Επιβεβαίωση για νέες χειρότερες μέρες

Ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας κ. Λεωνίδας Κουρής, με αφορμή τη συνέντευξη των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών για τα οικονομικά των Δήμων και των Περιφερειών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» αντί να στοχεύσει στην αναδιάταξη και ενίσχυση της αυτοδιοίκησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, χρησιμοποιείται από την Κυβέρνηση ως εργαλείο στήριξης της οικονομικής πολιτικής που επέβαλε στη χώρα μας το Μνημόνιο. Η χθεσινή συνέντευξη των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών το επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά. Χαρακτηρίζοντας εκ προοιμίου ως «λαϊκισμό» τις τεκμηριωμένες διαμαρτυρίες των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΕΝΠΕ) για τις συνεχείς περικοπές των θεσμοθετημένων πόρων είναι προφανές ότι η κυβερνητική μεθόδευση αποβλέπει σε περαιτέρω συρρίκνωση της χρηματοδότησης των Δήμων και των Περιφερειών.

Με τις κυβερνητικές αυτές λογικές είναι βέβαιο ότι θα αποτελούν σύντομα παρελθόν για την αυτοδιοίκηση, τόσο τα τοπικά αναπτυξιακά έργα, όσο και οι κοινωνικές δράσεις για τη στήριξη των πιο ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού. Αυτό γίνεται τη στιγμή που θα έπρεπε, εν όψει της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνουμε, αυτές οι πολιτικές να ενισχυθούν και όχι να περιθωριοποιηθούν.

Η επιβεβαίωση ότι νέες χειρότερες ημέρες έρχονται για τους Δήμους και τις Περιφέρειες έγινε από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών που έσπευσαν να προαναγγείλουν και νέες περικοπές, μέσω αλλαγών του θεσμικού πλαισίου χρηματοδότησης. Η κυβερνητική αυτή πρόθεση, απόρροια της αδιέξοδης μνημονιακής πολιτικής, θα δημιουργήσει και νέα προβλήματα στους Δήμους και τις Περιφέρειες, τις συνέπειες των οποίων θα πληρώσουν και πάλι οι Έλληνες πολίτες».