Κοινωνικά Ρεύματα και Συλλογικές Εκπροσωπήσεις Προτάσεις για το συνδικαλισμό του μέλλοντος

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2013 η πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων που οργάνωσε η Γραμματεία Εργασιακών, Επιστημονικών και Παραγωγικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο της δράσης «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ – ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του κου Κων. Ζωντανού, Αναπλ. Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον κ. Θεόδωρο Ματάλα, Γραμματέα Εργασιακών, Επιστημονικών και Παραγωγικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας. Στο χαιρετισμό του ο κος Ματάλας, εφόσον ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους ομιλητές για την παρουσία τους, τόνισε τη σπουδαιότητα του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος για τη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης, επεσήμανε τις στρεβλώσεις που έχουν παρατηρηθεί στη λειτουργία του κινήματος και κατέθεσε προτάσεις για τη νέα μορφή του.

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

Αγγελίδη Κλεοπάτρα, Δικηγόρος, Μέλος Π.Ε. Ν.Δ.

Μητρόπουλος Αλέξης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Μπιρμπίλης Αντώνης, Μέλος Π.Ε. Ν.Δ.

Ντάσης Γεώργιος, Πρόεδρος Ομάδας Εργαζομένων Ευρωπαϊκής Ο.Κ.Ε.

Πρωτόπαπας Χρίστος , πρ. Πρόεδρος Γ.Σ.Ε.Ε.

Ρομπόλης Σάββας, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΝ.Ε Γ.Σ.Ε.Ε. - ΑΔΕΔΥ

Ταυρής Φίλιππος, Μέλος Ε.Γ. Ν.Δ.

Όλοι οι συμμετέχοντες, καταξιωμένες προσωπικότητες, ευρείας αποδοχής στο συνδικαλιστικό χώρο και με ουσιαστικό δημόσιο λόγο στα συνδικαλιστικά θέματα, κατάφεραν με τις προτάσεις τους, τις παρατηρήσεις και τις βιωματικές εμπειρίες τους να διατηρήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των παρισταμένων. Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση που διεξήχθη με συντονίστρια τη δημοσιογράφο κα Χριστίνα Κοψίνη, ανέδειξε την αναγκαιότητα στήριξης του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και τις στρεβλώσεις που διαπιστώνονται κατά τη λειτουργία του. Η οικονομική και οργανωτική αυτοτέλεια του συνδικαλιστικού κινήματος, η αμφισβήτηση του ρόλου του, η πολυδιάσπασή του και οι κομματικές επιρροές, το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του καθώς και ο ρόλος που καλείται πλέον να διαδραματίσει υπό τις νέες κοινωνικές, οικονομικές και εργασιακές συνθήκες, αποτέλεσαν σημεία διαλόγου από όλους τους ομιλητές.

Τέλος, κοινός τόπος όλων των ομιλητών υπήρξε η ανάγκη αναδιαμόρφωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και αναπροσαρμογής του ρόλου του στα νέα κοινωνικά και εργασιακά δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, η Γραμματεία Εργασιακών, Επιστημονικών και Παραγωγικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύεται να συνεχίσει το διάλογο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων (εργοδοτικών και συνδικαλιστικών) καθώς και των ίδιων των εργαζομένων σε μια προσπάθεια όπου, μέσα από προβληματισμούς και προτάσεις, να διαμορφωθεί ένα κοινής αποδοχής κείμενο αρχών και θέσεων που θα αποτελέσει τη βάση για τη μετάβαση του συνδικαλιστικού κινήματος στη νέα πραγματικότητα.