Εισήγηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση για την ενεργειακή πολιτική του Κόμματος

 Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα. Χρόνια πολλά.
 
            Σας καλωσορίζω στην σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας για την ενέργεια. Όπως πολλοί από εσάς μάλλον γνωρίζετε, πριν από δυο εβδομάδες, είχαμε παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προγράμματός μας για την ενέργεια. Kαι σήμερα θέλαμε να αξιοποιήσουμε τον χρόνο και την παρουσία σας, για να συζητήσουμε με εσάς, με τους παράγοντες της αγοράς, με τους ανθρώπους που ξέρουν καλά την ενέργεια, τις πρώτες προτάσεις τις οποίες έχουμε, ήδη, δημόσια διατυπώσει. Θέλω να σας πω ότι αυτή η συζήτηση για μένα έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος. Είναι επείγον και αναγκαίο να κάνουμε αυτή την συζήτηση και να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για την ενέργεια, διότι, δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει καμία κατεύθυνση, ούτε στα θέματα ενέργειας. Και δεν έχει κατεύθυνση, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το μηδενισμό ως Αντιπολίτευση και έχει μηδενική πολιτική στα ενεργειακά ως Κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, απειλεί να κάνει τεράστια ζημιά στον τομέα της ενέργειας ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει – όπως καλά γνωρίζετε – πολύ μεγάλες δυσκολίες. Δυσκολίες που τις υποδηλώνει, με τον πιο τρανταχτό τρόπο, το αδιέξοδο στο οποίο πάει να παγιδευτεί η Δ.Ε.Η.
 
            Εγώ πιστεύω, κυρίες και κύριοι - δεν θα κουραστώ να το λέω - ότι η καλή Κυβέρνηση χτίζεται στην Αντιπολίτευση. Στην Αντιπολίτευση, πρέπει να προετοιμαστούμε σωστά, να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας τι θέλουμε να κάνουμε, να καταλάβουμε τι από αυτά τα οποία θέλουμε, μπορούμε να τα κάνουμε μέσα στους σφικτούς δημοσιονομικούς περιορισμούς, στους οποίους αναγκαζόμαστε να κινηθούμε και βέβαια, έχουμε και μια υποχρέωση μέσα από τον προγραμματικό μας λόγο, να πούμε την αλήθεια, να μην ωραιοποιήσουμε καταστάσεις και να μην στρογγυλέψουμε τα προβλήματα. Και πιστεύουμε ότι η πρότασή μας για την ενέργεια απαντά σε αυτό το οποίο περιμένουν οι πολίτες. Αντιμετωπίζει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο. Ανταποκρίνεται ουσιαστικά στις ανάγκες της χώρας. Κυρίως, όμως, είναι μια πρόταση η οποία δεν σπρώχνει τα προβλήματα «κάτω από το χαλί». Αναλαμβάνει με ευθύνη την επίλυσή τους. Εμείς δεν είμαστε απαθείς. Και δεν βλέπουμε τα πράγματα στατικά, κάτι το οποίο οι καιροί δεν το επιτρέπουν.
 
            Δυστυχώς, όπως καλά γνωρίζετε, έχουν γίνει μεγάλα λάθη από την παρούσα Κυβέρνηση και έχουν χαθεί σημαντικές ευκαιρίες στα ενεργειακά ζητήματα. Η Δ.Ε.Η. δεν εκσυγχρονίστηκε όσο έπρεπε, όταν έπρεπε. Η αγορά ενέργειας δεν απελευθερώθηκε νωρίτερα και δεν απελευθερώθηκε με τον σωστό τρόπο. Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας δεν αναπτύχθηκαν στον αναγκαίο βαθμό ούτε και αυτές με τον σωστό τρόπο. Και το κόστος της ενέργειας αφέθηκε να μεγαλώνει μέχρι που έγινε εξαιρετικά βαρύ, ειδικά για τις επιχειρήσεις.
 
            Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν και θα τα αλλάξουμε. Όπως και θα αλλάξουμε τη συνολική δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς. Η πρότασή μας για την ενέργεια έχει τέσσερις βασικές προτεραιότητες, για τις οποίες θα σας μιλήσω σύντομα:
 
            Προτεραιότητα πρώτη, η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και τροφοδοσίας της χώρας.
 
