Συνάντηση του Προέδρου της Ν.Δ. κ. Κ. Μητσοτάκη με προέδρους επιμελητηρίων

Με τους προέδρους 42 επιμελητηρίων της χώρας συναντήθηκε σήμερα  ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την επιζητούμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Στη συζήτηση την οποία συντόνισε ο Γραμματέας ΠΕ της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις αναφορικά με τον ρόλο των επιμελητηρίων, με την συντριπτική πλειονότητα των προέδρων να επισημαίνουν ότι παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες η κατάσταση στην πραγματική οικονομία παραμένει ζοφερή και τα προβλήματα εντείνονται αντί να λύνονται.
 
Κοινός τόπος στις παρεμβάσεις των προέδρων των επιμελητηρίων ήταν: 

  • Η επιτακτική ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών και η υιοθέτηση τολμηρών αλλαγών για να διαμορφωθεί επιτέλους ένα νέο απλό και -κυρίως- σταθερό φορολογικό σύστημα.
  • Η δραστική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς, όπως τόνισαν οι περισσότεροι πρόεδροι «δεν είναι δυνατόν μία επιχείρηση να καταβάλει το 70% ή και το 75% των εσόδων της σε φόρους και εισφορές».
  • Η απλούστευση του αδειοδοτικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία νέων επιχειρήσεων και γενικότερα μείωση της γραφειοκρατίας που σχετίζεται με τις επιχειρήσεις.
  • Η ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους το οποίο, όπως τονίστηκε, πνίγει σήμερα χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Η ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού στο χώρο των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών, προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική έναντι των άλλων χωρών που έχουν ανάλογη παραγωγή.

 
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, εξήγησε ότι το σύνολο των κεντρικών αυτών αιτημάτων, έχουν ήδη περιληφθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ., ενώ απάντησε και σε αρκετές διευκρινιστικές ερωτήσεις που του τέθηκαν.
 
Μεταξύ άλλων επανέλαβε τις δεσμεύσεις της Ν.Δ. για τη δραστική μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα, συμφωνώντας ότι «το άθροισμα της επιβάρυνσης φόρων και εισφορών είναι σήμερα μη διαχειρίσιμο για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Δημοσιοποίησε επίσης την πρόθεσή του να εξαγγείλει το αμέσως επόμενο διάστημα μία τολμηρή και οριστική ρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος των επιχειρήσεων, με κεντρικό στόχο να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες τους που ασφυκτιούν από χρέη.
 
Παράλληλα δεσμεύθηκε και για την άμεση επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, ώστε η Ελλάδα να μην χάσει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Και επειδή, όπως είπε, οι πολιτικές που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό πρέπει να είναι οριζόντιες, προανήγγειλε ότι ο υπουργός της Ν.Δ. που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα, θα έχει ως έδρα το Μαξίμου, όταν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
 
Τέλος ο Πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε από τους 42 προέδρους των επιμελητηρίων τις αμέσως επόμενες ημέρες να του στείλουν από τρεις συγκεκριμένες προτάσεις που ο καθένας ιεραρχεί ως  σημαντικότερες για να βελτιώσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων ανά κλάδο χωρίς δημοσιονομικό κόστος, αλλά και το σημαντικότερο έργο υποδομής που κατά την άποψή τους πρέπει να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα ανά νομό. Δεσμεύθηκε μάλιστα η χθεσινή ανταλλαγή απόψεων να θεσμοθετηθεί και να συναντάται με τους προέδρους των επιμελητηρίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
 
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής:
 
«Κυρίες και κύριοι, καλώς ήρθατε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Με μεγάλη χαρά σας καλωσορίζουμε εδώ στο Μοσχάτο, σε αυτήν τη συνάντηση εργασίας, η οποία έχει ως κύριο σκοπό να ακούσουμε τους δικούς σας προβληματισμούς, τις ανησυχίες σας για το τι συμβαίνει  πραγματικά σήμερα στην αγορά, ποιές είναι οι προκλήσεις τις οποίες  αντιμετωπίζετε, ποιές είναι οι προοπτικές που βλέπετε για το μέλλον. Η εικόνα την οποία η Νέα Δημοκρατία έχει για το τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία είναι αρκετά διαφορετική από την ωραιοποιημένη κατάσταση, την οποία παρουσιάζουν τα κυβερνητικά επιτελεία  και οι μηχανισμοί προπαγάνδας της Κυβέρνησης. Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας έχει χάσει 3 χρόνια αναπτυξιακής προοπτικής από τραγικές επιλογές της σημερινής Κυβέρνησης, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η πραγματική οικονομία να έχει ουσιαστικά παραλύσει και οι επιχειρήσεις να βουλιάζουν κάτω από την υπερφορολόγηση, τη γραφειοκρατία, την έλλειψη ρευστότητας. Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα, την οποία εγώ τουλάχιστον  ακούω, όπου πηγαίνω σε όλη την Ελλάδα. Μια πραγματικότητα αρκετά ζοφερή η οποία, ταυτόχρονα, αδικεί τις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής επιχειρηματικότητας, τις οποίες εσείς κατεξοχήν εκφράζετε. Πιστεύω ότι σήμερα αδημονούν για μια άλλη πολιτική. Μια άλλη πολιτική, την οποία κατεξοχήν μπορεί να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία. Μια πολιτική, η οποία θα έχει στο επίκεντρό της τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την απλοποίηση του διοικητικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος στο οποίο επιχειρείτε, την τόνωση της ρευστότητας. Έτσι ώστε να έχετε πρόσβαση στα κεφάλαια, τα οποία χρειάζεστε, για να μπορείτε αύριο να αναπτυχθείτε. Και πιστεύω ακράδαντα ότι καταλύτης για αυτήν τη μεγάλη αλλαγή, την οποία οραματιζόμαστε, είναι μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Οι εκλογές σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη για τον τόπο έτσι ώστε να μην βουλιάξουμε σε ένα καθεστώς παρατεταμένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Είναι αλήθεια ότι τυπικά το τρίτο πρόγραμμα τελειώνει στις 20 Αυγούστου του 2018. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι οι δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει αυτή η Κυβέρνηση θα μας συνοδεύουν για αρκετά χρόνια ακόμα.
 
