Τόνια
Αράχωβα

Γεννήθηκε στην Αθήνα.

Κάτοχος πτυχίου Ελληνικής Φιλολογίας από το ΕΚΠΑ, Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MPA) στη Δημόσια Διοίκηση και Δημόσια Πολιτική από τα Τμήματα Οικονομικών Σπουδών, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μεταπτυχιακού Διπλώματος (Μs) στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ με κατεύθυνση Πολιτική Επικοινωνία από το ΕΚΠΑ. Η διδακτορική της διατριβή έχει ως θέμα "Στρατηγικές για την Εφαρμογή Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος".

Έχει διατελέσει Λειτουργική Γενική Διευθύντρια στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος της οποίας είναι στέλεχος από το 1995.

Εκλέχθηκε τον Μάρτιο του 2017 μέλος του Governing Board της Διεθνούς Ένωσης Βιβλιοθηκών (IFLA) στη Χάγη και είναι η IFLA Treasurer 2019-2021.

Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Γενικών Αρχείων του Κράτους. Το 2017-2019 ήταν υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είναι επικεφαλής (Secretary General) του ΕΝΑΜ (European Network of American Alumni Associations) και έχει διατελέσει Πρόεδρος του Συλλόγου Hellenic US Alumni. Είναι Διευθύντρια Σύνταξης του λογοτεχνικού περιοδικού (δε)κατα. Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά με την διοίκηση, το new management, το marketing, την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, την πολιτική επικοινωνία και την πολιτιστική διπλωματία.

Ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές του 2019 και υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας στις εθνικές εκλογές του 2019.

Μιλάει γαλλικά, αγγλικά και ιταλικά.