            Προτεραιότητα δεύτερη, η μείωση του κόστους της ενέργειας, ώστε να είναι προσιτό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα γειτονικά κράτη.
                                                                                 
            Προτεραιότητα τρίτη – και πολύ σημαντική για εμένα προσωπικά, καθώς έχω ασχοληθεί με το θέμα εδώ και πολλά χρόνια – η προστασία του περιβάλλοντος, με εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.
 
            Και προτεραιότητα τέταρτη, η προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα. Για να αναπτυχθεί η αγορά ενέργειας, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να τονωθεί η ανάπτυξη.
 
            Οι τέσσερις αυτές προτεραιότητες εξειδικεύονται σε μια σειρά από παρεμβάσεις. Χάριν συντομίας του χρόνου, θα αναφέρω μόνο τις πιο σημαντικές: 
 
            Πρώτα απ’ όλα, στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
 
            Χρειαζόμαστε ιδιωτικές επενδύσεις, θέλουμε αξιόπιστες υποδομές, θέλουμε μείωση του ενεργειακού κόστους, ώστε να σωθεί η Δ.Ε.Η. και να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας.
 
            Θα ιδιωτικοποιήσουμε τον ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 66%. Και έτσι θα βρεθεί ένα τμήμα των αναγκαίων κεφαλαίων για την αποκατάσταση της ρευστότητας της Δ.Ε.Η., αλλά και για να γίνουν οι επενδύσεις που απαιτεί το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
 
            Ο ιδιωτικοποιημένος ΑΔΜΗΕ θα δρομολογήσει ένα Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης για το σύνολο των υποδομών, δικτύων και διασυνδέσεων. Έτσι θα υπάρχει δημόσιος έλεγχος, αλλά και θα γίνεται αξιολόγηση στη βάση συγκεκριμένων στόχων.
 
            Και ειδικά για τη νησιωτική Ελλάδα, ειδικά για τον τουρισμό, αλλά για να μην επιβαρύνονται και παραπάνω όλοι οι πολίτες με ιδιαίτερα υψηλά κοστολόγια για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, θα μπουν μπροστά μεγάλα έργα διασύνδεσης, τα γνωρίζετε: α) η Κρήτη με την Αττική, β) Δωδεκάνησα με την Κρήτη, γ) Ικαρία και Σάμο με τις Κυκλάδες, δ) Βορείου Αιγαίου και, τέλος, θα ολοκληρωθεί η διασύνδεση των Κυκλάδων με την Ηπειρωτική Ελλάδα.
 
            Ειδικά δε, το μοντέλο το οποίο προτείνουμε για τον ΑΔΜΗΕ, για την κατασκευή νέων δικτύων μπορεί να δώσει και μια απάντηση στο ζήτημα των Υ.Κ.Ω., που δεν θα έχουν τόσο υψηλές τιμές αν υπάρχει ένα σύστημα βιώσιμης κάλυψης των νησιών με σταθερές συνδέσεις.
 
            Πάμε τώρα στο σκέλος της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο διαχειριστής του δικτύου, ο ΔΕΔΔΗΕ, θα αποκτήσει την ιδιοκτησία όλων των αντίστοιχων υποδομών. Έτσι θα αντληθούν πόροι για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων επενδύσεων με απόλυτη προτεραιότητα στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών. Και στο σκέλος της παραγωγής και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, θα δρομολογήσουμε ανασχεδίαση του λειτουργικού και του διοικητικού μοντέλου της Δ.Ε.Η.
 
            Η Δ.Ε.Η. σήμερα είναι πραγματικά σε πολύ άσχημη κατάσταση. Οι οφειλές ανεβαίνουν, η μετοχή κατρακυλάει, τα προβλήματα ρευστότητας είναι τεράστια. Και οι χειρισμοί της Κυβέρνησης στο θέμα της Δ.Ε.Η. ζημιώνουν τους πολίτες και βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας. Είναι τραγικοί. 
 
            Ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αντιπολίτευση πολέμησε και ως Κυβέρνηση εγκατέλειψε το μοντέλο της «μικρής Δ.Ε.Η.», που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Στη συνέχεια, όμως, συμφώνησε με την τρόικα να περιοριστεί η παρουσία της Δ.Ε.Η. από το 95%, περίπου της αγοράς, στο 50% μέσα σε 3 - 4 χρόνια. Αυτό έγινε με μηδενικό αντάλλαγμα για την επιχείρηση και χωρίς καμία περαιτέρω παρέμβαση στις δομές της εταιρείας.
 
