Εκδήλωση Τομέα Παιδείας Νέας Δημοκρατίας με θέμα «3 χρόνια μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία» και κεντρική ομιλήτρια την Υπουργό Νίκη Κεραμέως

Πάνω από 300 άτομα από όλη την χώρα, στη συντριπτική πλειοψηφία τους δια ζώσης, συμμετείχαν χθες στην εκδήλωση των τομέων Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανώτατης εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης), με θέμα «3 χρόνια μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία» και κεντρική ομιλήτρια την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής  Παύλος Μαρινάκης και ο συντονιστής Διατομεακού ΝΔ Κώστας Τσιαγκλιώτης.

Ο Γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης στην ομιλία του ανέφερε: «Θέλω να συγχαρώ τους Τομείς Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας για την πρωτοβουλία τους και όλα τα μέλη μας, όλους τους νέους ανθρώπους που γέμισαν τα γραφεία του κόμματος. Πριν λίγες μέρες 30 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια ήρθαν στη χώρα μας δείχνοντας εμπιστοσύνη στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης. Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση έγιναν διορισμοί δασκάλων ειδικής αγωγής και συνολικά έγιναν πάνω από 25.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών. Πολλά παιδιά δίνουν μάχη μέσα στα Πανεπιστήμια για τις ιδέες τους. Κάποιοι τις δίνουν τώρα, κάποιοι παλαιότερα, με κάποιους δίναμε μαζί αυτή τη μάχη και ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά, πόσο σημαντικό είναι ότι αυτή η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά πρώτος και πάνω απ’ όλους ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν κρύβονται πίσω από τα προβλήματα. Έχουμε καθήκον να πούμε στους πολίτες την αλήθεια. Η αλήθεια είναι το μόνο μας όπλο. Είχαμε την χαρά να φιλοξενούμε στο κόμμα μας τον Δημήτρη στο πλαίσιο του Duo Day.

Ο Δημήτρης ζήτησε μόνο μία χάρη: να επικοινωνούμε όλο και πιο συχνά. Θέλει να νιώθει ασφάλεια ότι μπορεί να κάνει πράξη τα όνειρά του. Τα κάνουμε λοιπόν όλα αυτά για αυτά τα παιδιά, για τους γονείς τους, αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους, αλλά και για τα παιδιά που έρχονται.»

 

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου κ. Αλέξανδρος Κόπτσης και κ. Οδυσσέας Ζώρας, ο Γραμματέας Οργανωτικού κ. Στέλιος Κονταδάκης, καθώς και οι Τομεάρχες Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Αναστασόπουλος, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Τάσος Κορίλλης, Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης κα. Σταυρούλα Βουτυράκου, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης κα. Αναστασία Σαρχόσογλου.

 

Ο Τομεάρχης Ανώτατης Εκπαίδευσης Γιάννης Αναστασόπουλος, αρμόδιος και για το συντονισμό της εκδήλωσης, ανέφερε: «Έχοντας ζήσει τα Ελληνικά Πανεπιστήμια ως φοιτητής, αλλά και  με την ενεργή μου ενασχόληση ως Γραμματέας της ΔΑΠ  γνωρίζω τις παθογένειες χρόνων που υπάρχουν αλλά και τους αγώνες που έχουμε δώσει όλοι μαζί για ένα καλύτερο μέλλον στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αισθάνομαι δικαιωμένος βλέποντας το  τελευταίο καιρό τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται. Τα Πανεπιστήμια μας μονοπωλούν το διεθνές ενδιαφέρον, πριν λίγες μέρες οριστικοποιήθηκε η συνεργασία με 30 κορυφαία αμερικάνικα Πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων το Harvard , το Yale το Columbia. Σήμερα ανακοινώσατε ότι το επόμενο βήμα είναι τα Αγγλικά Πανεπιστήμια και το πρόγραμμα διεθνοποίησης όλο και διευρύνεται. Είμαστε εδώ λοιπόν να υπενθυμίσουμε το μεταρρυθμιστικό έργο των τελευταίων 3.5 χρόνων ηγεσίας σας στο ΥΠΑΙΘ, να σας καταθέσουμε τις ερωτήσεις μας και τις προτάσεις μας και όλοι μαζί να αποτελέσουμε την κινητήριο δύναμη να σηκώσουμε την χώρα μας ακόμα πιο ψηλά. Άλλωστε η Χώρα μας υπήρξε ένας από τους εκπαιδευτές του κόσμου και τα επιτεύγματα της Κλασσικής Ελλάδας μαγεύουν εδώ και αιώνες όλο τον κόσμο.»

 

Ο κ. Κορίλλης στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Στον τομέα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είμαστε περήφανοι τόσο για τις πολύ μαζικές και εξίσου ποιοτικές σε επίπεδο τηλεδιασκέψεις και εκδηλώσεις μας, στο σύνολο επτά (7), που πραγματοποιήθηκαν από τότε που είχαν την τιμή να αναλάβω επικεφαλής, όσο βέβαια και για το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης της ΝΔ στην Παιδεία τα τρία χρόνια , όπου το σύνολο σχεδόν των προεκλογικών μας δεσμεύσεων έγιναν και συνεχίζονται να γίνονται, και οφείλονται κατεξοχήν στην εξαιρετική δουλειά της Υπουργού, των Υφυπουργών και των εξαίρετων συνεργατών αλλά και σε όλους εσάς που τα εφαρμόζεται στην πράξη στα ελληνικά σχολεία. Και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό!»

