το πως  θα στηριχθούν οι τράπεζες για να μπορέσουν να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, βλέπουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να παίρνουν ένα ψεύτικο διαζύγιο για να μοιραστούν καλύτερα τα απομεινάρια της εξουσίας. Ναι, η Βουλή των Ελλήνων αξίζει πολύ καλύτερα από τη σημερινή συνεδρίαση. Αν, όμως, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης αποτελεί μια δημόσια πρόκληση, συνιστά συγχρόνως και ευκαιρία για κάθε βουλευτή.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος: Όποιος αύριο δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ψηφίζει «ναι» και στη Συμφωνία των Πρεσπών που συνιστά μεγάλη εθνική υποχώρηση. Και παράλληλα στηρίζει μια κυβέρνηση-κουρελού χωρίς λαϊκή εντολή και με επιζήμια ατζέντα. Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να έχει βρει τους 151 βουλευτές. Τι μεσολάβησε αλήθεια μέσα σε λίγες εβδομάδες; Αφού πριν από μόλις 15 μέρες ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για κυβέρνηση ανοχής, κυβέρνηση μειοψηφίας δηλαδή. Το τι μεσολάβησε μπορεί να το υποθέσει ο καθένας. Συναλλαγή μεσολάβησε. Τόσο ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο όσο και ανάμεσα στο Μαξίμου και τους πρόθυμους βουλευτές που κάνουν τους γυρολόγους στη Βουλή. Τίποτα δεν κρύβεται μέσα σε αυτή την αίθουσα. Όπως ο βουλευτής που προ εξαμήνου υπερψήφισε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και τώρα εμφανίζεται διατεθειμένος να τη στηρίξει. Ναι, για εσάς μιλάω, κ. Δανέλλη. Τι άλλαξε μέσα σε έξι μήνες όταν καταψηφίζατε την κυβέρνηση και τώρα ξαφνικά την υπερψηφίζετε; Τότε δεν γνωρίζατε ότι καταψηφίζοντας την κυβέρνηση καταψηφίζετε και τις  Πρέσπες; Εγώ μιλάω με ονόματα και δεν φοβάμαι να μιλήσω με ονόματα.  Έχει και άλλους, περιμένετε. Φαντάζομαι ότι ο ίδιος ο κ. Δανέλλης θα πάρει τον λόγο και θα εξηγήσει τη θέση του. Νομίζω ότι πολλοί ενδιαφέρονται να τον ακούσουν.

 

Ή η βουλευτής που εξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία η οποία κατακεραύνωνε τον λαϊκισμό τον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά τώρα ξαφνικά σας ερωτεύτηκε κ. Τσίπρα και στηρίζει την κυβέρνηση. Τι ξαφνικός έρωτας είναι αυτός; Που είναι η κ. Παπακώστα; Δεν τη βλέπω στην αίθουσα, μάλλον  θα μπει στα μουλωχτά να ψηφίσει. Είμαι σίγουρος κ. Τσίπρα ότι και εσείς εκτιμήσατε τις ικανότητές της και την κάνατε υφυπουργό. Πως δεν το είχατε αντιληφθεί νωρίτερα; Και είμαι περίεργος τώρα αν θα την αναβαθμίσετε κιόλας και από υφυπουργό την κάνετε υπουργό. Ο δρόμος αυτός που έχετε διαλέξει, κ. Τσίπρα, είναι κατηφορικός και αδιέξοδος. Τα αξιώματα τα οποία προσφέρετε ως αντάλλαγμα είναι πρόσκαιρα.

