ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΛΚ. Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Αναγκαία η διαμόρφωση ευρωπαϊκής κοινής γνώμης

Βρυξέλλες,  4 Φεβρουαρίου 2015

Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Αναγκαία η διαμόρφωση ευρωπαϊκής κοινής γνώμης

Στο συνέδριο που διοργανώθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής των υπηρεσιών Τύπου συμμετείχε ως ομιλητής ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κύρτσος.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν η ενημέρωση του έργου των Ευρωβουλευτών και η προώθησή του από τις αρμόδιες υπηρεσίες Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην ημερίδα ανάμεσα στους ομιλητές ήταν οι : Eugen FREUND (S&D, Austria),  Derk Jan EPPINK (MEP 7th term: ECR, Belgium), Javier NART (ALDE, Spain)  και ο κ. Patrick LE HYARIC (GUE/NGL, France) ενώ συμμετείχαν δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι Τύπου αλλά και ευρωβουλευτές, οι οποίοι είχαν επαγγελματική ενασχόληση με τον Τύπο και τα ΜΜΕ ή ήταν πρώην δημοσιογράφοι και εκδότες.   

Ο κ. Κύρτσος στην ομιλία του επεσήμανε ότι το βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο είναι η έλλειψη  ευρωπαϊκής κοινής γνώμης. Η κοινή γνώμη διαμορφώνεται κυρίως σε  εθνικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η συνεννόηση στην αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων.
Ένα ποσοστό της τάξης του 70% των Ελλήνων μπορεί να πιστεύουν ότι η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία, ενώ 65% των Γερμανών θεωρούν ότι επιδοτούν τους Έλληνες, οι οποίοι κατά την άποψή τους δεν κάνουν αρκετά για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η οικονομία τους στα πλαίσια της ευρωζώνης.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε ότι χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη για να πάμε όλοι μαζί μπροστά. Εκτίμησε όμως ότι για ένα διάστημα θα κινηθούμε στην αντίθετη κατεύθυνση. Κατά την άποψή του, είναι λυπηρός ο περιορισμός του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σε μόλις 1% του ΑΕΠ των 28. Η έλλειψη επαρκών πόρων στέκεται εμπόδιο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Η άνοδος της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα και ίσως σε άλλες νοτιοευρωπαϊκές χώρες θα λειτουργήσει σαν καταλύτης στην ενίσχυση των ακροδεξιών  αντιευρωπαίων και ευρωσκεπτικιστών που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρωζώνης. Έχουμε μπροστά μας μια περίοδο πολιτικής αστάθειας και δοκιμασίας της συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σε βάθος μερικών δεκαετιών θα φτάσουμε εκεί που θέλουμε, στη διαμόρφωση ευρωπαϊκής κοινής γνώμης και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.