 

Η κα. Βουτυράκου κατά την ομιλία της ανέφερε: «Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας την Συγκίνηση και τη μεγάλη μου χαρά που σήμερα βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα της επικεφαλούς του θεματικού τομέα της ειδικής αγωγής στη Νέα Δημοκρατία .Πρόκειται για ένα τομέα που μόνο η ΝΔ κατάφερε να αφουγκραστεί τις επιθυμίες του,να συζητήσει με τους πολίτες και να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους με αμεσότητα σχεδιάζοντας νέες πολιτικές (από την κάρτα αναπηρίας μέχρι τον προσωπικό βοηθό), πολιτικές που έχουν ως σταθερό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας καθώς και την ισότιμη πρόσβαση τους παντού.Για πρώτη φορά η χώρα, οργανωμένα και μεθοδικά, ανέπτυξε πρωτοβουλία για ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και για μια ισότιμη, συμπεριληπτική πρόσβαση παιδιών και νέων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων,η κα Νίκη Κεραμέως από κοινού με τους Υφυπουργούς και τους Γενικούς Γραμματείς έχουν επιτύχει την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος.»

 

Η κα. Σαρχόσογλου στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στις δράσεις του τομέα τα τελευταία τρία χρόνια της θητείας της. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη συμμετοχή του τομέα στις διαβουλεύσεις για το νομοσχέδιο και το στρατηγικό σχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Δια Βίου Μάθηση και Νεολαία καθώς και στις συνεργασίες του τομέα με κοινωνικούς φορείς και συλλογικότητες.

 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Άγγελος Συρίγος (η Υφυπουργός κα. Ζέττα Μακρή απουσίαζε λόγω κωλύματος), ενώ το κοινό απηύθυνε ερωτήσεις στην Υπουργό κα. Νίκη Κεραμέως για θέματα Παιδείας και πολιτικής επικαιρότητας.

Ο κ. Συρίγος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ο πρώτος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση αφορούσε την αποκατάσταση του ασύλου, του ακαδημαϊκού άσυλο. Η δυνατότητα εισόδου της αστυνομίας σε πανεπιστημιακά ιδρύματα για την αντιμετώπιση παράνομων πράξεων ήταν το πρώτο βήμα για να αντιμετωπιστεί η βία στα ΑΕΙ. Ακολούθησαν μία σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις με πλέον εμβληματική την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής Που σταμάτησε το απαράδεκτο φαινόμενο εισόδου στα ΑΕΙ με βαθμούς ακόμη και κάτω από τη μονάδα. Οι αλλαγές ολοκληρώθηκαν σε αυτή τη φάση με την ψήφιση του νόμου 4957 που αφορά συνολικά στην ανώτατη εκπαίδευση. Πλέον είμαστε στη φάση εμπεδώσεως και εφαρμογής όλων αυτών των νομοθετικών ρυθμίσεων.»

 

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην ομιλία της, παρουσίασε* τους παρακάτω οριζόντιους 5+1 άξονες των μεταρρυθμίσεων που έχουν συντελεστεί κατά τη διάρκεια της θητείας της σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης:

  1. Αποκατάσταση της εκπαίδευσης ως ενός πραγματικά δωρεάν αγαθού για όλους, μεταξύ άλλων, με την υλοποίηση του διετούς υποχρεωτικού νηπιαγωγείου, τα αγγλικά στο νηπιαγωγείου, την επέκταση και αναβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, τη διδασκαλία των ειδικών, πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων δωρεάν στο δημόσιο σχολείο, διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, Πειραματικά και Θεματικά Δημόσια ΙΕΚ.
  2. Εκσυγχρονισμός εκπαιδευτικού περιεχομένου – Αναβάθμιση εκπαιδευτικών επιλογών. Με 166 νέα προγράμματα σπουδών, συγγραφή νέων σχολικών βιβλίων, νέες δυνατότητες για τους σπουδαστές και τους φοιτητές μας.
  3. Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση, με 25.000 μόνιμους διορισμούς, τους πρώτους μετά από 12 χρόνια, μεταξύ των οποίων και οι πρώτοι 6.000 μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση στην ιστορία της χώρας, με περισσότερες από 125.000 επιμορφώσεις, με διαφάνεια και αξιοκρατία σε όλες τις βαθμίδες.
  4. Αναβάθμιση ποιότητας, αποτελεσματικότητας και λειτουργικότητας δομών εκπαίδευσης. Αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου, εκπαιδευτικού συστήματος, σχολικής μονάδας και εκπαιδευτικών, πλήρες πλαίσιο για την ασφάλεια και την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, νέο, συλλογικό μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων.
  5. Βελτίωση εκπαιδευτικών υποδομών και εξοπλισμού. Πάνω από μισό εκατομμύριο παιδιά και νέοι 4-24 ετών και σχεδόν το σύνολο των εκπαιδευτικών προμηθεύτηκαν επιταγή για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού, εξοπλισμός ρομποτικής και διαδραστικοί πίνακες δρομολογήθηκε για τα σχολεία, 90.000 φτάνουν τα τάμπλετς και λάπτοπς των σχολείων, εξασφαλίζεται γρηγορότερο ίντερνετ κ.ά.

+1. Απλοποίηση διαδικασιών – Μείωση γραφειοκρατίας και συγκεντρωτισμού. Πιο ευέλικτα σχολεία, πιο αυτόνομα Πανεπιστήμια, περισσότερες ελευθερίες στους εκπαιδευτικούς, ψηφιοποίηση διαδικασιών για διαφάνεια, ευκολία, εκσυγχρονισμό.

 

Παρά την πανδημία, στον τομέα της Παιδείας οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υλοποιήθηκαν στο 100% και παραπάνω. Η Παιδεία αλλάζει #ΣτηνΠράξη.

*Η παρουσίαση της Υπουργού επισυνάπτεται.

Κατεβάστε φωτογραφικό υλικό εδώ.