Εθνικά θέματα

Δεν επιτρέπουμε στους καιροσκόπους και στους τυχοδιώκτες να καπηλεύονται τον πατριωτισμό.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα διολίσθησε ακόμη και από πάγιες και διαχρονικές εθνικές θέσεις. Οι Έλληνες πρέπει να αισθανθούν ξανά εμπιστοσύνη στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Να αισθανθούν σίγουροι πως η κυβέρνησή τους υπερασπίζεται και θεωρεί μη διαπραγματεύσιμα τα εθνικά μας συμφέροντα.
Να έχουν και πάλι την πεποίθηση πως η Κυβέρνηση έχει ως πρώτη προτεραιότητα το μακροπρόθεσμο συμφέρον της πατρίδας μας, μακριά από ιδεοληψίες και μικροκομματικά παιχνίδια.
Οι θέσεις μας είναι καθαρές και αδιαπραγμάτευτες:
1. Η Ελλάδα έχει σύνορα και όχι γραμμές στον χάρτη.
Θα ενισχύσουμε δραστικά την προστασία των ελληνικών συνόρων. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Γι’ αυτό διεκδικούμε την ενεργή συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη φύλαξη και προστασία των συνόρων μας.
2. Συμφωνία των Πρεσπών
Η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών δεν έπρεπε ποτέ να είχε υπογραφεί. Αποτελεί ένα εθνικό λάθος που προσβάλλει την αλήθεια και την Ιστορία της πατρίδας μας.
Δεσμευόμαστε πως δεν απεμπολούμε το δικαίωμα της Ελλάδος να βάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε.
Η Νέα Δημοκρατία δεν πολιτεύεται με ψέματα και κραυγές. Ο μόνος τρόπος να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας είναι να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας και να ασκήσουμε εξωτερική πολιτική με σοβαρότητα, αξιοπιστία και αποφασιστικότητα.
Με αυτόν τον τρόπο, θα αξιοποιήσουμε όλα τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτουμε για να διορθώσουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να κατοχυρώσουμε τα μακεδονικά προϊόντα τα οποία σήμερα κινδυνεύουν.
Θα εκπονήσουμε μία επικοινωνιακή καμπάνια για την προστασία του brand της Μακεδονίας που παραχωρήθηκε στη γειτονική χώρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών
3. Σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας
Κάθε παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας και αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας θα απαντάται αμέσως, καθώς η Τουρκία οφείλει επιτέλους να σεβαστεί Διεθνές Δίκαιο.
Δεν δεχόμαστε καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Η βούλησή μας είναι να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία και να ενθαρρυνθεί η σύγκλισή της με την Ευρώπη. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η Τουρκία να εγκαταλείψει τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις.
Στηρίζουμε σθεναρά, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, την Κύπρο και τα δικαιώματά της. Τασσόμαστε υπέρ της επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε. σε περίπτωση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από την Τουρκία.
4. Ελληνοαλβανικές σχέσεις
Η Αλβανία με μια σειρά δηλώσεων και πράξεων “ανοίγει” σχεδόν όλα τα θέματα των διμερών μας σχέσεων:
Προχωρά σε απαράδεκτες ενέργειες, όσον αφορά τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών.
Δεν συνεργάζεται για να προχωρήσουν κοινώς επωφελή ζητήματα, όπως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.
Επικαλείται το ανύπαρκτο ζήτημα του δήθεν «Τσάμικου».
Η γειτονική χώρα πρέπει να γνωρίζει ότι αν θέλει να κρατήσει ζωντανή την προοπτική της να γίνει κάποια στιγμή μέλος της Ε.Ε. -κάτι το οποίο όλοι το επιθυμούμε- οφείλει να σεβαστεί και να προστατέψει πλήρως τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Το μήνυμα μας, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο, απευθύνεται προς όλους, απευθύνεται προς τις γειτονικές χώρες και απευθύνεται προφανώς και προς την ίδια την Ε.Ε. που αποτελεί τον τελικό θεματοφύλακα και κριτή της πορείας προσέγγισης με την Ευρώπη όλων των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.
5. Δημιουργούμε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας
Δημιουργούμε, στα πρότυπα πολλών άλλων κρατών το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ένα συλλογικό κυβερνητικό όργανο υψηλού επιπέδου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και διαχείρισης κρίσεων.