Είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όμως αναδείχτηκε σε πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση μόλις πριν 14 χρόνια. Τον Δεκέμβρη του 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με απόφαση της ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Το 68% των γυναικών που υπέστησαν κακοποίηση στην Ελλάδα είναι έγγαμες, αναγάγοντας το πρόβλημα σε ενδοοικογενειακή υπόθεση. Τα στοιχεία δείχνουν οτι 7 στις 10 γυναίκες - θύματα κακοποίησης είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ανώτερης-ανώτατης εκπαίδευσης ενώ οι 6 στις 10 κακοποιημένες γυναίκεςβρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση. Η σχέση λοιπόν της κακοποίησης με το χαμηλό μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο των γυναικών είναι μύθος. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες. Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης-ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ μόνο ένας στους δέκα άνδρες δράστες είναι άνεργος.
Όσο συνεχίζεται το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο σε θέματα ισότητας, αφού η βία αυτή αποτελεί απόδειξη της ριζωμένης νοοτροπίας ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική κρίση δυστυχώς επηρεάζει αυξητικά το φαινόμενο.
Σήμερα ευτυχώς με δομές όπως οι γραμμές βοήθειας, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι, οι υποστηρικτικοί οργανισμοί που παρέχει η πολιτεία, το ποσοστό των γυναικών που δεν φοβούνται να καταγγείλουν κακοποίηση έχει αυξηθεί, όμως τα περιστατικά βίας τα οποία δεν καταγγέλλονται συνεχίζουν να είναι πολλά. Και εκεί χρειάζεται η συνεχόμενη στήριξη της κοινωνίας με διαρκή ενημέρωση στο σχολείο, στους γονείς, σε όλους. “Αυτό όμως που πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλες τις γυναίκες για την εξάλειψη του φαινομένου είναι το σπάσιμο της σιωπής.
Μόνο όταν ξεπεραστούν ο φόβος και η ντροπή οι γυναίκες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα μιλώντας για αυτό και κάνοντας μια πρώτη αρχή για να το λύσουν. Το όφελος ανεκτίμητο: γι΄αυτες, για τα παιδιά τους για την οικογένεια τους”, Έφη Κ. Μπάσδρα Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων Νέας Δημοκρατίας