Χαιρετισμός του Προέδρου της ΝΔ κ. Γιάννη Πλακιωτάκη στην 1η συνάντηση των Αθηνών για τις Ευρωπαϊκές ΜμΕ

Κύριε Πρόεδρε της ΓΣΕΒΕΕ,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι από ολόκληρη την Ευρώπη,

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα, καταρχήν, να σας ευχαριστήσω για την τιμητική πρόσκληση και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας. Ενός Συνεδρίου που διεξάγεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τον τόπο και που έχει στόχο να αναδείξει το σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Όπως όλοι γνωρίζετε, η συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι πάρα πολύ σημαντική. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της ελληνικής οικονομίας, καθώς απασχολούν -το είπε και ο Πρόεδρος- πάνω από το 90% των εργαζομένων και συνεισφέρουν το μεγαλύτερο κομμάτι στην παραγωγή πλούτου στη χώρα μας. Αποτελούν, επίσης, το συνεκτικό ιστό της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς εκτείνονται από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι τη μεταποίηση και από το εμπόριο μέχρι τον τουρισμό.

Κυρίες και κύριοι,

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και το σύνολο της οικονομίας, έχουν πληγεί πολύ σοβαρά από την οικονομική κρίση, από την ύφεση, από τη μείωση των εισοδημάτων. Πλήττονται τώρα, ακόμη περισσότερο, από τους ελέγχους στην  κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους: Τον Ιούλιο, οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση κατά 8% και διαμορφώθηκαν στα 2,3 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2014. Τον Αύγουστο, η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 8,9%, φθάνοντας τα 1,89 δισ. ευρώ από τα 2,07 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2014.  Συνολικά για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου, προκύπτει μείωση της τάξης του 3,3% στη συνολική αξία των εξαγωγών, που μεταφράζονται σε απώλειες 595 εκατ. ευρώ. Σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει μια σχετική χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, οι δυσκολίες παραμένουν τεράστιες, ιδιαίτερα στο θέμα της πληρωμής των προμηθευτών. Και όσο η αδυναμία εισαγωγής πρώτων υλών και ενδιάμεσων προϊόντων συνεχίζεται, θα μειώνεται αντίστοιχα η βιομηχανική παραγωγή και κατ’ επέκταση οι εξαγωγές. Επιπρόσθετα, τα ελληνικά προϊόντα θα συνεχίσουν να χάνουν πολύτιμο έδαφος στις διεθνείς αγορές από τους ξένους ανταγωνιστές τους. Πέρα, όμως, από τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις -το γνωρίζετε, το ζείτε όλοι- στενάζουν από τη δραματική έλλειψη ρευστότητας. Γονατίζουν ξανά από τη φοροκαταιγίδα που πλήττει, πιο άγρια από ποτέ, τα εισοδήματα των καταναλωτών και κατά συνέπεια το τζίρο των επιχειρήσεων. Σε ένα τέτοιο δυσμενές περιβάλλον, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών καθίσταται γεγονός καθοριστικής σημασίας για τη σταδιακή ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Κυρίες και κύριοι,

Χωρίς τράπεζες, μην αυταπατώμεθα, κανένα επενδυτικό σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει, αλλά και καμία εμπορική συναλλαγή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής δεν χρειάζεται  να πούμε πολλά. Όλοι εσείς, που αποτελείτε τα στελέχη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γνωρίζετε πολύ καλά, από πρώτο χέρι, τις συνέπειες της κυβερνητικής φοροεπιδρομής. Βιώνετε καθημερινά τις συνέπειες από την αύξηση του συντελεστή στο φόρο εισοδήματος, την αύξηση της προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος, την αύξηση του ΦΠΑ σε σωρεία αγαθών και υπηρεσιών και τέλος τη μείωση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ. Ένα είναι βέβαιο σήμερα. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν, μετά τις τελευταίες νομοθετικές αλλαγές, να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, αν καθυστερήσουν για λίγες μόνο μέρες να καταβάλουν τις δόσεις τους. Και αυτό, τη στιγμή που το κράτος, μέσα σε λίγους μήνες, έχει σχεδόν διπλασιάσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τους ιδιώτες. Οφειλές που αγγίζουν πλέον τα 6 δις ευρώ και στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία.

Κυρίες και κύριοι,

Η Νέα Δημοκρατία ήταν -και παραμένει- η εγγυήτρια δύναμη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που έχει ανάγκη ο Τόπος. Ιδεολογικά είμαστε κατά της αύξησης των φόρων. Συνεπώς, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα νέο φόρο, καμία νέα αύξηση φόρων. Είμαστε αντίθετοι, επίσης, στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Μια αύξηση άδικη, η οποία προκαλεί τη μείωση των δημοσίων εσόδων και την αύξηση της ανεργίας και της  αδήλωτης εργασίας. Πιστεύουμε στην ελευθερία της αγοράς, στον υγιή ανταγωνισμό και στις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας, που -χρόνια τώρα- συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Πιστεύουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές. Και σ’ αυτές επιμένουμε. Στις αλλαγές που υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας. Τώρα πάμε στις προτάσεις, πως μπορούν να επιβιώσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρώτα από όλα, πρέπει να δοθεί ρεαλιστική λύση στα «κόκκινα δάνεια». Δεύτερον, να δοθεί ουσιαστική λύση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων και επαγγελματιών στις  ΔΟΥ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, Τρίτον, να εξασφαλιστεί η ταχεία προώθηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Προγραμμάτων που εμείς εξασφαλίσαμε και λιμνάζουν ένα χρόνο τώρα. Προγραμμάτων που, αφενός στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αφετέρου εξασφαλίζουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Τέταρτον, είναι επίσης, επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει η δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με δάνεια έως 25 χιλιάδων ευρώ, μέσω του ΕΤΕΑΝ και με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν νοείται καμία άλλη καθυστέρηση. Δεν μπορεί να μην αξιοποιούνται οι δυνατότητες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τέλος, είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και δεν έχουν γίνει ακόμη. Πρωτίστως, όμως, χρειάζεται να μπει ένα τέλος άμεσα στην πολιτική αβεβαιότητα, για να αποκατασταθεί η εικόνα, το κύρος, η φήμη, η αξιοπιστία της χώρας μας. Είναι ανάγκη να εξέλθουμε οριστικά από την κρίση και να δημιουργήσουμε στέρεες βάσεις οικονομικής ανάπτυξης. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.