            Και τα συμπεράσματα είναι πρόδηλα: Η Κυβέρνηση συμφώνησε να χαρίσει το πελατολόγιο της μισής Δ.Ε.Η., χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά τη δομή της. Και τώρα να ψάχνει η Κυβέρνηση να βρει τί θα πουλήσει, διότι ξέρει ότι, χωρίς ιδιωτικοποίηση τμήματος της Δ.Ε.Η., η εταιρεία θα καταρρεύσει.
 
            Η εξυγίανση της Δ.Ε.Η. είναι απόλυτη προτεραιότητα. Μπορεί και πρέπει να γίνει με τέσσερα σταθερά βήματα:
 
            Πρώτον, άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας της εταιρείας. Ένα από αυτά είναι η επανεξέταση της εκπτωτικής πολιτικής και η αυστηρή διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
 
            Δεύτερον, να συναφθεί σύμβαση παραχώρησης ή πώλησης με διεθνή διαγωνισμό ορισμένων λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικών εργοστασίων της Δ.Ε.Η., μέσα από τη δημιουργία μίας ή και περισσότερων καθετοποιημένων θυγατρικών. Και αυτό αποτελεί μια αναγκαστική κίνηση, λόγω των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για βίαιη μείωση του μεριδίου αγοράς της.
 
            Τρίτον, κεφάλαιο της Δ.Ε.Η. είναι οι άνθρωποί της. Δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει. Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Και θα αλλάξει μέσα από μια νέα διοικητική δομή και με αποδέσμευση της επιχείρησης από τις σφικτές απαιτήσεις που διέπουν τις δημόσιες επιχειρήσεις.
           
            Και τέταρτον, η Δ.Ε.Η. πρέπει να συμμαχήσει με στρατηγικό επενδυτή, που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει μια δύσκολη καμπή, να δυναμώσει και να αναπτυχθεί.
 
            Μόνο έτσι θα επιβιώσει η Δ.Ε.Η. στη διεθνή αγορά. Και μόνο έτσι θα σωθούν θέσεις εργασίας. Και μόνο έτσι θα έχουν προοπτική και οι περιοχές οι οποίες εξαρτώνται από την παρουσία της Δ.Ε.Η. Και φυσικά, μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον με καλύτερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά, αλλά και για την ελληνική βιομηχανία και μόνο με αυτό τον τρόπο, αυτή θα μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική.
 
            Ιδιαίτερο βάρος δίνω στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η αδειοδότηση τους πρέπει να γίνει πιο απλή, με ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και γρήγορη διεκπεραίωσή της. Είναι κάτι που θα διευκολύνει σημαντικά τις ιδιωτικές επενδύσεις. Πιστεύω πολύ στην ανάπτυξη μονάδων βιομάζας και βιοαερίου, αλλά και στην αξιοποίηση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας σε Μήλο, Νίσυρο και Λέσβο. Και αυτό θα γίνει με σύμπραξη της Δ.Ε.Η. με εξειδικευμένες εταιρείες ή μέσω διαγωνισμών χωρίς τη συμμετοχή της Δ.Ε.Η.
 
            Και πιστεύω, επίσης, στον εκσυγχρονισμό του μεταλλευτικού κώδικα και του πλαισίου διαχείρισης των ορυκτών πρώτων υλών, με απόδοση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στις τοπικές κοινωνίες.
 
            Είναι απαραίτητο να επαναφέρουμε βελτιωμένο το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» για την πραγματοποίηση έργων θερμομόνωσης, εκσυγχρονισμού των συστημάτων θέρμανσης - ψύξης, και εγκατάστασης Α.Π.Ε. σε κατοικίες. 
 
            Και πρέπει να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα άλλων κρατών που εφάρμοσαν τέτοιες παρεμβάσεις και να ενθαρρύνουμε τη δραστηριοποίηση εξειδικευμένων εταιρειών παροχής υπηρεσιών ενεργειακής αποδοτικότητας.
 
