Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 27,7% από το 2019. Αρκεί;
Η απάντηση είναι όχι. Δεν αρκεί. Γιατί σήμερα, η ακρίβεια επιμένει.
Και ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών. Γι’ αυτό και δίνουμε μάχη για υψηλότερα εισοδήματα και δεν σταματάμε την προσπάθεια με συνεχείς ελέγχους στην αγορά.
Γιατί όμως είναι σημαντική η αύξηση του κατώτατου μισθού;
Ο κατώτατος μισθός το 2019 ήταν 650 ευρώ. Σήμερα, έχει φτάσει στα 830 ευρώ, που σημαίνει πως το καθαρό ετήσιο εισόδημα αυξήθηκε από 7.667 ευρώ στα 9.884 ευρώ, μία ετήσια αύξηση 2.217 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι σήμερα η Ελλάδα είναι στην 11η θέση στην ΕΕ σε σχέση με το ύψος του κατώτατου μισθού, στην μέση δηλαδή της λίστας των 22 χωρών της ΕΕ που έχουν κατώτατο μισθό.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού έφερε και αύξηση στο επίδομα ανεργίας, στο επίδομα μητρότητας, στα επιδόματα τριετιών, στην αμοιβή των υπερωριών, και άλλων. Αυτό σημαίνει πως πολλοί συμπολίτες μας είδαν αύξηση των εισοδημάτων τους.
Παράλληλα, λόγω της μειωμένης ανεργίας -στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2010- αυξήθηκε και ο μέσος μισθός: το 2023 καταγράφηκε μέσος μισθός 1.251 ευρώ, ενώ το 2019, ο μέσος μισθός ήταν 1.046 ευρώ. Δηλαδή ετήσιο καθαρό εισόδημα 13.784 το 2023 από 11.516 το 2019, ετήσια αύξηση 2.268 ευρώ. Μέσα στο 2024, ο μέσος μισθός αναμένεται να φτάσει τα 1.300 ευρώ.
Όμως δεν σταματάμε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερους μισθούς.
Μόνο το τελευταίο έτος, προχωρήσαμε στις παρακάτω αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις:
- Αυξήσαμε εκ’ νέου τον κατώτατο μισθό στα 830 ευρώ, και παραμένει η δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το 2027.
- Η αύξηση του κατώτατου μισθού έφερε και αύξηση στο επίδομα ανεργίας, στο επίδομα μητρότητας, στα επιδόματα τριετιών, στην αμοιβή των υπερωριών, και άλλων.
- Αυξήθηκαν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.
- «Ξεπάγωσαν» οι τριετίες μετά από 12 χρόνια
- Αυξήθηκαν οι συντάξεις για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια
- Μειώνουμε το τέλος επιτηδεύματος και το καταργούμε οριστικά από το 2025
- Αυξήσαμε το αφορολόγητο κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά
Εκτός από αυτά, τα τελευταία χρόνια έχουμε προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις φόρων και εισφορών, που με την σειρά τους έχουν συνεισφέρει στην αύξηση των καθαρών εισοδημάτων των πολιτών.
Ενδεικτικά: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά συνολικά 4,4 μονάδες, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 34% κ.α.
Τι κάνει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας;
- Οι έλεγχοι στην αγορά είναι συνεχείς και επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα. Μέσα στο 2024, έχουν γίνει περισσότεροι από 44.000 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 19 εκ. ευρώ.
- Έχουν δημιουργηθεί πολλά εργαλεία για τον καταναλωτή, όπως το καλάθι του νοικοκυριού, τα προϊόντα με μόνιμη μείωση τιμής 5%, η αναβάθμιση του e-katanalotis -ώστε οι πολίτες να συγκρίνουν τιμές εύκολα και γρήγορα και άλλα.
- Έχουν γίνει παρεμβάσεις όπου είναι αναγκαίο για πλαφόν σε κέρδη, όπως έγινε με το βρεφικό γάλα.
- Έχουν μειωθεί κατά 30% οι παροχές των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ, ώστε η μείωση αυτή να μεταφερθεί στην τελική τιμή καταναλωτή.
- Έχουν μπει περιορισμοί στις ανατιμήσεις σε προμηθευτές.
Η μάχη όμως είναι διαρκής. Στόχος μας σήμερα είναι η Ελλάδα να φτάσει πιο κοντά στην Ευρώπη. Αυτό θέλουμε, και γι’ αυτό προσπαθούμε. Στόχος μας είναι στο τέλος της τετραετίας ο μέσος μισθός να φτάσει τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος τα 950 ευρώ.
Γι’ αυτό και δεν σταματάμε την προσπάθεια.