Οι πολίτες, όμως, δεν εξαγοράζονται. Κατά τα λοιπά, η αριθμητική είναι αμείλικτη. Αν κ. Τσίπρα βρεθείτε με 150 ψήφους, ή και λιγότερες, τότε δεν έχετε πλειοψηφία και πρέπει να πάτε τη χώρα αμέσως σε εκλογές. Διότι κάτι άκουσα στη συνέντευξή σας, ότι μπορεί να συνεχίσετε κιόλας και να οδηγήσετε -λέει- τη χώρα συντεταγμένα σε εκλογές όποτε σας βολεύει. Ξεχάστε τα αυτά κ. Τσίπρα. Αυτά δεν συμβαίνουν σε ευνομούμενες δημοκρατίες. Σήμερα η χώρα δεν χρειάζεται κ. Τσίπρα την κυβέρνησή σας ούτε την καινούρια κυβερνητική πλειοψηφία η οποία θα προκύψει όπως-όπως αύριο.  Χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή, με νωπή λαϊκή  εντολή, που θα βάλει τη χώρα ξανά μπροστά, ενώνοντας δυνάμεις. Έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο για να καθηλωθούμε επί μήνες στη λάσπη, τη συναλλαγή και τα προσχήματα. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν γίνει  πλέον τοξικοί. Και πρέπει κ. Τσίπρα να ηττηθείτε και ως πολιτικό και ως ηθικό πρότυπο.

 

Κύριε Τσίπρα,

 

Από τότε που γίνατε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τα έχετε πει όλα και μετά τα έχετε κάνει και όλα. Από αυτά τα «είπα-ξείπα» μιας ολόκληρης δεκαετίας, συγκρατώ μόνο μια φράση που είπατε στις 4 Οκτωβρίου του 2014: Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο 3ο φεστιβάλ της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάζω: «Την ψήφο εμπιστοσύνης δεν τη δίνουν οι κυβερνήσεις στον εαυτό τους. Την ψήφο εμπιστοσύνης τη δίνει ο λαός. Και τη δίνει ανοιχτά και καθαρά μέσα από τις εκλογές! Αν κάποιοι θέλουν ψήφο εμπιστοσύνης, αν διεκδικούν την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε ξέρουν και τον δρόμο: Εκλογές!». Και καταλήγατε: «Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα!». Αυτό ακριβώς ζητώ, κύριοι συνάδελφοι. Χωρίς ούτε μία λέξη παραπάνω από αυτά που έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας το 2014. Συμφωνώ μαζί σας, κ. Τσίπρα. Εκλογές. Εκλογές εδώ και τώρα. Ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα! Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

Δευτερολογία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή

 

Μέσα στον πανικό σας, προφανώς δεν καταλάβατε καν αυτό το οποίο είπα. Ο τελευταίος -είπα- εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός ο οποίος ανέλαβε θέση υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν πράγματι ο στρατηγός Σπαντιδάκης. Γιατί το είπα αυτό; Διότι καμία κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα διάκρισης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Και το κάνατε εσείς. Σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη ως Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και ως Αξιωματικό. Θεωρώ ότι έκανε μεγάλο λάθος που αποδέχθηκε την πρότασή σας να γίνει υπουργός Εθνικής Άμυνας. Και το λέω δημόσια. Αλλά την πρόταση την κάνατε εσείς, κ. Τσίπρα. Και εσείς θα έπρεπε να έχετε γνώση της μεγάλης ιστορικής βαρύτητας αυτής της επιλογή σας. Μη μου κουνάτε, λοιπόν, εμένα το δάχτυλο και μη μου ξανακάνετε υποδείξεις δημοκρατικών φρονημάτων.   

 

Και να μας πείτε και κάτι ακόμα, το οποίο αφορά εσάς, τον απερχόμενο υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον καινούργιο υπουργό Εθνικής Άμυνας: Πόσο στοίχισε αυτό το σόου με τις υπερπτήσεις των μαχητικών που περάσαν πάνω από το Πεντάγωνο για να αποδώσουν τιμή; Άραγε σε ποιον; Στον κ. Καμμένο που πήρε το ελικόπτερο για να πάει στα Ίμια; Δεν ντρέπεστε λίγο; Αυτό είναι το ήθος και το ύφος της δικής σας εξουσίας.

 

Κατεβάστε την ομιλία του Προέδρου της Ν.Δ. εδώ.
Κατεβάστε τη δευτερολογία του Προέδρου της Ν.Δ. εδώ
Κατεβάστε το φωτογραφικό υλικό εδώ