Παναγιώτης
Σκανδαλάκης

Ο Παναγιώτης Σκανδαλάκης είναι Καθηγητής Χειρουργικής Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.). Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στην Χειρουργική και στην Χειρουργική Αγγείων στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Άμστερνταμ της Ολλανδίας και Ατλάντας των Η.Π.Α. Διετέλεσε Επιμελητής Χειρουργικής του Ακαδημαϊκού Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Άμστερνταμ. τ. Καθηγητής Χειρουργικής Ανατομίας και Τεχνικής του Πανεπιστημίου Emory της Ατλάντα των Η.Π.Α. . Με την ιδιότητα του καθηγητή συμμετέχει, κάθε χρόνο, ως ομιλητής σε σειρά συνεδρίων και σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Είναι Ιδρυτικό μέλος της Ο.Ν.Ν.Ε.Δ., ενώ υπηρέτησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 1982 έως το 1996 ως Δημοτικός Σύμβουλος και αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλλιθέας. Έχει εκλεγεί επτά (7) φορές με την Νέα Δημοκρατία (1989-1993 στην Β΄ Αθηνών, 1996-2009 στην Λακωνία).

Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών από τον Μάρτιο 2004 έως τον Φεβρουάριο 2006 αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού. Επίσης διετέλεσε Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΟΑΣΕ, όπου υπήρξε Πρόεδρος της επιτροπής διαφάνειας. Ήταν επίσης Αντιπρόεδρος της Βορειοατλαντικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης (Ν.Α.Τ.Ο.), Αρχηγός της Ελληνικής Διακομματικής Επιτροπής στον Ο.Η.Ε. για τα εθνικά θέματα, Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής, Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Ο.Κ.Ε. Υγείας και Πρόνοιας.

Από το 2009 έως σήμερα είναι Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών συγγραμμάτων, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 14 γλώσσες. Είναι συγγραφέας βιβλίου για την Ελληνική Διασπορά. Έχει τιμηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για την προσφορά του στον ιατρικό τομέα, για τον αγώνα του εναντίον των ναρκωτικών, για την προσφορά του στην εξωτερική πολιτική καθώς και για το έργο του για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Μιλάει αγγλικά και ιταλικά.