Συνάντηση του Προέδρου της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη με τον με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε., αρμόδιο για θέματα Ενεργειακής Ένωσης κ. M. Sefcovic

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα ο Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου, με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα Ενεργειακής Ένωσης κ. Maros Sefcovic. Συζήτησαν την ενεργειακή πολιτική της χώρας, την πορεία της Ελλάδας στο πλαίσιο της Κοινής Ενεργειακής Πολιτικής της Ε.Ε., καθώς και τους στόχους της τελευταίας.
 
Η πολύ περιορισμένη πρόοδος της σημερινής Κυβέρνησης στα ενεργειακά ζητήματα έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα για την ενεργειακή πορεία και σταθερότητα της χώρας ιδίως μετά το 2018, ενόψει  της προβλεπόμενης ιδιωτικοποίησης του 40% της Δ.Ε.Η.
 
Ο Πρόεδρος της Νέας  Δημοκρατίας και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησαν εκτενώς τον κίνδυνο σοβαρών ελλείψεων ρευστότητας της Δ.Ε.Η στο εγγύς μέλλον. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε έμφαση, όχι μόνο στην ανάγκη ανοίγματος της αγοράς, μέσω της εκπλήρωσης του στόχου ιδιωτικοποίησης του 40% της Δ.Ε.Η., αλλά κυρίως στη διάσωση επιχείρησης.
 
Η Κυβέρνηση προχωρά στην πώληση των πιο προσοδοφόρων περιουσιακών στοιχείων της Δ.Ε.Η. (βλ. ΑΔΜΗΕ), αλλά δυστυχώς στις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Οι Ελληνικές Αρχές, όχι μόνο δεν έχουν διασφαλίσει το ενδιαφέρον των αγοραστών (οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρίες έχουν ως στόχο την αποεπένδυση από τις αγορές άνθρακα) αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη της ίδιας της εταιρίας.
 
Στο ζήτημα της Δ.Ε.Η. επισημάνθηκε η ανάγκη διασφάλισης της προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών που έχουν εκτινάξει σε 2,4 δις ευρώ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της επιχείρησης.  
 
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν τη συμβολή της Επιτροπής σε θέματα τεχνογνωσίας  για την ανάπτυξη μη ληγνιτικών περιφερειακών μονάδων ενέργειας. Ο Επίτροπος τόνισε την ανάγκη αποεπένδυσης της χώρας από ληγνιτικές αγορές και ανάπτυξης Α.Π.Ε. και αγορών γκαζιού (βλ. East MED). Ανέφερε πως η Ελλάδα έχει απορροφήσει 520 εκ. ευρώ τα τελευταία χρόνια για ενεργειακά ζητήματα τα οποία μπορεί να πολλαπλασιάσει με τη μέθοδο της μόχλευσης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (E.I.B.), το  σχέδιο Γιούνκερ και ιδιωτικές επενδύσεις.
 
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τέλος στην ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων της χώρας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την προτεραιότητα που δίνει στη χάραξη εθνικής ενεργειακής πολιτικής

Κατεβάστε το ενημερωτικό σημείωμα εδώ.
Κατεβάστε το φωτογραφικό υλικό εδώ