            Πρέπει, επίσης, να προωθήσουμε τη συνεργασία τους με παρόχους ενέργειας. Και το πρόγραμμα αυτό μπορεί να επεκταθεί στα κτήρια του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με χρηματοδότηση από τους πόρους που εξοικονομούνται.
 
            Και είναι αυτονόητο πως όλα αυτά θα έχουν ένα συνολικό θετικό αντίκτυπο, μέσα από την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας.
 
            Πρέπει, επίσης, να αξιοποιηθεί το «Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης», θεσπίζοντας εξειδικευμένα κίνητρα για να αναβαθμιστούν οι κατοικίες ενεργειακά και για όσους δεν είναι επιλέξιμοι από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον».
 
            Πρέπει, ακόμη, να αναδείξουμε μια συγκεκριμένη περιοχή ως πρότυπο για την εφαρμογή τεχνολογιών Ενεργειακής Αποδοτικότητας, με χρήση ευφυών συστημάτων για την εξοικονόμηση, τη διαχείριση και τη μέτρηση της ενέργειας.
 
            Πάμε τώρα στην αγορά φυσικού αερίου. Αυτή πρέπει να απελευθερωθεί ταχύτερα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι κομβική η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ. Και αυτή πρέπει να γίνει με αξιόπιστο επενδυτή που θα πετύχει χαμηλό κόστος χρήσης του φυσικού αερίου.
 
            Και φυσικά, πολύ σημαντική είναι και η αναδιοργάνωση της ΔΕΠΑ. Έτσι ώστε να επικεντρώσει τις δραστηριότητές της στην προμήθεια φυσικού ορίου, με όρους όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικούς, προς όφελος των καταναλωτών.
 
           
            Κυρίες και κύριοι,
 
            Η Ελλάδα χρειάζεται συνολικό σχέδιο και στρατηγική στην ενέργεια. Πρέπει να φέρουμε νέες επενδύσεις. Πρέπει να αναβαθμιστεί η χώρα στη μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα. Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αλλά και την εκμετάλλευση όλων των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
 
            Επείγει η ολοκλήρωση των διαδικασιών υπογραφής και κύρωσης όλων των σχετικών συμβάσεων, προχωρώντας σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να προκηρυχθεί νέος γύρος παραχωρήσεων ειδικά στις θαλάσσιες περιοχές. Εμείς σκοπεύουμε να συγκροτήσουμε μια εξαμελή υπερκομματική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που θα λειτουργήσει υπό τον Υπουργό Ενέργειας και θα καταθέτει εισηγήσεις για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας σε μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική.
 
 
            Κυρίες και κύριοι, κλείνω με τις εξής παρατηρήσεις: Η οπτική μας για την ενέργεια είναι ευρυγώνια. Η αντίληψή μας είναι στρατηγική. Εξασφαλίζει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Εγγυάται την επαρκή ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας. Σέβεται τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της. Κινητοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα, διότι αυτός μπορεί να τραβήξει μπροστά ολόκληρο τον τομέα της ενέργειας και να συμβάλλει στην ανάπτυξη. Αναδεικνύουμε το γεωστρατηγικό πρόσημο της ενέργειας, γιατί επείγει η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
 
            Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δυστυχώς, διαλύει τη Δ.Ε.Η., αδρανοποιεί τον εθνικό σχεδιασμό στην ενέργεια και καθηλώνει τη χώρα, κάτι που βάζει όλη την Ελλάδα σε κίνδυνο. Εμείς ερχόμαστε να ελευθερώσουμε τη δυναμική του κλάδου της ενέργειας. Είναι μεγάλη και – το γνωρίζετε καλά – παραμένει αναξιοποίητη. Η ενέργεια μπορεί και πρέπει να γίνει καταλύτης για την αναπτυξιακή της χώρας. Μπορούμε να το πετύχουμε. Έχουμε δικό μας σχέδιο. Έχουμε με το μέρος μας – είναι σήμερα μαζί μας – τους ανθρώπους που γνωρίζουν πως θα το υλοποιήσουν. Ξέρουμε τί θέλουμε, ξέρουμε πώς μπορεί να γίνει.
 
            Γιατί η Ελλάδα μπορεί και αξίζει καλύτερα. Γιατί η αισιοδοξία μπορεί και πρέπει να φωτίσει την προοπτική της χώρας.
           
            Σας ευχαριστώ.