Και είναι επίσης αλήθεια ότι, δυστυχώς, η χώρα μας υποβάλλεται -και θα υποβάλλεται- σε ένα καθεστώς αυξημένης επιτήρησης, το οποίο δεν μοιάζει με αυτό το οποίο επιβλήθηκε σε άλλες χώρες, που βγήκαν από Μνημόνια. Είμαστε, δηλαδή, περιορισμένοι ακόμα για αρκετά χρόνια, ως αποτέλεσμα των εσφαλμένων επιλογών αυτής της Κυβέρνησης. Πιστεύω, όμως, ακράδαντα -και αυτό είναι που θέλω να συζητήσω μαζί σας και γι’ αυτό και με ενδιαφέρουν και οι δικές σας απόψεις, ιδίως ενόψει της Δ.Ε.Θ. που αποτελεί πάντα την ευκαιρία για τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης να ξεδιπλώσει το σχέδιό του για την οικονομία- ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Και αυτόν το δρόμο τον υπηρετεί η δική μας η πολιτική. Είναι ένας δρόμος ο οποίος βάζει πάντα στο επίκεντρο τις δυνάμεις της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αν οι δικές σας επιχειρήσεις δεν πατάνε καλά στα πόδια τους, δεν θα μπορέσετε εσείς να επενδύσετε αύριο. Αν αισθάνεστε ότι βουλιάζετε κάτω από χρέη τα οποία έχετε μεγάλη δυσκολία να εξυπηρετήσετε, θα βλέπετε μόνο το παρόν και δεν θα βλέπετε το μέλλον. Αν αισθάνεστε ότι για κάθε πρόσθετο ευρώ το οποίο κερδίζετε ένα μεγάλο κομμάτι πηγαίνει στην εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία, το κίνητρο γι’ αυτήν την πρόσθετη εργασία πολύ απλά δεν θα υπάρχει.
 
Η οικονομική πολιτική την οποία εκφράζει η Νέα Δημοκρατία είναι μια πολιτική η οποία θέλει να βρεθεί κοντά στις υγιείς δυνάμεις της αγοράς. Και θέλουμε να συνεισφέρουμε και εμείς ώστε να απενοχοποιήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Να στηρίξουμε εκείνες τις δυνάμεις της αγοράς που εσείς κατεξοχήν εκφράζετε, εδώ στην Αθήνα, αλλά κατεξοχήν στην ελληνική περιφέρεια, ώστε να μπορέσετε να αναπτυχθείτε, να δημιουργήσετε θέσεις απασχόλησης, να παράγετε πλούτο για εσάς, για τους εργαζόμενούς σας, αλλά και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
 
Θέλω να σταματήσω εδώ, γιατί θέλω να μου δοθεί η ευκαιρία να ακούσω τους δικούς σας προβληματισμούς και να απαντήσω σε ερωτήσεις, τις οποίες ενδεχομένως να έχετε. Θέλω να ξέρετε ότι ο οργανωμένος δίαυλος επικοινωνίας σε θεσμικό επίπεδο μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του θεσμού των επιμελητηρίων υπάρχει, είναι ισχυρός, είναι ανοιχτός και θέλω να ενταθεί κι άλλο. Ξέρετε πολύ καλά ότι σε όλες μου τις περιοδείες μου δίνεται πάντα η ευκαιρία να συναντιέμαι με τα κατά τόπους επιμελητήρια και να ακούω τοπικούς προβληματισμούς. Και θέλω αυτές οι προτάσεις και οι σκέψεις σας για τα τοπικά ζητήματα τα οποία σας απασχολούν να φτάνουν μέχρι τη Νέα Δημοκρατία ώστε να μπορούν να φιλτράρονται και να εντάσσονται στα κατά τόπους περιφερειακά και τοπικά προγράμματα τα οποία καταρτίζονται. Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ».
 

Κατεβάστε το ενημερωτικό σημείωμα εδώ.

Κατεβάστε το φωτογραφικό υλικό εδώ